sprzedaż: 595 mln (spadek o 20% r/r) strata: (-82,5) mln (14x większa strata r/r)
dług: 741 mln (w 2021 - 531 mln, wzrost o 50% r/r) w tym: - krótkoterminowy: 519 mln (w 2021 - 429 mln, wzrost o 21% r/r) - długoterminowy: 222 mln (w 2021 - 102 mln, wzrost o 117% r/r)
kapitały własne: 70,8 mln (spadek ze 153,4mln, r/r o 54%)
strata za ostatni rok przewyższa kapitał własny/1akcję, a na każdą (wartą dziś 7,27 zł) akcję przypada 10,78 długu.
data przesunięcia raportu rocznego (z 17.03 na 21.03) też nie wydaje się przypadkowa - w opisie ryzyka - gwarancja finansowania przez DC24 z dnia wcześniejszego, tj. 16.03 na 12 miesięcy, brak gwarancji dalszego finansowania przez DC24 na kolejne 12 mcy. Można zakładać, że Kurczewskiemu kończy się cierpliwość.
a to cytat z raportu: "(...) Realizacja wszystkich opisanych wyżej działań, zamierzeń, planów i projekcji finansowych jest obarczona licznymi ryzykami i niepewnościami, z których najważniejsze dotyczy finansowania to jest: - braku porozumienia z akcjonariuszem w sprawie przedłużenia finansowania na kolejne 12 miesięcy (pożyczki od DC24);
Pozostałe ryzyka związane są z działalnością operacyjna spółki: - osiągnięcie gorszych wyników niż zakładane w planach i projekcjach finansowych, w tym brak osiągnięcia zakładanych poziomów sprzedaży, marż i przepływów pieniężnych w poszczególnych miesiącach prognozy; - brak podpisania umów przyrzeczonych sprzedaży farm fotowoltaicznych dla transzy III oraz IV lub wydłużenie procesu sprzedaży (transakcje sprzedaże na rzecz ENGIE Zielona Energia); (...)
Szczególnie krytyczne jest to ostatnie, jakoś nie wybrzmiało to ani w komentarzach, ani Dejw nie pochwalił się w liście do Columbian czy bieżących komunikatach.
Dnia 2023-03-22 o godz. 14:43 ~HiLifeKing napisał(a): > opisuję fakty > słychać wycie... znakomicie > boli łowców marzeń co uwierzyli w listy do Columbian. >
eee tam. przypomnij sobie nasze rozmowy zaraz przed i tuż po wejściu na fixy. Na ile to wg Ciebie miało wtedy spadać....z 4 zł na 2 o ile pamiętam, tak?
Fix'y spowodowały, że papiery stały się mało płynne, co uratowało kurs. Jak wejdzie na ciągłe będzie tylko gorzej. Zejdą papiery m.in z postępowania spadkowego + te wyniki.....
z czatu inwestorskiego wynika, że niedługo Columbo podbije rynek energetyczny to dobra wiadomość, konkretna dobrze wróży na przyszłość, brand się umacnia będzie dzida na północ
A ja to mam w kulce. Takie wejście na główny to super wiadomość. To przecież swego rodzaju awans. Nie sprzedam zbyt szybko tego co mam. Na pewno nie za tę czy niższą cenę. Na głównym trzeba sobie obserwować. A jeśli coś grać to mała ilością.
CI Games stoi przed dużą szansą zarobienia ok. 500 mln zł, czyli tyle co kapitalizacja. Gra klasy AAA, a jej budżet to ponad 200 mln zł. Poczytajcie, zróbcie analizę i napiszcie, co o tym sądzicie.
Dnia 2023-03-26 o godz. 15:17 ~justprofit napisał(a): > CI Games stoi przed dużą szansą zarobienia ok. 500 mln zł, czyli tyle co kapitalizacja. Gra klasy AAA, a jej budżet to ponad 200 mln zł. Poczytajcie, zróbcie analizę i napiszcie, co o tym sądzicie.
przy potencjale COLUMBUS nie ma nawet na co patrzeć. Może jakimś niewielkim procentem można by wejść, ale skoro to takie super, to zbieraj jak najwięcej zamiast dzielić się z obcymi taką perełką.
Oczywiście, że tak jest. Spółka jest fundamentalnie tragiczna.
Niewiarygodny i bełkocący co raport zarząd, maratony wzrostu itp. potworne zadłużenie, wyprzedaż aktywów.
Kiwanie inwestorów, naganianie sprzedażowe, akcje dla swoich.
Kilka kwartałów strat operacyjnych.
Naganiacze czekają na wejście na parkiet główny, żeby na fali emocji wyrzucić akcje.
Dla tych, którzy kupowali na górce słabe prognozy.
