• Czemu tak spada!? Autor: ~Mariusz [93.105.177.*]
    Jeszcze nie dostałem dywidendy a tu taki spadek! Koledzy pomużcie, to moja pierwsze akcje na giełdzie i nie wiem co się dzieje.
  • Re: Czemu tak spada!? Autor: ~świeżak [148.81.200.*]
    Odcięcie dywidendy, szanowny Panie. Wartość akcji zawsze spada o ustaloną kwotę dywidendy. Ale przeważnie kurs wraca do stanu sprzed odcięcia
  • Re: Czemu tak spada!? Autor: ~ping [83.6.220.*]
    ten spadek jest właśnie po to, żebyś mógł dostać dywidendę. Gotówka wypływa ze spółki w formie dywidendy, więc spółka obniża tą wypłatą swoją wartość. Odzwierciedleniem tego obniżenia wartości jest odcięcie dywidendy od kursu, co się właśnie wydarzyło.

Pomyśl o tym na przykładzie - pracodawca ma 5000 zł na koncie i musi pracownikowi wypłacić 3000 gotówką. Więc najpierw podejmie te środki z konta (i saldo mu spadnie do 2000 zł), a potem wypłaci pracownikowi gotowkę. Odcięcie dywidendy w tym przykładzie to niejako "podjęcie gotówki z konta". Saldo na koncie już spadło (= kurs SCP spadł) - kolejnym krokiem jest faktyczna wypłata kasy
  • Re: Czemu tak spada!? Autor: ~Czarnyon2 [94.75.95.*]
    Ile kasy w plecy ?
  • Re: Czemu tak spada!? Autor: ~wielki-srocz [91.132.139.*]
    W sroc na bananie zawsze tak jest, że poślady ciągle rozchylone gotowe, przyjmować, nieprzeciętnie celne strzały, centralnie w samo kakało.
  • Re: Czemu tak spada!? Autor: ~Rakieta [89.33.166.*]
    Dnia 2023-03-24 o godz. 11:21 ~Czarnyon2 napisał(a):
    > Ile kasy w plecy ?

Zależy po ile kupował, jak powyżej 320 to ładnie wyczyszczony z kasy. Dywidenda pomniejszona o 19% i z kaską słabo.
    15 tyś przemielili prawie nad kreską. Można zauważyć pewna powtarzalność w ostatnich 2 tygodniach. Z rana próba wyciągania na maks dzienny by potem schodzić coraz niżej i niżej.
  • Re: Czemu tak spada!? Autor: ~Pewny [79.189.171.*]
    PomÓżcie, bo pomoc

Nie wiem Mariusz czy dobrze, że zabrałeś się za inwestowanie.
    Nie jestem nawet przekonany, czy jako troll nie powinieneś znać chociaż podstaw ortografii...

Przy okazji pozdrawiam Inwestorów Długoterminowych
[x]
SCPFL 0,24% 168,40 2025-09-26 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.