• Spółka w stylu Buffetta Autor: ~coleman [83.26.170.*]
    Blue Tax Group to trzydziesta pierwsza spółka, która zadebiutowała na New Connect. Z emisji 20 mln akcji spółka pozyskała 4 mln zł.

Debiut był udany, na otwarciu kurs wzrósł o 20% do 25 gr. W dniu dzisiejszym cena za akcję wynosi 18 gr. Jak na niekorzystną koniunkturę, notowania Blue Tax Group trzymają się na bardzo dobrym poziomie - spadek o 10% w stosunku do ceny emisyjnej.

Trochę statystyki:
    - Free Float: 28%
    - Liczba wszystkich akcji: 70,388,888 akcji
    - aktualna kapitalizacja - 12,7 mln zł
    - C/Z - 75
    - C/WK - 2,77

Co mi się podoba w Blue Tax Group:

1. Działalność.
    Doradztwo finansowo-podatkowe. Usługi na które zawsze jest popyt bez względu na koniunkturę. W ostatnich latach znaczenie tego typu usług wzrosło.

2. Strategia.
    Blue Tax Group buduje pierwszą w Polsce sieć franczyzową obsługującą przedsiębiorców w postaci centrów składających się z biur rachunkowych, biur obsługi finansowej i prawnej oraz kancelarie podatkowe. Do końca roku w ramach sieci planuje się pozyskać 100 partnerów. Rynek jest bardzo rozdrobniony w tej branży, dlatego też widzę duże możliwości szybkiego rozwoju grupy.

3. Prognozy finansowe.
    Firma w bieżącym roku planuje osiągnąć przychody na poziomie 3 mln zł i zysk netto w wysokości 1 mln zł. w 2009 roku przychody mają zwiekszyć się do 7,1 mln zł, a zysk netto do 2,8 mln zł, a w kolejnym roku odpowiednio 10 mln zł i 4,7 mln zł.

4. Wyniki za IQ2008.
    Spółka według wstępnych wyliczeń osiągnęła przychody ze sprzedaży w wysokości 654 tys. złotych netto, co stanowi wzrost o 237 % w porównaniu z przychodami do analogicznego okresu roku ubiegłego. Zysk netto po opodatkowaniu wyniósł 203 tys. złotych, co stanowi wzrost o 400 % w stosunku do zysku osiągniętego w analogicznym okresie roku ubiegłego. Zysk EBITD wynosi 342 tys. złotych (zysk bez amortyzacji, podatku dochodowego i kosztów finansowych) natomiast zysk na sprzedaży wynosi 239 tys. złotych. Rentowność na sprzedaży wyniosła 36 %.

5. Kapitalizacja.
    Obecnie kapitalizacja rynkowa cały czas odzwierciedla wysokie oczekiwania rynku co do przyszłego szybkiego rozwoju Spółki. Jeżeli BTG uda się osiągnąć zakładany zysk w bieżacym roku to przy obecnej wycenie wskaźnik C/Z spadnie do 12,7. W kolejnych latach wyniesie odpowiednio 4,5 i 2,7.

6. Spółka w stylu Buffetta.
    Warren Bufett w swoim portfelu miał przez lata H&R Block, która świadczyła podobne usługi w USA.

Co sądzicie o Blue Tax Group?