January, kolega drukarza Zielona - z postowaniem w KNF, zibaczymy czy nie będzie odprysków.
Docelowo 1,89 po upłynnieniu kursu.
Jak na taką słabą spółkę to mocno przywiązany do tego forum jesteś. A to świadczy o tym jak bardzo ci zależy by tanio kupić. Na szczęście od wpisów cena nie zależy. Kreują ją podaż i popyt.
A jeśli ty taki ekspert jesteś to złóż CV do KNF by swoje mądrości tam tworzyć i prześwietlać Columbusa czy inne spółki.
Szkoda dyskusje z tobą prowadzić bo widać coś ty za ziółko.
Dnia 2023-03-29 o godz. 06:57 ~LeśnaWróżka napisał(a): > Jak na taką słabą spółkę to mocno przywiązany do tego forum jesteś. A to świadczy o tym jak bardzo ci zależy by tanio kupić. Na szczęście od wpisów cena nie zależy. Kreują ją podaż i popyt. > > A jeśli ty taki ekspert jesteś to złóż CV do KNF by swoje mądrości tam tworzyć i prześwietlać Columbusa czy inne spółki. > > Szkoda dyskusje z tobą prowadzić bo widać coś ty za ziółko.
po prostu niektóre wpisy trzeba traktować z przymróżeniem oka, a juz na pewno nie układać pod nie swojej strategii inwestycyjnej.
Dnia 2023-03-30 o godz. 16:09 ~HiLifeKing napisał(a): > czas pokaże, > > na razie Columbo pokazał zjazd ze 108 na 8. > > Maraton wzrostu.
dokładnie - czas pokaże. Na razie jak czytałem nasza dyskusję przy pierwszych dniach fixów, gdy zbierałem zaraz przed przejściem i zaraz po wejściu, to też moje spekulacyjne podejście ( na podstawie potencjału ) wygrało z Twoimi liczbami - co dało mi w sumie w całkiem krótkim terminie zarobić sporo grosza, a nawet nie pozbyłem sie połowy zebranych wtedy akcji.
Dziś podejście fundamentalne - już nawet nie spekulacyjne - co do spółki mam jeszcze mocniejsze niż wtedy. Mój czas na foixach uważam za bardzo udany - a kto z nas ma rację? Czy znów ja czy Ty - przekonamy się pod koniec roku, bo ja tu juz nie patrzę w krótkim terminie.
Może jutro jeszcze coś wpadnie. Ni nic - zobaczymy.
masz prawo do swojej prawdy, wyszedłem z Columba dawno temu, przy ok. 45 i sporo zarobiłem. Ale wtedy CLC jeszcze miał zyski i wydawał się sensowny. Wyszedłem przy wydruku (pierdylion po 1,89) dla Spoconego i grupy operacyjnej Dejwa - jak dla mnie wszystko od razu było jasne. Dziś Spocony zmaga się z KNF'em z racji Ekipy i kilku innych spółek, tu chłopaki z "porozumienia" zrobili to mądrzej, a i naganiaczy było sporo, a spółka po kosmicznych wzrostach. Jak lubisz ryzyko, spekulować i robisz to sensownie - powodzenia, zarabiaj. Ale spekulacja to dla jednych zarobek a dla drugich strata. Osobiście wolę spółki fundamentalne i płacące dywidendy (typu Kęty, DomDev,, teraz Develia, Cognor i jeszcze kilka innych), szczególnie teraz ;-) Od razu odsiewam wszystkie cypryjskie wehikuły, odwrotne przejęcia giełdowych guru, spółki z wielkimi programami motywacyjnymi albo których lejce trzymają mitomani i krętacze.
Jeśli stać cię na to forum, GPW, czy inne rynki finansowe to akurat na inflację cię stać.
By zmniejszyć inflację należy tym na samej górze rządcom tego świata od &ównoroboty &ównodowodzącym zabrać trochę bo za dużo zarabiają, a najgorsze bo im te rzundy nie wychodzą jak pokazuje inflacja.
Królu złoty, królu życia... co jest nie tak z Toba, że tak plujesz jadem przy każdej okazji? Mialbym w doopie frajerow na jakimś śmiesznym forum podrzędnej społeczki bankruta z nc gdybym nie miał w tym interesu. No po się tak produkować? Myslisz ze ci co tu jeszcze kisza ogóra to o tym nie wiedzą? Ryzyko jest na 90-95% spółkach na bananie. Po prostu tu zostali tacy co im albo juz zwisa i powiewa albo frajerzy wierzacy w cuda. Także ten... trochę spółdzielnia sobie sama strzeliła w kolano przez te ostatnie miesiące. Chytry 2x traci królu żyta... miłego dnia