Teraz wszyscy są jak ChatGPT chociaż jeszcze kilka tygodni temu nikt nie myślał o takiej funkcjonalności. Dlatego jestem ostrożny, a wyraz AI musi być w każdym startupie, żeby przyciągnąć inwestorów i pozyskać dotacje, a co się za tym kryje to już mało osób wnika. Teraz jest już zbyt duża konkurencja, a wielkie firmy mogą same tworzyć nowe produkty, analogicznie gdzie jest nasza Izera?
Kilka dni temu ktoś wrzucał filmik, gdzie gość dokładnie tłumaczy się zajmuje się spółka. To prawda, że chatgpt/openai narobiły dużo szumu, ale to akurat dobrze. Wg mnie to tylko przyspieszy adopcje konwersacyjnej ai w mainstream. Swoją drogą spróbuj zainstalować chatgpt w biznesie? :) Nie da się, a właśnie firmy, które są w stanie tworzyć użyteczne produkty w oparciu o najnowsze modele językowe będą miały co robić przez najbliższe lata.
Chatboty maja chyba wszystkie firmy spedycyjne czy telekomunikacyjne. Obecnie rozmowa z tymi czatbotami jest męcząca i zamiast uzyskać prostą informację trzeba wisieć na słuchawce a i tak ich działanie nie wychodzi poza zakres scenariusza. Ciekaw jestem ile osób rozmawia z botem Inpostu? Podejrzewam, że bardzo mało bo większość osób i tak tylko wpisuje nr przesyłki, żeby sprawdzić gdzie jest. Tak samo ostatnio zadzwonił do mnie czatbot, z którym musiałem przebrnąć kilka minut, a mogłem otrzymać zwykła informacje smsem.
wg mnie to stara generacja botów sprzed kilku lat, które rzeczywiście potrafią doprowadzić człowieka do szału. Kiedyś każdy chciał bota, bo taka była moda.. Tutaj spółka wskazuje, że ich klienci wykorzystują np bota do analizy problemów prawnych i generowania projektów opinii, lub do auto rekrutacji. Wg mnie przyszłość to konkretne zaawansowane rozwiązania domenowe, które dadzą większą wartość dodaną niż człowiek, a do tego instant.
moja analiza jest taka - wychodzę z założenia, że jak spółka rośnie r/r na przychodzie (mogliby szybciej - zobaczymy ten rok), klienci płacą za usługi/produkty i dają rekomendacje, Spółka otrzymała kolejny grant 4m oceniony pozytywnie przez naukowców to mi wystarcza