Według mnie w ostatnich tygodniach miał miejsce jeden z dwóch scenariuszy. Niestety pomimo analizy arkusza zleceń, nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić który z nich miał miejsce, więc liczę na mądrzejszych ode mnie:
1. 'Duży kapitał' zajął zadowalającą go pozycję i skończył skup, a drobni akcjonariusze realizują zysk w ostatnich trzech tygodniach. (Byłaby to lepssza opcja krótkoterminowo)
2. "Duży kapitał' wychodzi obecnie ze spółki realizując zysk i to powoduje spadek kursu.
Jeżeli ktoś sprytny mógłby się odnieść byłbym wdzięczny.
3. Migracja kapitału w obrębie GPW na mocniej grzane spółki. Gdy Mirbud, Allegro i pozostałe modne zaczną zjazd, wówczas kapitał zacznie wracać tutaj. Ten pattern powtarza się od lat. Mamy takie realia, ze relatywnie łatwo i małą kwotą można wyrysować na wykresie co się żywnie podoba. Parę baniek przeniosó się na najbardziej rosnące spółki i mamy zjazd.
Tylko że migracja o której mówisz ma zazwyczaj miejsce między spółkami mocnymi płynnościowo, a na XTB różnie bywa, więc oczywiście takiego scenariusza nie wykluczam, ale dałbym go na trzecim miejscu.
To jest scenariusz który ma na pewno wpływ . Dużo się dzieje są publikacje spółek wezwania kontrakty. Allegro ,CD projekt ci games, wezwania Ciech Kernel Tim , spółki rosną po 50 procent w dzień . Bumech . Duże kontraktu i spekulacje Atrem Wojas Lubawa . Dużo się dzieje a xtb tymczasowo w odstawkę bo nie ma nic ciekawego. Ruszy się jak już wymyśla co z dywidenda i przy szacu kach
CCC korba bedzie bo zadłuzenie jest , noi sundragon to oczywiste bedzie pompa moim zdaniem juz sie zaczynają ale leszcz zamiast wsiadac póki tanio to sie przyglada, XTB mega firma ale na banana za duze zyski mają tutaj to sie nie liczy
Wg mnie żaden z tych scenariuszy... Co to znaczy "duży kapitał"....? Ulica potrafi mieć kilkanaście tyś i więcej akcji jeśli kupiła przynajmniej rok temu. To znaczy że ten duży kapitał to ktoś kto ma przynajmniej kilkadziesiąt tyś akcji i wiecej. Na tej spółce wychodzenie z takich ilości przy ostatnich obrotach oznaczałoby mały armagedon na kursie. Moim zdaniem jeśli był taki scenariusz to odbył się gdy kurs kilkukrotnie przechodził 35zł i podchodził pod 36... sam tak zrobiłem. Można było bez stresu wystawić spore pakiety na sprzedaż bo podniecona lewa stona brała łapczywie wszystko jak leciało.... Dla mnie bardziej realny jest scenariusz bezwładnego opadania kursu bo nie ma teraz istotnych czynników by były wzrosty... one oczywiście się zaczną ale chwilkę poczekamy na jakieś informacje ze spólki(wyniki za 1kw, dywidenda, nowe projekty) które by miały na ten ruch wpłynąc. W przeciwieństwie do większości z was duzi gracze jednak podpierają się AT bo inwestowanie to ich zawód i nikt nie będzie polegał na intuicji i marzeniach. Ja też nie walczę z nurtem bo jako drobny nie wygram. Sama ulica nie ma siły teraz podnieś kursu. Jesteśmy w korekcie ale cały czas w kanale wzrostowym, wzorem mocniejszych i z większym kapitałem ustawiam się na kupno poniżej 29. Uważam że to rozsądne dla tych co nie mają obecnie akcji a także dla tych co chcą powiększyć swoje posiadanie przed przewidzianym atakiem na 40 i dywidendą.