Wiecej o BTG znajdziecie tutaj
    http://bluetax.pl
  • Re: Spółka w stylu Buffetta Autor: ~Marek [213.238.92.*]
    nie wiem po co dwa razy ten sam wątek ...? ;)
  • Re: Spółka w stylu Buffetta Autor: ~coleman [83.26.174.*]
    dla lepszego zrozumienia
  • Re: Spółka w stylu Buffetta Autor: tadek997 [10.15.2.*]
    Termin podania infa o dotacji minął już dawno, dotacji raczej nie będzie.
  • Re: Spółka w stylu Buffetta Autor: ~re [79.188.37.*]
    http://www.wfp.pl/wroclaw-miasto/news.php?id=14691
  • Re: Spółka w stylu Buffetta Autor: ~Soros [89.101.130.*]
    Troche syf sie zrobil. Ci co kupuja teraz po 0.15/0.16 beda sprzedawac po 0.18. I potem znowu spadnie i znowu beda wywalac. I takie sranie bedzie przez dlugi czas. No nic trzeba sie uzbroic w cierpliowsc...Tylko zastanawiam sie co za idioci wywalaja po 0.15.
    czyżbym był nie doinformowany że tak wywalacie co wy wiecie a ja nie
  • Re: Spółka w stylu Buffetta Autor: ~Marek [77.253.33.*]
    sprzedadzą tylko "płoteczki" i nawet jesli ta swoją realizacją mikrozysków zdołują nieco kurs to ja bym się jakoś specjalne tym nie martwił...! kto ma zarobić konkretne pieniądze ten zarobi... i nie marwcie się tym co robi "masa".......;)
  • Re: Spółka w stylu Buffetta Autor: ~Adam34t [83.25.193.*]
    Oj Panie Coleman, czas sie przebudzić. Skupował Pan po 18 gr i zapewniał, że niżej nie spadnie, a ja w którymś tam wątku wspominałem o 10 gr. Założe sie, że skupował Pan po 18 gr, później aktywnie naganiał na zwyżki, prawie udowadniając date o przydziale dotacji, a założe sie, że masz Pan ustawioną sprzedaż na 20 gr. Niestety nie udało się i szybko nie uda, bo przy tak małych obrotach kupujący po 15-16 gr już wystawili sprzedaż po 18 gr. A co do 1 zł za akcje - oeszem bedzie, bo to dobra spółka, ale trzeba poczekać kilka lat. Od razu zaznaczam, że nie naśmiewam sie i nie krytykuje bo sam ma dużo akcji tej spółki kupowanych dużo powyżej 20 gr (a nawet bardzo dużo). Obecnie nie mam gotówki, ale gdybym ją miał to kupowałbym Bluetaxa i sprzedał za 1 zł (data nieważna).
  • Re: Spółka w stylu Buffetta Autor: ~roman [83.27.212.*]
    Sprzedawał ktoś kto musiał. Puścił chyba już wszystko, może miał długi i wierzyciel naciskał. Niestety macie rację że ci co kupili po 15 teraz będą sprzedawać po 17/18 i to im wystarczy.

Niestety kasy mi tez brakuje aby kupic po 15, a zrobiłbym to z miłą chęcią.
    Jeśli chodzi o komunikat o dotacjach to na pewnio będzie. Sprawdzałem na PARPi-e, oficjalnych wyników jeszcze tego konkursu nie ma a juże jest zakończony ( 30 września) i chyba to tylko niekompetencje urzędników powodują takie opóźnienie.

BTG jest spółką na lata, zobaczycie jak się będzie ruszał gdy FAST Finance oogłosi wyniki. Wszystko musi trwać, a czasy są bardzo ciężkie i dla BTG i dla innych spółek.
    Jeśli chcecie to inwesujcie w nieruchomości, tam możecie stracić tylko 50-70 % ( tak jest już w USA) u nas na pewno będzie spadek około 20-30 %. Złoto to tez jest podobne ryzyko, a banki to już sami wiecie.

