Welo. Co tak długo cię nie było na forum ? Wstydziłeś się odezwać ? Nie tęskniliśmy, ale jak już jesteś to napisz kto miał rację. I ile warte są twoje opinie o spółce ? :)))
# Jaką tu mieliśmy cenę ?: 14,80 / 2 = 7,40 https://www.bankier.pl/forum/temat_re-ale-tu-harmider,56985209.html https://www.bankier.pl/forum/temat_re-ale-tu-harmider,56985803.html
A odpowiadając na pytanie to nie wiem co ci się nie zgadza. Jest dokładnie tak pisałem, podali wynik o blisko 250% lepszy i gniot wzrósł z 19 na 21.6, jak podadzą ze 20mln za qw to może 20% wzrośnie. Jakbyś czytał uważnie to byś wiedział że nie piszę źle o spółce tylko o jej wycenie.
Czytaj ze zrozumieniem, ja piszę o okresie po rekordowych wynikach. Ile wzrosło 10%? Co mnie obchodzą jednodniowe wzrosty 20%. A wcześniejsze wzrosty też nie ma co porównywać, równie dobrze cofnij się 2 lata to kursu 32pln.
Eurocash zawsze pakował dodatkowe roczne koszta do 1Q, tak jak Delko swoje do 4Q, więc strata przy ich zadłużeniu raczej nie dziwi. Czy to bankrut okaże się dopiero w kolejnych kwartałach.
Teoretycznie, a i praktycznie, istnieje coś takiego w rachunkowości co się nazywa zasada memoriałowa, więc krótko mówiąc takie przesuwanie kosztów jest nielegalne i niezgodne z ustawą o rachunkowości i MSRami. Osobiście wcześniej nie zauważyłem przesuwania wyników w Delko (no może był raz że mam pewne podejrzenia ale to było in minus jeśli chodzi o wpływ na wynik i nie dotyczyło IVQ). "Wrzucanie kosztów" w dany kwartał które dotyczą przychodów z całego roku / innych okresów. Też jest raczej niemożliwe. Wtedy odnosisz tę część niedotyczącą danego okresu w rozliczenia międzyokresowe. Tak naprawdę możesz próbować manipulować rezerwami ale to akurat łatwo sprawdzić w sprawozdaniu rocznym. W Delko niższe wyniki IVQ to rozliczanie przeskoczeń progów bonusowych dla dostawców i jest zależne od umów z tymi dostawcami a nie od ustawienia roku obrotowego w Delko. Super wynik IV Q to efekt detalu i wysokiej dźwigni operacyjnej w środowisku inflacyjnym. Toteż wyniki VQ i VIQ powinny również być super.
Kolega chyba ma problemy z matematyką na poziomie szkoły podstawowej, skoro nie potrafi przeliczyć przyrostu po splicie ? Ja bym się na twoim miejscu nie brał za inwestowanie.
Szybciej niż myślisz, wpiszę w tym wątku kolejny twój "sukces". To tak pewne jak duże zyski Delko, czyli 100%. Już się mogę pośmiać na to konto :))))))
Euro przed wynikami za 4kw 13.6 teraz 17.7 to jest 30%, gniot 9.55 teraz 10 to jest 5%. Euro słabiutkie wyniki, gniot 40% wyższe wyniki RdR. I czym tu pisać?
To loony zrobił promocję i teraz ma ciśnienie. Ja lubię wolne tempo, wpp musiałbym się zastanawiać czy sprzedawać, szukać nowych spółek ... a tak to luzik :)
Ocho, jakiś wyrywny inwestur zajrzał do wyników firmy za kwartał, a te ku jego przerażeniu niższe niż rok temu! "Matulu, ratuj!", jęknął spanikowany, "Recesja na progu!" i z bezwiednie pupuścił Wam spory pakiecik, aż na dziewiątce wylądowaliście. A ja sobie grzecznie czycham na ósemeczce, okrągłej i rumianej jak moje piersi, czasem mi tylko ślinka cieknie na myśl, ile zgarnę w apogeum histerii wyprzedażowej! Doczekam się mojej ceny!