To byłoby fair wobec wszystkich, którzy wtedy zaufali spółce i do dziś trzymają akcje. Scenariusz oczywiście nie jest bazowy, ale wykluczyć go nie można. Dla głównych akcjonariuszy też nie byłaby to zła opcja: uzyskaliby więcej pieniędzy za swoje akcje nie tracąc znacząco udziału w spółce (spółka może umorzyć zakupione akcje), doszłoby do wzrostu kursu i tym samym wyceny spółki, czyli też wzrostu wartości majątku akcjonariuszy.
Nie bedzie tak wysokiej ceny. W takim przypadku na skup zapisaliby się wszyscy i tym samym redukcja byłaby bardzo duża. Pewnie bliżej 30 pln można się spodziewać. Wtedy cześć nie będzie brała udziału w skupię i redukcja będzie umiarkowana. Pytanie jak kurs zachowa się po zakończeniu skupu.
Przecież oni chcą skupić ogromna ilość akcji, bez dobrej ceny tego nie osiągną. Są tacy co maja średnia zakupy wysoką, włącznie z funduszami. Nie sprzedadzą świadomie z taka stratą za 30 złotych. Niedługo po tyle mogą chodzić na giełdzie to po co to robić, ale zobaczymy już niedługo się wszystko okaże. Cena z IPO nieosiągalna na pewno.
Celem wezwania nie jest dystrybucja dywidendy, ale raczej wykupienie inwestorów którzy mogliby być rozczarowani brakiem rozstrzygnięcia opcji, przy jednoczesnym zebraniu akcji w atrakcyjnej cenie z punktu widzenia głównych udziałowców, tak by po ich umorzeniu, zwiększyć ebidtę przypadającą na ich akcje oraz tych co zostaną.
Tak więc cena powinna oscylować myślę 32-37, tak by była dla wszystkich atrakcyjna i nie trzeba było robić dużej redukcji a najlepiej nie robić jej wogóle (napisali że jakby co mogą dorzucić cashu, w rezerwie mają 70mlnusd) i gdyby tak się stało to wówczas cena pozostałych akcji powinna dojechać do ceny z SBB
Wszyscy zadają pytania za ile? kiedy? ale nikt nie zadaje pytania dlaczego?
po pierwsze dlaczego spółka ogłosiła przegląd opcji strategicznych – żeby pozyskać środki ?, raczej nie bo się pozbywa aktywów pieniężnych – żeby opracować strategie rozwoju poprzez przejęcia, też nie bo się pozbywa rezerw na wykup akcji własnych. Więc z dużym prawdopodobieństwem chodzi o to , że spółka będzie łatwiejsza do sprzedaży inwestorowi branżowemu/strategicznemu niż przy bardziej rozproszonym akcjonariacie
po co spółka ogłosiła skup akcji własnych ? - zamierzają umorzyć akcje ?, raczej nie, bo takiej informacji nie było w ESPI (przy wcześniejszym skupie też nie umorzyli) . Może chodzi zmniejszenie free float ?, co może ułatwić właścicielom zdjęcie spółek w przyszłości z giełdy, czyli planują zmiany w swojej strukturze własnościowej
Jeszcze przy okazji inny wątek, ktoś napisał że można nie uczestniczyć w skupie. Co zrobić w tej sytuacji, to każdy sam musi sobie odpowiedzieć na to pytanie (czytaj przeprowadzić analizę na podstawie sytuacji rynkowej i własnej). Jestem na tej spółce od samego początku i przyznam szczerze że nie wiem co tu się dzieje, brakuje jasnego przekazu od spółki co robią i\lub chcą zrobić à utraciłem po prostu zaufanie w tzw. międzyczasie…