Trochę wątpię. Firma robiła w tym tylko montaż, podobne systemy są już od dawna na orbicie. Zresztą tak duży skup po tak wysokiej cenie robi się będąc dobrze poinformowanym.
A more jednak to?
Akcjonariusz Creotech Instruments, Grzegorz Kasprowicz, zamierza sprzedać w ofercie publicznej w ramach przyspieszonej budowy księgi popytu do 50 tys. akcji spółki - podał Creotech Instruments w komunikacie.
Dnia 2023-04-15 o godz. 18:35 ~Krzychu napisał(a): > Czyli dobrze poinformowani skupowali papier by windowac kurs a przez to więcej zarobić na tym ABB? > Czy też chodzi o inny proces?
Ja to rozumiem tak że ci którzy chcą sprzedać duzą ilośc akacji muszą wywinować kurs by potem ktoś chciał odkupić od nich taniej całość. Wywindowali na 160 ale wiadomo że za tyle pakietu nie opylą to zapewne pójdzie po 100 a może 110. Nie mam żadnych informacji zródłowych, tylko uważam że tak to funkcjonuje na giełdzie.
To mogłoby się opłacić - skupujesz kilka tys szt papieru po 160 ale potem opychasz 50,000 po wyższej cenie Prawdę ile to jest warte pokaże cena sprzedaży. Jeśli będzie po 100 to znaczy że to była ściema i sztuczne pompowanie. Duzi inwestorzy nie nabierają się na takie sztuczki. A na tym polega book building że to oni składają oferty. Jeśli po 140...150 to oznacza że inwestorzy bardzo dobrze wyceniają spółkę i takie numery nie robią na nich wrażenia. Standardowo daje się rabat 10..15% przy tak dużych transakcjach jeśli to inwestorzy chcą kupić. Jeśli to akcjonariusz na siłę chce sprzedać, musi dać dużo wyższy rabat. Niemniej chyba istnieją przepisy które nie pozwalają sprzedać w ABB z różnicą większą niż 40%. Uważam jednak że gościa życie przycisnęło (np jakaś choroba, kredyty) i dlatego sprzedaje w tym momencie i to tylko zbieżność dat. Dlaczego tak uważam? Tajemnicą poliszynela jest to że coś dużego szykuje się na dniach. Na zamkniętych forach aż huczy od plotek.
Myślę, że fundusz jakiś po 150 przytuli caly pakiet. Wszystko co najlepsze jest tu w niedalekiej przyszlosci a i tak mi sie wydaje, że to dopiero początek... 200zl za akcje w rym roku murowane...
Tu ewidentnie gość musi mieć problemy prywatne, wszyscy się zgodzili na aneks jego umowy, a na resztę akcji zgodził się wydłużyć lockup, żeby uwiarygodnić dobre intencje.