a 31 dzień wypłaty. Czyli papier trzeba mieć 27 a następnego dnia można sprzedać i dostać dywidendę w dniu 31 marca na konto nawet nie posiadając już papieru?
Sprzedać tak żeby dostać dywidendę, będziesz mógł dopiero po odcięciu wysokości dywidendy od kursu. Jakby można było sprzedawać przed odcięciem dywidendy od wysokości kursu, to każdy by tak robił:)
Dnia 2023-03-20 o godz. 19:06 ~Muza88 napisał(a): > Czyli 28 marca 9.00 sprzedaż
Tak .Tylko kupić musisz jak chcesz mieć dywidendę 25marca ,dwa dni się księguje takie jest na GPW rozliczenie ,akcje masz zaksięgowane 27marca .A 28marca możesz sprzedać oczywiście z odciętą dywidendą . Ludzi nie wymyślajcie tu cudów nie widów typu że można zjeść ciastko i mieć ciastko . Jak sprzedasz wcześniej nie dostaniesz dywidendy lub kupisz za późno.
Dnia 2023-03-20 o godz. 20:38 ~Xxx napisał(a): > Kolego 23 , 27 to poniedziałek, czyli weekend się nie liczy, 2 dni czyli 23 marca musisz kupić
Oczywiście że dobrze prawisz .Ja podałem ogólne zasady otrzymania dywidendy . Akurat nie spojrzałem na daty kiedy będzie prawo do dywidendy tej konkretnej spółki .
To zależy - jak trzymasz na IKE bądź IKZE to dostaniesz pełną kwotę. Poza nimi - tak, otrzymasz od razu pomniejszoną o podatek, czyli 69,31 PLN netto na akcję
Następnym razem zapytaj ChatGPT o dzień dywidendy, ale teraz jeszcze odpowiem.
Żeby mieć dywidendę kupujesz najpóźniej na sesji 23.03 - jeśli tak zrobisz uzyskujesz prawa z akcji 27.03, czyli w dniu dywidendy (drugi dzień roboczy po dniu sesji, kiedy kupiłeś).
Dla mnie wciąż mechanizm odcinania dywidendy od kursu jest niezrozumiały / nielogiczny. Bo niby dlaczego? A co gdyby wartość dywidendy była wyższa od aktualnego kursu? Akcje byłyby po 0,01 PLN (1 grosz) po odcięciu?
Rozumiem, ale dla mnie nie jest to uzasadnieniem. To będzie widać (mniej kasy) w SF za 2023. Wtedy będą powody do spadków, bo w spółce ubyło 200 mln. Oczywiście dla tych co nie wiedzieliby, że to nie zostało przepalone, tylko poszło na dywidendę.