"... Ponadto, OTL zawarła ugodę z Allianz ZB d.o.o., działającą również na rzecz określonych zarządzanych przez nią funduszy (łącznie jako Allianz ), dotyczącą roszczeń Allianz wynikających w szczególności z umowy akcjonariuszy z dnia 15 września 2017 r. (raport bieżący nr 33/2017 z 15 września 2017 r.) oraz zawiadomienia o wykonaniu opcji put (raport bieżący nr 63/2019 z 29 czerwca 2019 r.). Na mocy ww. ugody Allianz oraz OTL potwierdziły, że poprzez wykonanie ugody strony uregulowały wszelkie kwestie związane z umową akcjonariuszy oraz opcją put, o których mowa powyżej, oraz, że strony nie mają względem siebie żadnych roszczeń dotyczących umowy akcjonariuszy, opcji put oraz ich niewykonania lub nienależytego wykonania (a w przypadku gdyby takie roszczenia były strony się ich zrzekły w najszerszym możliwym zakresie). Allianz zobowiązał się również do wycofania wniosku o upadłość Spółki oraz pozwu arbitrażowego wniesionego przez Allianz w zakresie realizacji opcji put. ..."
No cóż zgodzę się tylko częściowo. Ugoda z Allianz i wycofanie pozwu i wniosku o upadłość nie wybrzmiewała z ostatnich espi. Była mowa tylko o zabezpieczeniach przed potencjalnymi dalej idącymi roszczeniami Allianz. Te postępowania równie dobrze mogły się ciągnąć jeszcze długimi miesiącami, niwecząc kwestię dywidendy i w tym roku (oczywiście jej uchwalenie nie jest jeszcze przesądzone).
Tu nie jest przypadkowy akcjonariat i myślę, że większość właśnie obstawiała taki scenariusz, jaki się zrealizował. Dlatego brak szaleństwa na kursie. Choć oczywiście powinno wkrótce urosnąć, na co sam liczę.
Klasycznie, jak na banana, mamy realizację zysków przy kilku fantastycznych ESPI potwierdzających, że spółka uporała się z wszelkimi niedogodnościami, zarabiając przy tym kupę szmalu i oddłużając spółkę. Za chwilę kolejne rekordowe raporty okresowe oraz informacje na temat łącznej wysokości dywidendy za lata 21-22, a tymczasem... niektórzy miękną i uciekają... :) Łapy pod tyłek i trzymamy co najmniej do ATH! :)
wychodzi na to, że lepiej było być w tym stanie niepewności, a przy ogłoszeniu upadłości kurs poleciałby do góry ;-))))
No cóż, realizacja zysków. Z drugiej strony obrót mały, więc to albo detaliści wymiękli i sprzedają akcje albo... może jednak zaniżanie kursu, żeby dobrać więcej po lepszej cenie.
Myśłę że raport roczny przywróci zachowanie kursu na właściwe tory. Obyśmy się nie rozczarowali (zarówno co do raportu jak i kursu)
Znając życie to tradycyjnie większość inwestorów i tak raportu za 2022 rok nie zrozumie... Porównają Q3 do Q4 i się rozczarują, bo zapomną o one-off w Q3. Nie popatrzą w rubrykę z zadłużeniem spółki, bo po co? Przecież tylko rubryka z zyskiem się liczy xD Zobaczą wynik roczny i zapytają gdzie te zyski ze sprzedaży akcji Luka Rijeka, zapominając, że to dopiero w raporcie za Q1 wszystko będzie ujęte. I tak dalej... xDD
Ja tylko przypomnę, że tylko w Q4 spółka miała przeładować co najmniej tyle samo węgla (+1 mln ton) co łącznie w Q1, Q2 i Q3! A w całym 2023 ma to być już nawet ponad 3 mln ton! ;)
pewnie tak będzie ale... moim zdaniem sam Q4 powinien być taki, że pociągnie kurs. Wskaźnik C/Z się diametralnie poprawi (Q4 w 2021 był ze stratą), a raport za Q1 2023 będzie niedługo później.
Spółka dość dużo urosła w ciągu 2 lat ,realizacja zysków na tym poziomie to normalna rzecz ,sam się skusiłem i po 30 zl sprzedałem polowe pakietu .Druga polowe pewnie sprzedam po wynikach. Ja powoli żegnam się ze spółką.
Dnia 2023-03-17 o godz. 07:07 ~Max napisał(a): > Dodam jeszcze ze czas na przygodę po Getrans ,Ccs,Otlog na 4 spółkę z panem Nadolskim ;)
Póki co nie widać na horyzoncie nowej inwestycji Pana Piotra, więc na razie czekam na raport roczny za 2022 rok i zobaczymy czy coś dobierał w Q4 i w 2023 roku (w raporcie powinien być podany aktualny na dzień publikacji raportu akcjonariat).
Ja też spojrzalem. Dla mnie zyski osiągane przez te spółkę w sprzyjających warunkach jakoś nie powalały (przynajmniej w stosunku do kapitalizacji). Zakładając że uporają się z tymi trudnościami w tym roku, to wygląda to ok, ale czy jest to okazja inwestycyjna to nie wiem. Będę pewnie obserwował.
No i wejśc czy wyjść z tej spółki raczej trudno...