• maly podatek SHELL-a Autor: the_truth [10.42.7.*]
    SHELL zaplacil bardzo maly podatek od zyskow nadzwyczajnych (bo odliczyl sobie inwestycje):

"Why is Shell’s UK windfall tax payment so low?
    The oil major has posted the biggest profits in its history, nearly $40bn for 2022, but will only pay $134m in taxes"

NIE SPRZEDAWAJCIE ORLENU !!!
  • Re: maly podatek SHELL-a Autor: ~Witek [37.225.92.*]
    A niech sprzedaja, kazdy umie liczyc, ile dostaniesz na lokacie? A ile w nowej strategii dywidendy? Kupujesz i zapominasz, niech rosnie. Jest TYLE okazji na gieldzie, mozna sobie jeszcze wyszukac, polecam
  • Re: maly podatek SHELL-a Autor: ~GO [10.42.4.*]
    problem w tym że mamy tylko wstępną propozycję dywidendy....jeszcze nie "klepnięta"...i te niepewność zatrzymała PKN w ostatnim wzroście.....
  • Re: maly podatek SHELL-a Autor: ~Witek [37.248.217.*]
    PKN w porównaniu s shell to śmieć partyjny przepełniony miernotami pisowskimi. Dno i metr mułu. Tylko saper kupi papier takiego politycznego folwarku. Gdyby nie fundusze emerytalne 55 za akcje było by każdego dnia.
  • Re: maly podatek SHELL-a Autor: ~GO [10.102.52.*]
    To po co siedzisz na forum PKN Orlen ???????? Możesz udzielać się na innej spółce - tutaj nikt cię nie zatrzymuje.

Forum PKN jest dla tych którzy mają lub chcą być akcjonariuszami najlepszej spółki w Polsce...niestety z ( jedyny problem ) akcjonariatem SP w nadmiarowym udziale zupełnie niepotrzebnym ( i to jedyny fatalny fakt) ale PKN jest super firmą.
    Widze GO ze masz wiedze, kase, i inwestujesz w dobre spolki. Ale to co mowisz to nie bardzo sie podoba trolom i ruskim onucom. Na pewno im juz podpqdles, jestes na celowniku, beda Cie atakowac! Nie przejmuj sie to onuce
  • Re: maly podatek SHELL-a Autor: ~GO [10.42.3.*]
    : ~Witek [37.225.92.*]2023-03-03 15:16

Będę pisał wobec tego pod nickiem ~Witek :-) tylu Witków na tym forum,że jeden więcej czy mniej.... :-)
    ja od dawna tak robie. Pisze pod nickiem Witek, uzywam tylko 1 IP. Duuuuzo to onuc, ruskich onuc. Podszywaja sie pod innych, pisza o polityce. A mnie to g… obchodzi. Kupilem za durne PKN w 2020, przy tej dywidendzie to miodzio inwestycja. To tylko jedna z kilku spolek co mam w portfelu. Ale na tym forum nie rozmawiamy o inwestowaniu, Tu jest walka z trolami jak to cos Luisek, jeszcze poznasz ta ruska onuce! Pozdrawiam
    ~Witek [37.225.92.*]2023-03-03 15:39

Jak widzisz u mnie IP się zmienia :-) a czasem piszę z najróżniejszych lokalizacji.....czasem w jednym dniu piszę z miejsc oddalonych od siebie o 200 km :-)
    Jak bardziej merytorycznie bądź z sensem to z jednego nicku a jak uprawiam prymitywną bijatykę na forum z dob..ilami to czasem zmieniam nicka aby się źle nie kojarzyło....w końcu twarz ma się jedną :-)

Niestety nad tymi politycznymi trollami kontrolę powinien mieć moderator a niestety nie ma.