• Re: Spółka w stylu Buffetta Autor: ~Adam34t [83.25.193.*]
    Jak w I półroczu ubiegłego roku ludzie stali w kolejkach aby kupować fundusze to robiono to bez opamietania, reklamy itd. Teraz nakręcaja sie ludzie na złoto, a przecież dlaczego nie kupowano złota jak było stosunkowo tanie? Teraz sprzedawają jednostki uczestnictwa ze stratą lub min. zyskami kupują złoto i tak wkółko gonią, ale przecież robią to odwrotnie. Moim zdaniem to teraz powinno sie kupować akcje, moze nie za całą kase, bo to nie koniec bessy. W sumie to też jestem taki madry, bo BTG kupowałem w cenach 22-30 gr, robiłem to powoli schodząc coraz niżej z ceną, a jednak sie przeliczyłem, bo zacząłem za szybko. Gdybym poczekał to mógłbym kupować w przedziale 15-22 gr i dziś bym był gość. Ale czy jeszcze nie spadnie? Może za jakiś czas okazać sie, ze ci co kupowali za 15 gr przepłacili. Spółka dobra i bedzie wysoko notowana, ale podstawowy warunek to koniec bessy, a to chyba jeszcze nie tak szybko. Za dużo znaków zapytania w światowych finansach.
    nic nie dzieje się bez przyczyny jak napierało na mnie stado b-w to nikt mi nie pomógł a teraz rwiecie szaty a mogło być tak pięknie
    Wśród spółek notowanych na NewConnect można znaleźć wiele potencjalnych okazji inwestycyjnych. Mam tutaj na myśli podmioty, które chociaż znajdują się w początkowej fazie swojego rozwoju, to posiadają już zweryfikowany w praktyce model działania i wykazują lawinowo rosnące zyski. I chociaż dzisiejsze wyceny wciąż wydają się być stosunkowo wygórowane np. na tle spółek notowanych na rynku podstawowym, to relatywnie mała skala ich działania i potencjał dynamicznego rozwoju pozwalają sadzić, że w ciągu kilku najbliższych lat powinny dać inwestorom godziwą stopę zwrotu. Myślę, że wśród takich rodzących się gwiazd rynku NC oprócz Blue Tax Group, o której pisałem tutaj http://newconnect.allthepeople.pl/groupposts/view/1160-Blue_Tax_Group_-_to_moze_byc_interesujaca_inwestycja.html?show=10&page=last&id=Grouppost można wymienić działającą od 2004 roku firmę Fast Finance.

Fast Finance o sobie
    Przedmiotem działalności Fast Finance S.A. Jest zakup wierzytelności detalicznych i odzyskiwanie ich na własny rachunek. Spółkę wyróżnia indywidualne traktowanie dłużnika i dostosowanie spłat do jego możliwości wieńczone elastycznie uzgodnionym harmonogramem spłat. Eliminując do minimum ryzyko, Fast Finance kieruje się wypracowanymi standardami w procesie zakupu i analizy wierzytelności. Szczególny nacisk w procesie oceny pakietu wierzytelności kładziony jest na takie kluczowe czynniki jak: data zwarcia umowy, ostania spłata, kroki prawne, jakie były podejmowane w celu odzyskania długu, jakość dokumentacji oraz przedmiot umowy.

Plany na przyszłość
    Pozyskane środki z emisji spółka przeznaczy na rozwijanie dotychczasowej działalności i podnoszenie jej rentowności poprzez pozyskaniem nowych kontrahentów i nowych pakietów wierzytelności. W 2008 roku Fast Finance zamierza pozyskać pakiety wierzytelności o wartości 50 mln zł. Plany rozwoju dotyczą również ekspansji na rynek wierzytelności hipotecznych oraz włączenie do oferty Fast Finance usług w postaci odzyskiwania wierzytelności na zlecenie i monitorowania wierzytelności. Fast Finance zamierza przenieść się na rynek regulowany GPW w ciągu 12 miesięcy. Wtedy ewentualnie spółka może przeprowadzić kolejną emisję.

Dane o emisji
    W ofercie prywatnej objętych zostało 15 mln akcji serii C. 3,7 mln akcji sprzedanych zostało po 0,27 zł, a 11,3 mln akcji po 0,36 zł. Z oferty prywatnej spółka pozyskała ok. 5 mln zł, które przeznaczy na zakup wierzytelności. Do obrotu trafiło 40 mln akcji serii B i 15 mln akcji serii C.

