Myślę, że powinno podgonić co najmniej do ceny emisyjnej. Oczekiwałbym też, że NN OFE tez się ogłosi po emisji. Za dużo kupowali wcześniej, żeby teraz odpuścić :)
Środki na wydanie gier niemal zapewnione, więc myślę, że news może się okazać "game changerem" w kontekście zatrzymania spadków i odwrócenia trendu, a im bliżej premier tym kurs powinien odbijać ;)
Też mi się tak wydaje... To jest bardzo pozytywny news, tak jak napisałeś "Game changer". Chyba nie było lepszego wyniku emisji niż objecie dużego pakietu przez inwestora branżowego. Ciekawe jak w tej sytuacji zachowa z się Square Enix jeśli chodzi o potencjalne objęcie akcji z warrantów.
Azjaci się musieli dogadać ponieważ wartość umowy SquareEnix na Outriders i Gemini jest ważna dla wartości PCF do 2024 oraz ceny akcji po jakiej obejmuje Krafton. W komunikacie optymistyczna jest chęć wydania 2 nowych gier AAA PCF, przez jednego z najlepszych specjalistów od shooterów jakim jest Krafton. Sporo grałem w PUBG na PC, więc jestem jedną z 30 milionów osób dziennie, która się w to wkręciła. Przez to czuje, że Krafton zna ten rynek na wylot i ma olbrzymią ilość danych o graczach. Można strzelać teraz, że gry PCF, które chce Krafton to są właśnie nowe duże shootery :-) Przed inwestycją pewnie dokładnie to sprawdzili i to by oznaczało wiarę nie tylko w PCF, ale w spory sukces projektów skoro chcą wejść też w ich wydanie. To pewnie będzie kosztować więcej niż 144 mln.
Czyli biorą 3,6 mln akcji po 40,20 to jakieś 145mln dla takiej firmy jak Krafton to "grosze" ale samo zainteresowanie potencjalnymi tytułami daje nadzieję na ruch do góry .
To prawda, 145mln PLN dla Krafton to nic... ale nikt nie angażuje środków w inwestycje jak nie oczekuje z niej zwrotu.
Poza tym:
1. Bitfrost to "Online shooter" - w tym obszarze kompetencje Krafton ma spore :)
2. Victora to "Multiplayer survival" - ponownie, doświadczenie takiego gracza jak Krafton w tym obszarze może znacząco wpłynąć na sukces projektu.
3. Informacja o zaangażowaniu Krafton w PCF/projekty PCF pewnie zaraz się rozejdzie po portalach gamingowych co może pozytywnie wpłynąć na "hype" dla tych gier.
Pełna zgoda , samo wejście w akcjonariat jest jasnym sygnałem że widzą potencjał w spółce jako producencie gier. Bardzo dobra wiadomość dla drobnych akcjonariuszy, zobaczymy tylko czy kurs to pokaże .
Wszystko fajnie, ale najbliższa premiera to 2026, bo nie sądzę żeby do 2025 zdążyli, projektu z incuvo nie zaliczam do znaczących, więc nie spodziewam się +15% dziś, ani w tym roku. Spodziewam się kiszenia w okolicy 36-40
Według mnie to cena dla całej emisji . Dobrze że : Zarówno inwestor, jak i kluczowy akcjonariusz, złożyli deklaracje lock-up dotyczące ich pakietów akcji w spółce, które będą obowiązywać do 28 marca 2024 r. Jeśli ktoś zechce zwiększyć udział w spółce będzie dżwignięcie kuru w górę.
Bardzo średnio... pytanie czy to faktycznie brak chęci ze strony inwestorów finansowych czy zmiana strategii finansowania. Jeżeli dostali opcję 50mln zł kredytu i ewentualnie współpracę z wydawcą, to może Wojciechowski stwierdził, że nie będzie się tak rozwadniał. Wtedy mają 133mln zł od Kraftona, 50mln zł kredytu + wpływy z potencjalnej umowy z wydawcą i środki z bieżącej działalności. Wydaje się, że to powinno wystarczyć, ale wydźwięk kiepski moim zdaniem bo wyszło, jakby finansowi kompletnie nie byli zainteresowani. Ciągle pod górkę
Możliwe, że tak było, chociaż moim zdaniem skończy się tak, że projekt Dagger zostanie wydany przez nich, natomiast pozostałe 2 już nie w self-publishing, a za pomocą zewnętrznego wydawcy (stawiam na Krafton), aby zejść z finansowania ich marketingu, niestety kosztem także późniejszych przychodów. Tak czy inaczej nie wierzę, że planowane 3 projekty na teraz w selfie faktycznie zostaną w ten sposób wydane.
