Najpierw muszą kupić te 20mln akcji po 33-35, umorzą je, w międzyczasie podkręcą wyniki do 100mln USD+, zostanie około 60 mln akcji i wtedy Anton, Raine oraz ci co zostaną na 1/3 sprzedadzą te swoje akcje za 40+, a jak koniunktura pozwoli, to może i 50+. Pewnie 2024
Co innego kupować 5mln na padniętej giełdzie a co innego 20mln akcji teraz jak jeszcze poprawili wyniki +22% r/r (a 2H/2H to pewnie koło +40%). CDR- też byłoby ci trudno kupić dziś za 90pln, szczególnie jakbyś chciał zebrać 60% freefloatu
Tak ... Zobaczymy, a może by tak dobrodusznie doliczyć inflację ... Też bym chciał 2lata temu pożyczyć 150 baniek $ i dzisiaj oddać 150 mln $ ciekawe ile by na lokacie wyciągnęło
Dokładnie tak, nie ma opcji na to, aby kurs po takiej informacji miał spadać. Nie byliby w stanie zrealizować takiej transakcji po niskim kursie, nikt by nie sprzedał. Tamten skup to ten to są dwie różne akcje. Po tym zostanie około 40% freefloat. Jeszcze jakby te akcje umorzyli to mamy na kursie niezły wzrost.
W tym artykule analityk mówi w zasadzie to samo "zapewne spółka zaproponuje jakąś premię wobec obecnego kursu...... Nie można więc wykluczyć, że skup jest preludium do kolejnych roszad w strukturze akcjonariatu. Moim zdaniem realne opcje to wezwanie lub sprzedaż spółki przy mniej rozproszonym akcjonariacie"
tylko na razie tego na kursie nie widać prędzej że ktoś w okolicach 26 wywala tylko jaki ma z tego interes jak wszyscy wieszczą wielkie wzrosty wyjaśni się jak zaczną kupować w realu
Trzymanie kursu, żeby oferta nie była śmieszna. Stawiam, że cena wezwania będzie wyższa o 10% w stosunku do ceny zamknięcia, z dnia poprzedzającego informacje o cenie skupu. Czyli trzymanie na poziomie 26 PLN daje cenę wezwania 28.60.
Pytanie , czy chcą tyle skupić, czy tylko mieć podkładkę, że chcieli. pozyjemy zobaczymy. Przyznaję, że wszedłem na open od razu po info o planowanym skupie. Ryzyko straty na tą chwilę małe. Zobaczymy co zaoferują.
Dokładnie, ryzyko straty do zysku w tym momencie jest dużo niższe, aniżeli jeszcze przed ogłoszeniem skupu. Dobrze, że to będzie na dniach, a nie miesiącami tak jak z przeglądem opcji. Wszystko się wyjaśni.
Tu chyba jeszcze zostali jacyś amerykańscy inwestorzy, a oni nie są przyzwyczajeni do premii poniżej 25-30%, co by dawało cenę na poziomie 33pln+. Myślę że 10% nie wystarczy nawet na 20mln akcji od polskich inwestorów. A te 150mln chcą raczej wydać, to logiczny ruch w sytuacji zawieszenia opcji, mydlenie oczu inwestorom nie miałoby sensu (mogliby ogłosić normalny skup) szczególnie jak chce się chce zrobić kolejną transakcję
osobiscie kupiłem już po ogłoszeniu skupu, choć nie lubie robić zakupów na +9 % od otwarcia.wydaje mi się komfortowa sytuacja jednak i ryzyko małe żeby szybko wyciągnąć przynajmniej 20 proc,a może więcej.pozdr
Zaraz się posikam ze śmiechu jak czytam, ze spółka chce zwrócić inwestorom pieniądze, ze to dla dobra inwestorów itp. Prawda jest taka ze odkad weszli doją ile się da dla siebie. Teraz kolejny level. Szkoda mi tych co liczą na 30+ kolejne rozczarowanie
Spółka nie jest od dbania o dobre samopoczucie inwestorów, ale od przynoszenia im zysków. Poprawili je +22% r/r na słabnącym rynku. To inwestorzy wyceniają ich na 3 razy Ebidta czyniąc z nich najtańszą spółką tej wielkości w mobile na świecie. Trudno dziwić że w takiej sytuacji postanowili odkupić dużą ilość akcji. Żeby kupić akcje za 150mln USD muszą zaproponować premię, to jest biznes a nie głaskanie się .....