Dino to "fenomen" - średni wzrost zysku na akcję za ostatnie 5 lat to 42% rocznie. W przypadku Hortico mamy średnio +53% rocznie (dane za skanerem akcji biznesradar). Wskaźnik c/z Dino to 38,8, Hortico 3,7 . By wyrównać proporcjonalnie wycenę 1 akcja Hortico powinna więc kosztować jakieś 50 zł ;) Do tego Hortico w odróżnieniu od Dino rokrocznie płaci dywidendę !
Zapominasz lub celowo pomijasz takie kwestie jak indexy na których są notowane te spółki oraz ff. W pozostałych kwestiach się z tobą zgadzam. Cierpliwie czekam aż przyjdzie czas na hortico. Bo to że przyjdzie jest pewne. Pytanie tylko kiedy? Przypomina mi to sytuację z 2015 roku pewnej spółki która wypuściła świetny produkt i każdy wiedział że to hit sprzedażowy tej spółki i wygeneruje dla niej olbrzymie zyski. A kurs stał jak zaczarowany delikatnie zniżkujący przez rok czasu. Aby później w ciągu 3 lat pójść do góry 10krotnie. Tak wiec cierpliwości a wszyscy będziemy zadowoleni.
Doskonale zdaję sobie sprawę jakie są różnice między spółkami :) Rozpoznawalność, skala działalności, indeks, branża. Inna kwestia, że tak naprawdę od FMCG do zapatrzenia producentów ogrodniczych naprawdę niedaleko ;). Chodzi mi o to, że dwie handlowe spółki rosnące w podobnie szybkim tempie potrafią mieć tak skrajnie zróżnicowane wyceny. Dino jest obecnie 10-krotnie droższe przy podobnej średniej skali wzrostu zysków! Czyż nie paradoks?
Bo ludziska wiedzą, że po nocy przychodzi dzień, po zimie wiosna i lato itd... Ale już przełożenie tego na okresy wegetacji roślin i sezonowość w ogrodnictwie przerasta wyobraźnię "Ynwestorów" ;) Na szczęście rynek jest nieefektywny tylko krótkoterminowo i kilkuletni wykres Hortico wygląda już bardzo dobrze.
Ja spokojnie poczekam - dobra podstawowe to również warzywa. Skoro Dino ma c/z 38,8 a np. Eurocash 76,8, to jak długo powiązane z sektorem spożywczym Hortico może utrzymywać się przy kilkunastokrotnie niższej wycenie? Zwłaszcza przy dywidendowej spółce?
Wszystko wygląda dobrze. Pamiętajmy jedynie, że New Connect to poniekąd stan umysłu i +\- w każdą stronę o kilkadziesiąt % może pojawić się tutaj każdego dnia. Taki już urok spółek z mniejszą płynnością. Grunt to wiedzieć co się ma w portfelu i ustawić sobie odpowiedni próg.