Jaką obstawiacie sprzedaz Succubuska w wersji konsolowej w drugim kwartale?
Tylko w 2022 sprzedało się na PC ponad 170tyś kopii gry + niecałe 170tyś płatnych DLC.
Myślę, ze na konsole spokojnie uda się sprzedać około 40-60tyś podstawy + tyle same DLC. Gdyby przyjąć cenę za wersję z DLC na poziomie 110zł to mamy przychód w wysokości 4,4mln-6,6mln zł za JEDEN KWARTAŁ. Ile z tego będzie zysku? Z pewnością dużo, bo nie wydaje mi się, żeby obecne projekty miały pochłonąć chociaż 1/6 tej kwoty.
Oczywiście to sa tylko moje szacunki - czekam na Wasze!
W przypadku wersji na PC w premierowym kwartale Succubus sprzedał się w ok. 130 tys. kopii. Biorąc pod uwagę, że: - PS4/PS5 to ok. 70% rynku konsol; - w przypadku Agony, konsole dostarczyły ok. 2/3 sprzedaży pecetowej; poziom sprzedaży można szacować na ok. 60 tys. kopii.
W rzeczywistości różnie z tym może być. Przykładowo - Gas Station Simulator w kwartale premiery również sprzedał się w ok. 60 tys. kopii, choć wersja PC-towa w anlogicznym okresie znalazła aż 450 tys. nabywców. Z drugiej strony Succubus to gra wręcz skrojona pod konsole, natomiast GSS to klasyczny symulator, w który o wiele lepiej gra się na klawiaturze. Tak czy owak wyniki finansowe za II kwartał zapowiadają się potężnie (po cichu liczę, że wskoczymy na pułap Render Cube)
Ruszyła wiosenna przecena na Steam, ale gry Madmind o dziwo bez zniżek. Widać, że szykują całą amunicję na końcówkę marca (gdyby dziś dali upust prawdopodobnie nie mogliby już dać zniżki za 2 tyg., a tak w połączeniu z aktualizacją, Succubus na liście bestsellerów może wtedy znaleźć się bardzo wysoko).
Świetny ruch że strony spółki, po wiosennym evencie gry spółki będą jako jedne z nielicznych na wyprzedaży, co skutecznie wpisze się w kampanie marketingową trzech nowych wydań. Za to właśnie uwielbiam tą spółkę, doskonale wie co robi i co najważniejsze ma na to środki.