• NTT System Autor: ~lee [83.31.251.*]
    Co teraz zaczynamy gre ?
  • Re: NTT System Autor: ~Transek1975 [176.106.33.*]
    Wyglada na to że już czas. Jest okazja do grania , wyniki.
  • Re: NTT System Autor: ~Fan [178.21.154.*]
    Wygląda jakby ktoś już znał wyniki.

Oby to był dobry prognostyk.
  • Re: NTT System Autor: ~zenek [185.21.85.*]
    nie wiadomo pod co ten odpal, operacyjny 25% lepiej, ale koszty finansowe takie, ze netto gorzej niz w zeszlym roku.
    ogolnie spolka tania jak barszcz, c/wk grahama 0.64 po dzisiejszym odpale, ale w zeszlym roku tez byla tania a cena w przedzial 4-5.
  • Re: NTT System Autor: ~Holender40 [80.51.132.*]
    Może rynek spodziewał się gorszych wyników?

Z pozytywnych rzeczy to wzrost przychodów, szczególnie zagranicą, bo te krajowe prawdopodobnie wzrosły przez inflację. Tak na szybko licząc to Q4 chyba słaby? Widać to też chyba po zapasach (urosły) i należności za dostawy i usługi (spadły).

Minus to te kredyty. Sfinansowali kredytami wzrost zapasów i mocno obniżyli zobowiązywania z tytuły dostaw i usług, co nie jest koniecznie źle, ale w tym przypadku jakim kosztem??? Mają 44 miliony pożyczek krótkoterminowych, a zapłacili 8 milionów odsetek i kosztów umów faktoringu? To przecież prawie 20% oprocentowanie, chwilówki brali?

Według mnie mają po prostu za mało środków pieniężnych. W tym roku powinni sobie darować dywidendę, spłacić te chwilówki, i ciąć koszta.
  • NTT System Autor: dr Arek [85.190.244.*]
    1. Rynek spodziewał się gorszych wyników, więc jest nieźle. Zysk netto prawie taki sam jak w ubiegłym roku. Spółka jest zyskowna od zawsze :)
    2. Myślę, że jak zwykle wypłacą dywidendę, bo zamierzają być spółką dywidendową. Dzisiaj inwestorzy szanują takie spółki.
    3. Cena akcji śmiesznie niska w porównaniu do wszystkich wskaźników. Cena akcji jest niższa nawet od wartości nominalnej (nie mówiąc o wartości księgowej).
    4. W stosunku do całego sektora wycena akcji jest 4-6 krotnie niższa, patrz: "https://www.biznesradar.pl/notowania/NTT#max_lin_log"
    5. Na wykresie wieloletnim był pięciofalowy wzrost i duża korekta zygzak. Dawno nastąpiło wybicie w górę, więc ewentualny zasięg paroletniego wzrostu jest bajeczny.
    6. Minusem są małe obroty na akcjach, ale może się to właśnie zmienia.
  • Re: NTT System Autor: ~Fan [87.205.204.*]
    Ja też uważam że (prawie) powtórzenie wyniku netto z zeszłego to bardzo dobry rezultat. Tak jak przedmówca wspomniał, wskaźniki w zasadzie pozostaną bez zmian, a są one bardzo niskie. Widać że zawirowania makroekonomiczne istotnie nie zagrażają biznesowi (aczkolwiek oczywiście wciąż mocno na niego wpływają)

Zobaczymy co w poniedziałek, wiele inwestorów widząc że jest na minus r/r lubi pkcem uciekać z inwestycji :-) więc może być i mocna czerwień
  • Re: NTT System Autor: ~Transek1975 [176.106.33.*]
    Na tej spolce chcesz uciekać pkc?
    Pkc tylko na wig20 i to nie na wszystkich spółkach. Widząc co się działo na wykresie w piątek żałowałem że tego nie kupiłem więcej. To nie jest inwestycja na dni tylko na lata.
  • Re: NTT System Autor: ~Fan [87.205.204.*]
    To było celowe wyolbrzymienie, nikt tu nie będzie zrzucal akcji pkc. Zmierzam do tego że niewiele wystarczy żeby piątkowe wzrosty zniwelować i to z nawiązką i wystarczy do tego po prostu jeden detalista, indywidualny inwestor, któremu się nie zgadza wynik rok do roku.

Jestem ciekawy co będzie jutro
  • Re: NTT System Autor: ~Śruba [89.64.38.*]
    Będzie powrót to kanału z poprzedniego roku i to w tempie ostatniej podbitki. Tylko nowe przetargi mogłyby coś zmienić w przyszłości. Nie wiem czy spółkę stać na dywidendę 0,3, czyli to co wypłacili ostatnio, a rynek oczekiwał nawet 1 PLN.
[x]
NTTSYSTEM 0,93% 10,80 2025-09-15 16:47:59
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.