Wczoraj późnym wieczorem zrobiłem 2 merytoryczne wpisy....0 słów nieeleganckich,jakichś obraźliwych wymian zdań z trollami..nic z tych rzeczy - czyste informacje do przemyślenia dla tych którzy faktycznie nie wiedzą co się dzieje....i wszystko mi moderator wykasował....a później tylko jakieś strzępki jeszcze napisałem bo już mi się nie chciało drugi raz pisać...a szkoda bo tam ciekawe informacje zawarłem.
  • Re: maly podatek SHELL-a Autor: ~Witek [37.248.223.*]
    Latami kupowałem PKN. Te prymitywy pisowskie zniszczyły stabilną spółkę . Zrobiły ulepa niespójnego z 1,2 mld akcjami Dla mnie każda minuta poświęcona na wpis na tym forum to strata czasu . Ale dla złodzieja marionetki danielka i jego mocodawców z Nowogrodzkiej poświęcę każda wolną minutę. Każdy merytoryczny wpis pokazujący niekompetencje tych miernot pisowskich jest na wagę złota.
    A mówiłeś że z jednego IP piszesz :-)
  • Re: maly podatek SHELL-a Autor: ~Witek [37.225.83.*]
    A jest inaczej? Witkow jak mrowkow, takie czasy. Bessa to piekny czas!
  • Re: maly podatek SHELL-a Autor: ~Witek [10.42.7.*]
    Witek,nie podszywaj się pod mój nick.
    ehe, co bylo pierwsze , jajko czy kura? Za trudne? Buhahahaha
  • Re: maly podatek SHELL-a Autor: ~Witek [10.102.52.*]
    Nie,to proste bo trudne.
  • Re: maly podatek SHELL-a Autor: the_truth [10.42.4.*]
    nie slowa i puste obietnice D.Tuska sie Licza a czyny czyli WYNIKI !

RZAD   DONALDA  TUSKA 2014
    RZAD   MATEUSZA MORAWIECKIEGO 2021

Zysk (strata) netto (tys.) roczny PKN ORLEN (w MLD pln)

2014 - -5,811.0 pln
    2021 10,158.0 pln
  • Re: maly podatek SHELL-a Autor: ~Dywidenda [10.42.8.*]
    JAK NIE PEWNOŚĆ SKARB PAŃSTWA W ROKU WYBORCZYM DOSTANIE WIECEJ KASY A PANSTWO POTRZBUJE KASY !! WIEC SAMI BEDA CHCIELI JAKO WIEKSZOSCIOWY AKCJONARIUSZ WIEKSZY ZYSK Z DYWDIENDY !! TO JEST OCZYWISTE !!
  • Re: maly podatek SHELL-a Autor: ~GO [10.42.3.*]
    Taka postawa to byłaby wzorowa...masz większe udziały - otrzymujesz większą dywidendę.

Problem polega na tym,ze mają 50 % w akcjonariacie a chcieliby 99% dywidendy bądź w formie dywidendy w połączeniu z innymi podatkami i w takim stopniu wydrenować spółkę...wtedy byłoby dla rządu o.k..
  • Re: maly podatek SHELL-a Autor: ~GO [10.42.7.*]
    Strasznie automaty "wyłapują" obce zlecenia....wystarczy tylko ustawić się w "niewłaściwym" miejscu i od razu automat robi odwrót z zajętych pozycji.....
    Masz PKN? kupujesz i taka spolke z takimi perspektywami zostawiasz, bedzie placic fajne dywidendy to po co ruszac? Jest piekna bessa, na rynku tyle okazji. Chyba nie masz tylko 1 spoleczki w portfelu, raz 1 sektor roznie, pozniej kolejny, laduje do wora ile tylko uniose, pozdr
    Do przedwczoraj można było taką strategię postępowania przyjąć a obecnie do czasu ustalenia czy PoNZ będzie czy nie i w jakiej wysokości i od czego,jakich/których ew. zysków to niestety trzeba się wstrzymać z takimi pozytywnymi twierdzeniami...pojawiło się kolejne ryzyko.
    Masz na dzień dzisiejszy pewność,że dywidenda w przedstawionej wysokości będzie....??? Jeśli tak to spróbuj to udowodnić...powodzenia.

Co do ilości spółek....lepiej mieć czasem 1 za 100000 niż 10 za 30000...reszta zależy od indywidualnego całokształtu inwestującego.....nad 10 spółkami nie jesteś w stanie w żaden sposób zapanować w jednym czasie,masz jakąś dywersyfikację ale tracisz elastyczność....przy 1 spółce możesz być o wiele aktywniejszym uczestnikiem rynku....ale to zależy od wielkości portfela bo przy 500 czy 1000 szt akcji to rzeczywiście cały ten wpis nie ma znaczenia.
    W sumie dobrze byłoby gdyby sprawa zrobiła się b.głośna i niewygodna dla nowogrodzkiej....a srasnin wywalony na zbity p....z rządu...
    To jest wielka afera...manipulacja kursem akcji największej polskiej spółki poprzez podawanie po raz kolejny ( wcześniej na jesieni tak samo ) komunikatu o pracach nad PoNZ ( pomimo wcześniejszego zaprzeczenia przez premiera oraz min.klimatu o takich planach ) w celu wywołania dużych wahań kursów akcji przez osobę mającą dostęp do informacji poufnych ( niestety )....również poprzez jawne kłamstwo i wprowadzanie w błąd ( premier MM : spółki już płacą daniny z tego tytułu tylko w inny sposób - inna nazwa ).