Zgadzam się - też bym strzelał , że Krafton przejmie na siebie jeden z projektów. Tylko znowu bardzo to wszystko źle zakomunikowane. Jeszcze kilka dni temu prezes mówił, że jest bardzo optymistyczny co do emisji... Ten Square pokazał jak się kończy radosna twórczość zarządu
Tak, komunikacja jest bardzo słaba, działania z ostatnich 7-8 miesięcy bardziej zniechęcają niż zachęcają do spółki, co ewidentnie pokazało podejście do emisji. Szkoda, bo kupując akcje w 2021 liczyłem na inny, a przede wszystkim bardziej otwarty sposób informacji. Trochę to wygląda jak jedna wielka tajemnica i z łaski szczątkowe informacje trafiają do akcjonariuszy - tu mam na myśli choćby czaty inwestorskie.
Na Pulsie Biznesu jest artykuł, że książka popytu była pokryta w całości, ale po cenie niższej niż obejmował Krafton - a zarząd nie zgodził się na niższą cenę. Przez wymogi formalne musieli jeszcze przydzieli jednemu "podmiotowi" 100 akcji, żeby emisja była skierowana do więcej niż jednego inwestora...
Czyli emisja zakończyła się porażka. Przy ogromnym wysiłku że strony spółki, nie udało się prawie nikomu sprzedać tych akcji oprócz Krafton. Nawet rozpoczęcie negocjacji o produkcji gry video czy Buletstorm vr nie pomogło. Obroty na tej spółce też są marne. Dziwię się że kurs akcji wynosi aż 40 zł.
Nie, emisja nie zakończyła się porażką. Przypomnę Ci, że spółka pozyskała inwestora branżowego, który zobowiązał się objąć 10% udziałów po cenie 40.20zł, gdy cena na rynku oscylowała w zasięgu 35-38zł. Czy z punktu widzenia spółki ważniejszy jest Krafton - który może być potencjalnym wydawcą gier, wspierać spółkę know-howem w zakresie multiplayera a kiedyś być może przejąć pakiet większościowy czy polscy inwestorzy finansowi, którzy w takiej sytuacji oczekują jeszcze dyskonta do ceny którą płaci branżowy - a zapewniają co? - mniejszą część finansowania i tyle... Osobiście wolałbym nie irytować, kogoś kto może zaoferować spółce dużo więcej niż wkład w emisji faktem, że jakieś OFE i TFI kupią sobie taniej. To, że w ogóle oczekiwali dyskonta to jest lekka kpina.
Zgadzam sie ze pozyskanie Kraftona to ogromny pozytyw.
PCF ustalił cenę emisji. Jak pokazał rynek, była to cena zawyżona. Krafton stać na płacenie zawyzonej ceny, dla innych było za drogo. Ja też na ich miejscu nie kupiłbym tych akcji po 40 zł.
Jeśli nie sprzedały się wszystkie akcje z emisji, to znaczy że była to porażka. Spółka nie uzyskała wystarczajaco kapitału na zakończenie wszystkich projektów nad którymi pracuje. Teraz szykuje się kolejna emisja, albo kredyt bankowy.
Przecież był komunikat, że dostali wstępną decyzję z PKO BP na 50mln zł kredytu - więc tak, szykuje się kredyt bankowy. Na trochę im starczy - 134mln od Kraftona, 50mln zł kredytu... Do tego dochodzi potencjalna marża na projekcie z wydawcą. Poza tym Square Enix objął warranty, jeśli z nich skorzysta to będzie to kolejny zastrzyk kapitału bo nie będzie obejmował akcji za darmo tylko po cenie emisyjnej z IPO. Myślę, że zarząd mógł sobie pozwolić na bycie wybrednym i mogła się trochę zmienić optyka między styczniem (kiedy ogłosili plan emisji) a dniem dzisiejszym. Według Ciebie bardziej wiarygodna jest cena jaką płacą instytucje na pseduo-rynku czy cena, za którą inwestor branżowy obejmuje znaczący pakiet??? Cena na giełdzie w przypadku tej spółki jest kompletnie niemiarodajna. A instytucje pewnie jak zwykle chciałyby 10% dyskonta do rynku żeby mieć zysk na starcie... Instytucje poza kapitałem nie wnoszą do spółki nic, to nie one powinny dostać dyskonto. Kreują tylko bieżący kurs na giełdzie, który może nie mieć nic wspólnego z realną wartością spółki.