Przedłużono okres na załatwienie sprawy do 23 maja. Więc jeszcze na spokojnie dywidenda wyniki za 1q przed wezwaniem zdążymy skonsumować. O ile wogóle będzie zgoda a potem wezwanie. Co było by dobrą wiadomością .
Wezwanie teraz nie ma znaczenia, kupowanie jest teraz pod dywidente jaka będzie 70 czy 100 procent. Od kursu będzie odjęta dywidenta i tak potem musi kurs musi wrócić do średniej 3 mies ponad 70zl jakby było wezwanie w maju.
I dlatego kurs trzyma się 74-76pln. Przyznam że takiej historii jak z ALUMETAL nie pamiętam będąc na GPW od 1991r Tylko jedno dla mnie jest ciekawe. Mianowicie -kurs jest praktycznie NIE OBCIĄŻONY RYZYKIEM- a popyt na akcje ...mały! Czy inwestorzy tego nie dostrzegają?
Musi zostać miejsce na wypłacenie dywidendy , następnie na jakąś średnio rozsądną cenę wezwania następnie na podniesienie ceny . Jeśli wypompują to na 100zl hydro może się wycofać a fundusze może są zainteresowane sprzedażą. Ten free float jest bardzo mały z tego jest pewnie jeszcze kilku większych co też nie mają zamiaru sprzedawać. Dla mnie kurs jest w dobrym miejscu póki co.
Może część myśli że ewentualne fiasko przejęcia to brak wsparcia dla kursu jak to było w październiku po zakończeniu wezwania że nie będzie tego betonu pod spodem na który można spaść. Ale no październik a dziś to dwie różne rzeczywistości. Tamte dołki przypadły na szczyt bessy , doszło odstąpienie od wezwania i doszły dziwne pomysły Sasina o nadmiernych zyskach no i same otoczenie dla alumetalu jeszce nie było tak kolorowe jak teraz . Dlatego też uważam że alumetal nie jest obarczony ryzykiem że nie widać zagrożeń a to najważniejsze. A skoro rynek nie zauważa to to jest miejsce do zarobku. Fundusze mają już swoje pakiety . I powiem tak nie jest sztuką podpompowac kurs przy takim akcjonariacie w niebo i tym samym spowodować odstąpienie od wezwania które jest potencjalnie dobrym wydarzeniem dla niech do sprzedaży . Nie mówię obecnej cenie. Jest taki mały freefloat że byle fundusze są w stanie zrobić cenę jaką im się podoba i nikt nie był by w stanie tych poczynań zablokować . Ale myślę że w pompowaniu jest pewne ryzyko. Uważam że wszystko jest w najlepszym porządku z kursem. Dla mnie bazowy scenariusz to dywidenda 12 następnie maj wezwanie kolo 75 może więcej i następnie podniesienie ceny w wezwaniu do ileś tam nie wiem ile. Uważam że cena też miała być podniesiona w październiku ale z wiadomych względów nie było potrzeby. Uważam że tu premia jest szykowana i że się należy. A często jestem sceptyczny w takich sytuacjach.
Ja uważam że wezwanie ma znaczenie i że blokuje kurs. Rok temu kurs był wyższy a gdzie firma była wtedy a gdzie teraz. Sytuacja jest bardzo ciekawa . Szczególnie ciekawa w dzień odcięcia dywidendy jak punkt zero będzie niżej o te 12 zł a średnia dla wezwania 12 zł wyżej.
W tamtym roku moze fundusze by odpowiedzialy ale teraz przy takich perspektywach w Alumetalu moga z dywidenty brac kase i maja co roku pewny zysk narazie. Sprzedadza to musza gdzies ulokowac kase ,a skupienie innych akcji trwa bardzo dlugo jak jest mniejsza spolka. Moim zdaniem fundusze nie oddadza akcji w wezwaniu nawet powyzej 100zl , co najwyzej sprzedadza sie tylko akcje wlascicieli. Jak fundusze maja ponad 50% akcji i kontrole nad spolka nie warto sprzedac kury znoszacej zlote jajka. W 2022 kurs akcji urósl 24% + dywidenta wiec nie wiem jaka by musula byc premia zeby funduszom oplacalo sie sprzedac.
https://www.stockwatch.pl/wiadomosci/prognozy-na-2023-rok-20-spolek-ktore-zwieksza-wyplate-dywidendy,akcje,303392. Niech sobie rynek liczy na 7 zł ja wiem swoje .......