Wyniki finansowe
    W 2006 roku Fast Finance miał ok. 2,2 mln zł przychodów i 110 tys. zysku netto. W 2007 roku przychody wzrosły do 4,2 mln zł, a zysk netto do 800 tys. zł. Spółka prognozuje, że w 2008 roku przychody wyniosą 9,6 mln zł, a zysk netto 2,5 mln zł. W 2009 roku przychody mają wzrosnąć do 16,6 mln zł, a zysk netto do 7,5 mln zł. Elementem, który należy podkreślić jest fakt, iż prognozy roku 2008 zostały zbudowane na już istniejących pakietach i generowanych z nich wpływach finansowych. W opinii Zarządu Fast Finance tak ostrożne i konserwatywne podejście powoduje, iż praktycznie zysk netto w wysokości 2,5 mln zł jest wolny od ryzyka. Jednocześnie wszystkie pozyskane pakiety wierzytelności w 2008 wpłyną dodatnio na wynik finansowy przekraczając go znacznie. Potwierdzają to wyniki I półrocza 2008 roku. Przychody za okres od 01-01-2008 do 30-06-2008 wyniosły 3.7 mln zł, a zysk netto 1.66 mln zł, co stanowi 66 % prognozy na rok 2008.

Kurs i wycena rynkowa
    Historia notowań jest krótka. Spółka zadebiutowała 6 maja wzrostem na otwarciu o 166,7 proc. do 0,96 zł. Kolejne sesje przyniosły realizację zysków. Obecnie cena oscyluje w okolicach 0,50 zł co daje kapitalizację na poziomie 50 mln zł.

Wartość księgowa wynosi 7,8 mln zł co daje wskaźnik C/WK na wysokim poziomie - 6,41. Wskaźnik C/Z z w doniesieniu do prognoz zysku netto na rok 2008 (2,5 mln zł) przy obecnym kursie wyniesie 20, czyli także jak na obecne warunki dość wysoko. Można stwierdzić, że w przypadku Fast Finance rynek dyskontuje dynamiczny rozwój spółki w przyszłości. W 2009 roku zysk netto wg prognoz wzrośnie do 7,5 mln zł, co przy bieżącej wycenie powoduje obniżenie się wskaźnika C/Z do ok. 6,7. A to już rozsądna wartość. Można się spodziewać, że w kolejnych latach zyski będą wciąż rosły. W końcu Polacy zadłużają się na potęgę, więc firmom windykacyjnym klientów nie zabraknie.

Więcej o spółce:
    http://www.fastfinance.pl/
  • Re: Spółka w stylu Buffetta Autor: ~SAS [83.16.79.*]
    TA SPÓŁKA TO WIELKIE WIELKIE G....
  • Re: Spółka w stylu Buffetta Autor: ~sledzik007 [213.158.197.*]
    czemu tak sie o niej wyrażasz, że panikarze uciekli też mnie wkurza ale czemu tak sie wyrażasz o niej
  • Re: Spółka w stylu Buffetta Autor: ~SAS [83.16.79.*]
    jak dobra spółka może spaść w dwie sesje prawie 20% przy obrocie 200tys zł odp dobra nie G.... TAK
    ps śledzik bez urazy ale to syf mułowaty
  • Re: Spółka w stylu Buffetta Autor: ~coleman [83.26.206.*]
    to fakt że tu jest słaby akcjonariat ale po tej rotacji może będzie lepiej odpadną słabi
  • Re: Spółka w stylu Buffetta Autor: ~coleman [83.26.206.*]
    a myślałem że tu umieją czytać ze zrozumieniem
  • Re: Spółka w stylu Buffetta Autor: ~Marek [83.238.228.*]
    heheh........ oj ludzie heheheh świetni jesteście heheh ;)))) naprawdę zajebiście się was czyta ;)

szkoda tylko że tacy jak wy spekulują na takich spółkach jak bluetax...!!!

kupcie lepiej coś innego i dajcie sobie spokój !
[x]
BELEAF 0,00% 3,06 2025-11-10 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.