Dnia 2023-03-06 o godz. 17:45 ~Elo-helo napisał(a): > Co myslisz? Sam sie zastanawiam
Mam średnią 26 zł i 20K akcji. Raczej odpowiem. Zawsze można kupić znowu lub znaleźć sobie coś innego. Pewnie będzie redukcja i tak wszystko mi nie zejdzie.
Dość zaskakujący ruch z tym skupem. Moim zdaniem powinni znaleźć porządnego animatora i rozbujać obroty skupując akcje z rynku. Chyba, że... no właśnie coś się kroi. Zobaczymy niedługo wyniki sprzedaży danych za styczeń. Może wyniki będą bardzo dobre i chcą skupić dużo papierów zanim rynek wyniesie kurs wyżej? W końcu padło stwierdzenie, że rozwój AI potrzebuje dużej ilości danych, które Cloud jest w stanie zapewnić.
Autor: ~Walker [89.171.166.*] 2023-03-07 08:35 Ostatni dostępny kurs: 41,70 zł Re: Wezwanie - zaproszenie Zgłoś do moderatora Wezwanie o 15% wyżej niż kurs? No to mnie zaskoczyli - zwykle wzywają znacznie poniżej kursu
Wymownym, świeżym przykładem może być lentex. Tam na skup przeznaczono kilkanaście mln zł. Skup po 12,5zł. Kurs chodził 7-9zł. Nie wiem czy w porywach było nawet te 9 zł. Teraz po skupie, kurs ok. 7,7zł. Obroty najczęściej mizerne. Tam wyglądało mi to na okazję do spieniężania przez po-st prl-owskie środowiska swoich darmowych pakietów z czasów przytulania firm za friko.
Dnia 2023-03-07 o godz. 09:21 ~renk napisał(a): > Autor: ~Walker [89.171.166.*] 2023-03-07 08:35 > Ostatni dostępny kurs: 41,70 zł > Re: Wezwanie - zaproszenie > Zgłoś do moderatora > Wezwanie o 15% wyżej niż kurs? No to mnie zaskoczyli - zwykle wzywają znacznie poniżej kursu > > Wymownym, świeżym przykładem może być lentex. > Tam na skup przeznaczono kilkanaście mln zł. Skup po 12,5zł. Kurs chodził 7-9zł. Nie wiem czy w porywach było nawet te 9 zł. Teraz po skupie, kurs ok. 7,7zł. Obroty najczęściej mizerne. > Tam wyglądało mi to na okazję do spieniężania przez po-st prl-owskie środowiska swoich darmowych pakietów z czasów przytulania firm za friko.
To jedna z wersji rozwoju wypadków. Lentex to nuda firma - produkcja z taśmy. Cloud to co innego. Mam nadzieję na wzrost wartości firmy i rozwój, a jak się zainteresuje jakiś inwestor branżowy to i fuzja lub przejęcie.
Dnia 2023-03-06 o godz. 17:52 ~klocek napisał(a): > Dnia 2023-03-06 o godz. 17:45 ~Elo-helo napisał(a): > > Co myslisz? Sam sie zastanawiam > > Mam średnią 26 zł i 20K akcji. Raczej odpowiem. Zawsze można kupić znowu lub znaleźć sobie coś innego. > Pewnie będzie redukcja i tak wszystko mi nie zejdzie.
mnie tylko ciekawi jedna rzecz , bo kupia 205k od ludzi, od ludzi ktorzy teraz nie sprzedali czyli wierzą w firme. Ile osob co sprzeda będzie chciało odkupic?
