• Co po dywidendzie? Autor: ~Konfucjusz [5.184.86.*]
    Jakie przewidywania? Będzie szybka akumulacja i podbicie kursu czy przeciwnie- po zgarnięciu dywidendy czeka nas wyprzedaż i nastawiać się raczej na spadki?
  • Re: Co po dywidendzie? Autor: ~Czytelnik [31.61.178.*]
    Przewidywania są takie, że to bez znaczenia.
  • Re: Co po dywidendzie? Autor: ~BalonPeka [217.89.117.*]
    Oczywiscie, ze jazda w dol.

A pod co tu grac?

Masz informacje jasna.
    Kolejna komercjalizacja w latach 2029-2033...

6-10 lat czekania na zyski, ktore moga byc a nie musza.

Czyli Kurs Gleba...

i dopiero w 2029 podbitka spekulacyjna ze 150zl na 200zl.
  • Re: Co po dywidendzie? Autor: ~Czytelnik [31.61.178.*]
    Kolejna komercjalizacja w latach 2029-2033?
    A gdzie zgubiłeś te conajmniej 2 wcześniejsze? One już nie mają żadnego znaczenia mimo że dają ogromne zwroty z dywidendy akcjonariuszom?

No i upłynęło trochę czasu więc może już poczyniłes jakieś przemyślenia nad moim kiedyś zadanym pytaniem. Czy wciąż uważasz, że akcje za które dostanę 100% zwrot w postaci dywidend mogą przynieść stratę?
  • Re: Co po dywidendzie? Autor: ~123 [31.61.254.*]
    A po co sprzedawać po dywidendzie? Równie dobrze (a nawet lepiej) sprzedać przed, skoro i tak jest odcinana.
  • Re: Co po dywidendzie? Autor: ~Konfucjusz [5.184.86.*]
    Po co? A no żeby na papierku zrobić stratę. Zgarniając dywidendę i sprzedając akcje po odcięciu masz stratę, ale realnie można wyjść na 0, a mając zaksięgowaną stratę tutaj w przypadku innych zysków nie zapłacisz podatku. Pytanie tylko jak się zachowa rynek po odcięciu.
  • Re: Co po dywidendzie? Autor: ~Alfie [85.221.131.*]
    Stratę można zaliczyć pod warunkiem kupowania na obecnych cenach ale jak ktoś kupował wcześniej i na średniej ma poniżej 200 to nic z tego
  • Re: Co po dywidendzie? Autor: ~Mj [83.9.170.*]
    A od dywidendy odetną Ci 19% podatku, więc rozumowanie chyba błędne.
    Jeśli po odcięciu będzie akumulacja to kurs szybko odrobi te 19% z dywidendy i wtedy sprzedam. Ludzie, proste pytanie zadałem :) No to jak, co myślicie?
  • Re: Co po dywidendzie? Autor: ~Alfie [85.221.131.*]
    A co tu myśleć... nie sposób przewidzieć. Po odcięciu na pewno spadek ale po wypłacie dywidendy może być jazda. Każdy Sam podejmuje decyzję co zrobić
  • Re: Co po dywidendzie? Autor: ~Pffffff [5.184.115.*]
    Mówię, jak jest, a czytam ludzi z wielu różnych źródeł.
    Ale nikt nie przewidzi przyszłości.

Nikt nie ma zamiaru sprzedawać akcji kupowanych po 180-200 zł, a takich osób jest zdecydowana większość.
    Akumulacja na tym poziomie trwała bardzo długo.
    Z tych poziomów po prostu nie opłaca się sprzedawać.
    Z drugiej strony można trochę dokupić, bo to tylko nieznacznie podniesie średnią.
    A więc nie chcą sprzedawać, a chcą kupować...

Raczej chcą dokupywać za dywidendę, bo rozumowanie jest proste: lepiej przetrzymać rok i zgarnąć dywidendę w wysokości zapewne tych 180 zł, czyli mieć akcje za darmo. I niech sobie te akcje potem leżą i pracują na emeryturę itp.

To długoterminowy cel, a krótkoterminowy jest taki, żeby zgarnąć dywidendę za Bacteromic i resztę za PCR One, czego będzie być może ok. 100%.

100% dywidendy w ciągu dwóch lat? To gdzie można wyrwać więcej? No chyba nigdzie. Można oczywiście spekulacyjnie coś próbować wyrwać, ale to się nie zawsze udaje. A tu mamy jasną sytuację, wiedzę a priori (czyli przed zdarzeniem), uwiarygodnioną spółkę z rynku głównego i olbrzymie plany rozwoju.

Znowu: ciężko znaleźć spółkę z taką reputacją i takim potencjałem, gdzie teraz będzie czas żniw. Bo w SCPFL właśnie będzie.

Jak to się przełoży na cenę? Pewnie będzie długotrwała akumulacja... więc wszystko może się zdarzyć...

No i jest konkretna odp, dziękuję. Wg mnie akcje już teraz są warte więcej niż aktualnie wskazywałby kurs dlatego pytam o zdanie bo reakcja rynku wydaje mi się dziwna, zastanawiałem się czy coś mi nie umyka. Być może rzeczywiście sporo osób czeka na odcięcie żeby kupić dopiero po spadku, ale nawet i bez tego akcje za 300 z hakiem to niska cena, po ogłoszeniu dywidendy i strategii na kolejne lata spodziewałem się jeszcze przed dywidendą co najmniej 4 z przodu, a tu od kilku dni mamy hamulec na 320. No nic, patrzeć, obserwować, kumulować, w perspektywie 3-4 lat na pewno nikt tu nie będzie stratny.
  • Re: Co po dywidendzie? Autor: ~pol [109.95.115.*]
    spółka z ogromnym potencjałem
    trzeba mocno zacisnąć zwieracze bo fundy będą akumulować i próbować odebrać drobnym akcje róznymi sposobami
[x]
SCPFL -2,91% 113,40 2026-05-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.