nie wiadomo pod co ten odpal, operacyjny 25% lepiej, ale koszty finansowe takie, ze netto gorzej niz w zeszlym roku. ogolnie spolka tania jak barszcz, c/wk grahama 0.64 po dzisiejszym odpale, ale w zeszlym roku tez byla tania a cena w przedzial 4-5.
Z pozytywnych rzeczy to wzrost przychodów, szczególnie zagranicą, bo te krajowe prawdopodobnie wzrosły przez inflację. Tak na szybko licząc to Q4 chyba słaby? Widać to też chyba po zapasach (urosły) i należności za dostawy i usługi (spadły).
Minus to te kredyty. Sfinansowali kredytami wzrost zapasów i mocno obniżyli zobowiązywania z tytuły dostaw i usług, co nie jest koniecznie źle, ale w tym przypadku jakim kosztem??? Mają 44 miliony pożyczek krótkoterminowych, a zapłacili 8 milionów odsetek i kosztów umów faktoringu? To przecież prawie 20% oprocentowanie, chwilówki brali?
Według mnie mają po prostu za mało środków pieniężnych. W tym roku powinni sobie darować dywidendę, spłacić te chwilówki, i ciąć koszta.
1. Rynek spodziewał się gorszych wyników, więc jest nieźle. Zysk netto prawie taki sam jak w ubiegłym roku. Spółka jest zyskowna od zawsze :) 2. Myślę, że jak zwykle wypłacą dywidendę, bo zamierzają być spółką dywidendową. Dzisiaj inwestorzy szanują takie spółki. 3. Cena akcji śmiesznie niska w porównaniu do wszystkich wskaźników. Cena akcji jest niższa nawet od wartości nominalnej (nie mówiąc o wartości księgowej). 4. W stosunku do całego sektora wycena akcji jest 4-6 krotnie niższa, patrz: "https://www.biznesradar.pl/notowania/NTT#max_lin_log" 5. Na wykresie wieloletnim był pięciofalowy wzrost i duża korekta zygzak. Dawno nastąpiło wybicie w górę, więc ewentualny zasięg paroletniego wzrostu jest bajeczny. 6. Minusem są małe obroty na akcjach, ale może się to właśnie zmienia.
Ja też uważam że (prawie) powtórzenie wyniku netto z zeszłego to bardzo dobry rezultat. Tak jak przedmówca wspomniał, wskaźniki w zasadzie pozostaną bez zmian, a są one bardzo niskie. Widać że zawirowania makroekonomiczne istotnie nie zagrażają biznesowi (aczkolwiek oczywiście wciąż mocno na niego wpływają)
Zobaczymy co w poniedziałek, wiele inwestorów widząc że jest na minus r/r lubi pkcem uciekać z inwestycji :-) więc może być i mocna czerwień
Na tej spolce chcesz uciekać pkc?
Pkc tylko na wig20 i to nie na wszystkich spółkach. Widząc co się działo na wykresie w piątek żałowałem że tego nie kupiłem więcej. To nie jest inwestycja na dni tylko na lata.
To było celowe wyolbrzymienie, nikt tu nie będzie zrzucal akcji pkc. Zmierzam do tego że niewiele wystarczy żeby piątkowe wzrosty zniwelować i to z nawiązką i wystarczy do tego po prostu jeden detalista, indywidualny inwestor, któremu się nie zgadza wynik rok do roku.
Będzie powrót to kanału z poprzedniego roku i to w tempie ostatniej podbitki. Tylko nowe przetargi mogłyby coś zmienić w przyszłości. Nie wiem czy spółkę stać na dywidendę 0,3, czyli to co wypłacili ostatnio, a rynek oczekiwał nawet 1 PLN.