robienie analogi do innych wezwan nie ma sensu, jak robinie analogi do przejsc na gielde z nc, w kazda spolka to inna historia. Liczyłem na 60zł, jedyne o czym mysle zeby odpowiedziec a pozniej odkupic
ostatnio szukałem jakiejs innej społki tak perspektywicznej z taka iloscia kasy, brakiem zadłuzenia i transparentnoscia. Do niczego nie moge sie przekonać... na genomtecu troche zarobilem ale tam zarzad kłamie mowi ze ma kase i za raz robi emisje. Jak tutaj patrzymy na C/Z to nie jest źle ale liczy sie ebbida a wtedy jest bardzo dobrze. Jak myslimy o perspektywaw to wyglada to świetnie jedynie co moze powalic biznes i to totalnie to regulacje prawne i zmiany na rynku ale raczej wyglada na to że potrzeba jakiejs konkurencji do wielkich firm(google, fb) a takie firmy jak trade desk radza sobie dobrze
to tylko moje domysły niemniej uważam że biznes musi iść naprawdę dobrze i widzi to zarząd dlatego wystosowali ofertę do zapisiwania się na akcje a nie skup podczas sesji GPW bo w życiu by takiej liczby akcji nie skupili płacąc raptem 20% drożej niż obecny kurs (w odniesieniu do wczorajszego dnia), stawiam dolary przeciw orzechom że coś się tutaj kroi i liczą na to że uda im się w miarę tanio skupić akcje zanim rynek zacznie dostrzegać jak mocno biznes rośnie, czas pokaże czy mam racje
Dnia 2023-03-07 o godz. 10:13 ~ul napisał(a): > to tylko moje domysły niemniej uważam że biznes musi iść naprawdę dobrze i widzi to zarząd dlatego wystosowali ofertę do zapisiwania się na akcje a nie skup podczas sesji GPW bo w życiu by takiej liczby akcji nie skupili płacąc raptem 20% drożej niż obecny kurs (w odniesieniu do wczorajszego dnia), stawiam dolary przeciw orzechom że coś się tutaj kroi i liczą na to że uda im się w miarę tanio skupić akcje zanim rynek zacznie dostrzegać jak mocno biznes rośnie, czas pokaże czy mam racje
Czyli rozumiem, że nie zamierzasz odpowiadać na wezwanie?
szczerze chyba nie widzę sensu, podejmę ryzyko że będzie to więcej warte powiedzmy za rok, jakbym widział stagnację wyników to można by się zastanawiać ale jest zupełnie na odwrót a przecież to można sprawdzić po raportach które publikują co miesiąc, wzrosty głównego segmentu działalność porównując 2020 do 2021 były spore ale tylko procentowo bo baza była bardzo niska (mieliśmy dołek covidowy) ale jak porównać 2021 do 2022 to już naprawdę widać rozwój biznesu bo baza porównawcza była wysoka, widzę to tak będą lepsze wyniki to i obroty sie jeszcze bardziej poprawią i jeszcze większa ilość gawiedzi się zainteresuje spółką, niemniej każdy podejmuje decyzję sam czy odpowiedzieć na ofertę spółki czy nie
jeszcze jedna rzecz, tutaj nie chodzi o odkup akcji od m.in pracowników a zakup akcji z przeznaczeniem na program motywacyjny dla pracowników (i ewentualne przejęcia) dlatego im zależy na jak najniższej cenie więc propozycja wyższa od rynkowej już powinna dać do myślenia że biznes musi bardzo dobrze się rozwijać, to moje zdanie
Tym bardziej, że do tej pory żadna instytucja finansowa nigdy nie publikowała swojej wyceny CLD. Tak więc nie ma wiedzy ile "papierowo" lub "godziwie" firma jest warta. Każdy inwestor polega tylko na swoim wyczuciu.
a Ty wierzysz w wycena instytucji? pracowałem w różnych bankach inwestycyjnych gdybyś wiedział co tam sie dzieje :D przy nich kościół to poprawni chrzescijanie :D
już pomijając rzetelność rekomendacji to zanim się one pojawią to spółka musi zostać dostrzeżona przez rynek, obroty na GPW są trochę większe niż na NC ale jeszcze trochę brakuje żeby to rozbujać, będą poprawiać wyniki jak teraz to rekomendacje do niczego nie będą potrzebne
spojrzałem na papiery spojrzałem na komputer i wydaje mi sie że tutaj łatwo złapać oszusta bo wszystko dzieje sie poza giełdą. Przecież dane do wypełnienia mozna podrobic i co? Na drugi dzień znikaja akcje z rachunku. Zanim sie temat wyjaśni/albonie troche czasu upłynie. Nie wiem jak BM sprawdzają wiarygodniść takiego papierowego zgłoszenia, może ktoś już się pytał, to niech sie podzieli informacją na forum? Handlując przez platforme biura/banku mam pewność że moja dyspozycja ma potwierdzenie poprzez moje logowanie, a papierowo nie. Jakoś mam obawy co do tej operacji...