• Inwestycja bez ryzyka Autor: ~Krzy [37.248.253.*]
    Poniżej 49 spaść nie może, a pójść w górę raczej musi, bo zbyt dużo po tej cenie nie zbiorą. Chciałoby się doczekać z tym papierem do wyników za I kwartał, przy aktualnych cenach węgla i gazu mogą być kosmiczne.
  • Re: Inwestycja bez ryzyka Autor: ketchup1 [188.147.4.*]
    Nie znamy treści wezwania wezwanie może być warunkowe że jak nie kupią 95 procent to rezygnują z transakcji. A wtedy nienaturalnie podniesiony kurs wróci na swoje poprzednie tory. Jeśli w wezwaniu będzie napisane że kupią mimo wszystko to fakt ryzyko będzie tylko do 49. A co będzie dalej to już nie wiadomo .
  • Re: Inwestycja bez ryzyka Autor: ~ivanbezdomny [188.146.134.*]
    Czy ktoś wie kiedy ma zostać opublikowane to wezwanie?
  • Re: Inwestycja bez ryzyka Autor: ~Krzy [37.248.253.*]
    "Nienaturalnie podniesiony kurs" zabawnie brzmi w kontekście ciecha biorąc pod uwagę perspektywy, tym bardziej kiedy doliczą do wyników środki ze sporów z urzędem skarbowym
  • Re: Inwestycja bez ryzyka Autor: ketchup1 [188.147.4.*]
    To moze ja zadam Ci inne pytanie . Gdzie na GPW kurs jest już taki jak powinien być ? Jak jest taka spółka daj znajdź albo wejdź na jej forum i się dowiesz że jest zdołowana a Ty będziesz trolem. Nawet na tzw balonach usłyszysz że spółka jest niedowartościowana. Sam kurs wycena to nie tylko sama spółka to także okoliczności. Akcjonariat stan prawny w kraju kultura biznesowa. Dlaczego spółki skarbu państwa są tak słabo wyceniane ? Wiadomo bo Skarb Państwa nie dba o drobnych i robi ich w konia. Liczy się cała rozgrywka kto ma ile akcji itp. Jesli ktoś będzie miał 49 procent akcji i ktoś drugi 49 a Ty będziesz miał 2 procent to jak myślisz ile będą warte Twoje akcje ? Jak je wycenisz ? Sprzedasz je w jakiejś standardowej cenie jednemu z tych co mają 49 ? Oni Ci powiedzą że wycena jest taka a taka a Ty wtedy hola hola Panowie . To samo jest w drugą stronę nie można czasem liczyć na dobrą wycenę mając tylko jakieś akcje które nic nie dają oprócz prawda do dywidendy. Ja wybieram często spółki które nie mają jednego dominującego właściciela chyba że właściciel od lat pokazuje że jest w porządku i się dzieli nie kombinuje. A siostra Pana Kulczyka chciała na polenergi robić emisję kombinować a czy sam Pan Kulczyk jest wzorem uczciwości ? Nie dostaniesz nigdy za spółkę tyle ile powinieneś jeśli jesteś Tylko dostawką do głównego udziałowca i zawsze można Ci rozwodnic i zrobić szereg innych nieprzyjaznych działań wobec Twoich akcji. Trzeba mnożyć przykłady ? Jak mu sprzedadzą trochę akcji fundusze i zostanie mu jakaś garstka drobnych 20 procent akcji to są już sposoby żeby sobie z nimi poradzić.
  • Re: Inwestycja bez ryzyka Autor: ~Krzy [37.248.253.*]
    Jasne, zgadzam się z tym co napisałeś, po prostu samo sformułowanie mnie rozbawiło, bo od lat czekam na moment w rozwoju firmy, który właśnie jest przed nami, więc mam inne wyobrażenie o kursie. Niecałe 2 lata temu sprzedałem w okolicach 50 bo uważałem, że to jeszcze nie jest czas ciecha, ale odkupiłem niżej i uważam, że to właśnie jest ten czas, a informacje które ukazują się od końca listopada, potwierdzają że idą dobre czasy. Miała to być perełka w moim portfelu na lata, więc te kilka procent podbicia po info o wezwaniu, zdecydowanie nie jest tym na co czekam. Myślę że dużo indywidualnych widzi sprawy podobnie, nie wiem co myślą fundusze:) wiem, że większościowy ma instrumenty żeby "zachęcić" mniejszościowych do sprzedaży, ale myślę że zbliżające się wyniki nie pozwolą sprowadzić kursu zbyt nisko. Ostatecznie, byłem niedawno na 30 zł i może nie było to super przyjemne doświadczenie, ale uczyniło mnie silniejszym:) ostatecznie piłka po stronie Kulczyka, przy czym cena mojego niemałego pakietu jest zawieszona sporo wyżej niż te 49 zł
  • Re: Inwestycja bez ryzyka Autor: ~spaniard [5.173.81.*]
    Przed wezwaniem był 49 więc spokojnie
[x]
CIECH -0,38% 53,00 2023-11-06 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.