.....To nie jest pierwszy raz, kiedy pan Sasin pozwala sobie na jakiś komunikat i ci, którzy grają na giełdzie i być może mają informacje wcześniej, mogą naprawdę zarobić kokosy na tego typu niemądrych wypowiedziach - powiedział srusk. Obawiam się, czy to nie jest też jakiś sprytny pomysł na biznes, znaczy takie używanie polityki po to, żeby rozhuśtać notowania giełdowe - dodał....

I nie ważne czy zdanie takie wypowiada taki czy inny nielubiany polityk.Mnie to nie obchodzi...teraz powinno się zrobić z tego wielką aferę której nie da się zamieść pod dywan.Dla oczyszczenia rynku z politycznych szumowin którzy nigdy nie powinni brać udziału w rządzeniu krajem.
    Takie zachowanie jakie zaprezentował srasin jak dla mnie jest przestępstwem a srasin powinien stracić stanowisko i zakończyć karierę polityczną ( o więzieniu nawet nie wspomnę )....ciekawe ile dostałby lat więzienia w USA za taki czyn....???

• Re: maly podatek SHELL-a Autor: ~GO [10.42.7.*]
    Na razie to macie aferę która oczywiście też na razie będzie zamiatana pod dywan...niby nic się nie stało ale stało się.

Pytanie 1 : kto sprzedawał potężne pakiety akcji na dużym wzroście po ogłoszeniu strategii - może zabawa w dobrego i złego policjanta przez polityków - bo jeśli nie to wewnątrz pisiu mają wojenkę w szeregach ???

Pytanie 2: na czyje zlecenie srasin podał info o pracach nad podatkiem od NZ 2 dni po w/w wzrostach - srasin tylko czekał aby podać takie info...więc kto wiedział,kto pociągał za sznurki,na czyje zlecenie podał to info - czyżby ugrupowanie/fundusz polityczny pisiu grało na giełdzie ???

Pytanie 3 : Czy ogłoszona strategia w zakresie polityki dywidendowej jest wiarygodna, czy była przedstawiona jedynie w celu wywołania dużego wzrostu kursu akcji PKN'u....wiedząc np...że taka polityka dywidendowa nie będzie zaakceptowana przez socjalistyczny rząd/nierząd....??? Na tą chwilę Obajtek jeszcze się nie wypowiedział....więc czy jest to pewna polityka dywidendowa??

Zapewne podobnych/niewygodnych pytań można jeszcze kilka zadać.

• maly podatek SHELL-a Autor: ~GO [10.42.4.*]
    Teraz przydałaby się pozytywna/uspokajająca informacja ugładzająca wcześniejsze negatywne info...od tego samego srasina.

Coś na kształt wypowiedzi tego osobnika w X 22 r ....a brzmiała tak :

...."Odpowiedział ( srasin ) jednak na słowa krytyki, z którymi spotkał się już projekt. Sasin przekonuje, że wbrew powszechnym obawom nowy podatek nie ograniczy inwestycji, wręcz przeciwnie. – Chcę bardzo wyraźnie powiedzieć, że chcemy przewidzieć mechanizm odpisywania od podstawy opodatkowania inwestycji, żeby dać impuls inwestycyjny, bo są one nam dziś bardzo potrzebne – zaznaczył ( srasin )...

Obajtek zapowiedział ,że planowane wydatki będą wyższe od zysków netto :-) więc po odpisaniu :do opodatkowaniu od NZ byłoby..... :-)

:-) ....sami się domyślcie..

A tu ciekawostka z tym związana :

..." (srasin ) ....Z dokumentów, do których dotarli w tym tygodniu dziennikarze „Rzeczpospolitej”, wynika, że podatek od nadmiarowych marż ma wynieść 50 proc. i obejmie nie tylko spółki Skarbu Państwa, koncerny energetyczne i banki, ale też wszystkie firmy zatrudniające powyżej 250 osób. Rząd liczy na to, że pozyska w ten sposób od biznesu 13,5 mld zł i sfinansuje z tych środków rekompensaty za wysokie ceny energii.

Czyli spółki z udziałem SP poprzez nakłady inwestycyjne nie zapłaci podatku ale prywatne firmy zostaną po raz kolejny wy...e z kasy.
    Czy o to cały czas chodzi rządowi ????

Sami zobaczcie...ponownie zaczyna się kasowanie merytorycznych wpisów na Bankierze.
    Dziadostwo/pieski polityczne powyłaziły od rana ze swoich dziur aby za marne grosze wybielać swoich mocodawców...
[x]
PKNORLEN 1,49% 145,48 2026-05-20 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.