• kolejna zła wiadomość Autor: peter-1980 [109.95.89.*]
    Zawarcie Aneksu do umowy faktoringowej
    W piątek spółka zawarła aneks do umowy z ING. Widać, że bank ma obawy co do przyszłości spółki. Cytuje:

Na podstawie zawartego Aneksu nastąpiło obniżenie limitu zaangażowania do kwoty 4.000.000,00 zł (słownie: cztery miliony złotych, 00/100). Dodatkowo wysokość zaliczki wypłacanej Spółce przez faktora na poczet ceny nabycia wierzytelności została obniżona do poziomu 80% wartości brutto nabywanej wierzytelności.

Skoro pozostałe warunki w tym opłaty pozostały bez zmian to płynność Elzabu ulegnie dalszemu pogorszeniu.

W 2020 roku limit ten wynosił 12 mln zł. Potem nawet 17 mln zł. We wrześniu 2022 limit obniżono do 6 mln a teraz do 4.
  • Re: kolejna zła wiadomość Autor: ~elzab [31.6.159.*]
    Dnia 2023-02-11 o godz. 09:26 peter-1980 napisał(a):
    > Zawarcie Aneksu do umowy faktoringowej
    > > W piątek spółka zawarła aneks do umowy z ING. Widać, że bank ma obawy co do przyszłości spółki. Cytuje:
    > >
    >
    > Na podstawie zawartego Aneksu nastąpiło obniżenie limitu zaangażowania do kwoty 4.000.000,00 zł (słownie: cztery miliony złotych, 00/100). Dodatkowo wysokość zaliczki wypłacanej Spółce przez faktora na poczet ceny nabycia wierzytelności została obniżona do poziomu 80% wartości brutto nabywanej wierzytelności.
    >
    > Skoro pozostałe warunki w tym opłaty pozostały bez zmian to płynność Elzabu ulegnie dalszemu pogorszeniu.
    >
    > W 2020 roku limit ten wynosił 12 mln zł. Potem nawet 17 mln zł. We wrześniu 2022 limit obniżono do 6 mln a teraz do 4.

według mnie Comp już dawno położył na Elzab łapę, niedługo albo ogłoszą bankructwo albo zrobią wezwanie ratunkowe i ściągną syfa z giełdy, wiadomo jedno że Ci co nawet teraz kupują nigdy swojej kasy nie odzyskają.
  • Re: kolejna zła wiadomość Autor: peter-1980 [109.95.89.*]
    Może warto sprzedać puki jakieś towarzystwo stabilizuje cenę na 1,9 zł?

Podejrzewam, że Comp w wezwaniu nie da więcej. No chyba, że Elzab zamknie 2022 rok dużym zyskiem.

Gdyby jednak sytuacja spółki miała się poprawić to ING nie obniżałby zaangażowania. Banki mają nadpłynność. Żaden bank nie rezygnuje z przyznania kredytu ot, tak sobie. Coś wisi w powietrzu.

Skoro ING zatrzymuje 20% faktur to może zabezpiecza się przed niewypłacalnością Elzabu.

20% to akurat na ewentualne koszty egzekucji. Nie będę dodawał, że te 20% może dobić płynność Elzabu.

Jak myślicie?
  • Re: kolejna zła wiadomość Autor: ~ograbiony [31.6.159.*]
    Dnia 2023-02-11 o godz. 11:02 peter-1980 napisał(a):
    > Może warto sprzedać puki jakieś towarzystwo stabilizuje cenę na 1,9 zł?
    > >
    > >
    > Podejrzewam, że Comp w wezwaniu nie da więcej. No chyba, że Elzab zamknie 2022 rok dużym zyskiem.
    >
    > Gdyby jednak sytuacja spółki miała się poprawić to ING nie obniżałby zaangażowania. Banki mają nadpłynność. Żaden bank nie rezygnuje z przyznania kredytu ot, tak sobie. Coś wisi w powietrzu.
    >
    > Skoro ING zatrzymuje 20% faktur to może zabezpiecza się przed niewypłacalnością Elzabu.
    >
    > 20% to akurat na ewentualne koszty egzekucji. Nie będę dodawał, że te 20% może dobić płynność Elzabu.
    >
    > Jak myślicie?

trudno sprzedawać te akcje choćby po 1,9 zł gdy się kupowało w przedziale 4,2 zł - 5,7 zł tak jak ja, doradzać też nikomu nie będę każdy ma swój rozum. Ja oddałem pewien pakiet po 2,08 zł i więcej nie sprzedam bo co to teraz 2 zł za akcje, może stracę wszystko trudno ale taka złodziejska jest polska giełda i gdy się na niej inwestuje ryzyko bierze się na siebie/.
  • Re: kolejna zła wiadomość Autor: peter-1980 [109.95.89.*]
    Spółka Elzab powinna zarabiać. Branża w której działają jest bardzo dochodowa i ma perspektywy.

Moim zdaniem największym zagrożeniem dla Elzabu jest właściciel. Jeżeli Comp przejmie produkcję i kontrahentów to ze spółki zostanie wydmuszka. Wartość akcji = ZERO.

Drobni akcjonariusze, zwłaszcza byli pracownicy powinni naciskać na zarząd Elzabu.
    - Jakie są plany na przyszłość - czemu pozbyli się siedziby i hali produkcyjnej.
    - Czy spółka będzie zlikwidowana.

W latach 90 w Polsce działało wiele firm bez siedziby.
    Nie wyobrażam sobie, że teraz może istnieć firma produkcyjna beż żadnego majątku. Produkcja kas wymaga też zaplecza badawczego. Prototypy muszą mieć homologację Ministerstwa Finansów. .

Jeżeli Comp planuje przejąć działalność operacyjną Elzabu to niech chociaż uczciwie zapaści drobnym akcjonariuszom!

No ale ja nie jestem doradcą inwestycyjnym więc to tylko moje przemyślenia.
  • Re: kolejna zła wiadomość Autor: ~hmm [185.28.179.*]
    Sam ze sobą dyskutujesz? Może trzeba by zgłosić IP nicków tutejszych do sprawdzenie? Po co naganiasz na spadki? Sprzedaj i zapomnij a nie trujesz, na gpw jest 300 innych spolek, pewnie kazda lepsza od tej.
    No chyba ze płaci ci komp za te bzdety
  • Re: kolejna zła wiadomość Autor: peter-1980 [10.42.7.*]
    Zgłoś. Na co czekasz? Widzę, że donoszenie cie podnieca.

Cytowałem tylko treść raportów. Masz lepsze informacje? Napisz.
    Nie każdy ma czas czytać całość, więc podałem najważniejsze informacje w skrócie.

Co do mnie to sprzedałem. Nie zarobiłem tyle co oczekiwałem ale zawsze. Ja tanio kupiłem. Nie wszyscy mieli tyle szczęścia.
[x]
ELZAB -3,87% 1,92 2023-12-15 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.