Ja jeszce dorzucę taka uwagę odnośnie wezwań przejęć . Generalnie ja osobiście zabawę na GPW opieram tylko o tego typu zdarzenia . Miałem pisać o tej zgodzie większościowego rok temu na 68.4 . Nie znam motywacji sprzedaży wogóle takiej firmy to był dla mnie jedyna taka przesłanka która mnie zastanawiała. Nie wiem też czy nie było umówione wcześniej jakieś podwyższenie ceny albo jakiś inny deal ale skoro o tym nie było napisane w treści wezwania to przynajmniej oficjalnie nie mogło go być. Mógłby ktoś myśleć że skoro największy udziałowiec sprzedaje w danej cenie to musi wiedzieć ile to jest warte i że ciężko póki co będzie uzyskać większą cenę wszak kto wie lepiej jak nie oni. Więc przypomnę takie wezwanie które było całkiem niedawno ponad rok . PGS software właściciele mieli pakiet kontrolny i to 64 procent ustali sobie cenę sprzedaży po około 14 zł co dziwne cena dla reszty wynosiła 15.7 nie wspomnę już że niektóre ich akcje były uprzywilejowane i głosów było jeszce więcej w tych akcjach po 14 zł. Do tego fundusze jeszce wynegocjowały sobie 18 zł . Więc trochę taka sytuacja dziwna 14 zł za pakiet większościowy i to z akcjami uprzywilejowanymi a 18 za resztę drobnych ........ Każdy przypadek jest inny ale są pewne mechanizmy. Tam i ile pamiętam fundusze dysponowały władza i możliwością uzyskania 95 procent więc wzywający był chętny dopłacić. Ja już nie wspomnę że nawet te 14 zł było że sporą premia od notowań. https://www.biznesradar.pl/a/103597,cena-w-wezwaniu-na-sprzedaz-akcji-pgs-software-podniesiona-do-18-00-zl. Nie trzeba gdzieś daleko sięgać na jesieni wezwanie Berling podniesione z 4.5 na 7 bo też były fundusze które posiadały ilości które dają zejście z giełdy. To samo zpue też jesień i fundusz z wezwania po 269 robi sobie 390 bo ma odpowiednią ilość. Ciekawy jestem historii wezwania na alumetal ale potencjał jest jest tu do czego dodawać premiować . To że cena obecna nie jest dla wszystkich satysfakcjonująca to tylko okazja . Ja swoje mam ale jak uwolni się kapitał to dobiorę podejrzewam że okazję będą do 23 marca pewnie niewiele się się zmieni obecna cenę traktuje jako klincz z którego należy skorzystać.
Chyba ze dywidenty nie bedzie , a bedzie wezwanie i wzywajacy da cene 12zl wieksza +15zl za rok 2023 jakby zarobili tak samo i jakas premie dla funduszy. Kase z zysku odzyskal by jakby przejol kontrole to zostanie w spolce kasa na rachunku, ale by musial byc dogadany z funduszami na 100%.. Wtedy wychodzi 102 zl + premia za kontrole nad spolka.
Mogę podać taki też ciekawy przykład wezwania dokładnie rok temu sygnity. Też przejęcie. Średnia miesięczna coś tam koło 9 zł wezwanie po 12 więc niby premia 30 procent jakby nie było. Porozumienie największych zgodziło się sprzedać swoje akcje po 12 zł . Ale wzywający na koniec wezwania użył takiego straszaka obniżył cenę wezwania ...... Do 9 ... Mógł bo takie jest prawo a przynajmniej było bo to przed zmianami było. No i znaleźli się tacy co i za te 9 sprzedali przestraszeni. NN nie sprzedał zostawił sobie i trochę drobnych też. Kto stracił kto wygrał zobaczcie sami. Wezwania takie z zewnątrz od obcego inwestora nie są robione ot tak na oślep to wszystko są firmy z perspektywami , hydro wie co robi ono zna temat od środka wszystkie trendy ma analityków wie co będzie dalej. My się tam pewnie i fundusze zadowolimy jakaś 3 cyfrowa cena bo co tam zawsze to dobry zysk ale zobaczycie co będzie dalej to samo co z innymi ściąganymi spółkami.
A na marginesie zapytam lepszych znawców spółki.Dlaczego kurs ALUMETAL jest na tak niskim poziomie, w stosunku do zysków i perspektyw jakie osiąga i ma przed sobą. Kursem adekwatnym byłby kurs w granicach 90-110pln. A co jest?
Bardzo się dziwię głównym właścicielom Alumetal, że tak tanio chcieli sprzedać i tylko KE uratowała sytuację. Jeżeli chodzi o Sygnity to znam temat z autopsji i nie warto było sprzedawać w wezwaniu ale nie zawsze tak bywa.
Decyzja o sprzedaży była podejmowana rok temu były trochę inne okoliczności w branży samochodowej ,wojna itp. Do tego może właściciel ma jakieś inne plany on tam zdaje się jakieś inwestycje kapitałowe prowadzi może miał jakiś plan. I można tak powiedzieć że KE uratowała sytuację dla akcjonariuszy żeby mogli przekonać się trochę bardziej jaka wartość posiadają. Teraz będzie trochę mniej wygodnie dla hydro bo teraz już wszyscy będziemy wiedzieć co tu w trawie piszczy , hydro jako siedzący w branży posiadający analityków oni wiedzieli to już rok temu i ta wiedzę chcieli spieniężyć wykorzystać do taniego przejęcia ale komisja wstrzymała temat a dobre informacje się w międzyczasie wysypały i już łatwo je dostrzec.