zależy od wyników i co napiszą w raporcie. JEśli w tym roku zapowiedzą kupienie kolejnych pakietów wierzytelności, to może urośnie.. Wyniki za 4Q powinnn być dobre, bo widać, że kupione pakiety ruszyły. Moim zdaniem 4 kwartał przyniósł ok 1 miliona zł. skoro w 2 mieli około 400 w 3 - 700 zl to nawet ze stosunku wzrostu widać że pnie się do góry. Wcześniejsze zadłużenia już się spłacają i jeśli uruchomili kolejne, to będzie dobrze. Zmienił się też prezes, więc może pójdzie to tylko na plus. 13 lutego wszystko będzie jasne. to są tylko moje przypuszczenia.
Szaman widzę że Jesteś pełen optymizmu - Obyś miał rację. Jeżeli jest dobrze i a może będzie lepiej to co w takim razie dzieje się z kursem - szoruje po dnie.....................
szoruje po dnie, bo ludzie są nieufni teraz. Każdy trzyma gotówkę i woli inwestować w coś bardziej pewnego. Firma od początku wejścia ma pod górkę z uwagi na to co zrobili więksi gracze, na których trochę liczono, że zmienią trend spadkowy na wzrosty - liczono na mega wzrosty. A co zrobili? sprzedali wszystko i linder wykupił pakiet większosciowy. Kurs może ruszy, jeśli będą dobre wyniki finansowe i zobaczymy wszyscy, że jednak kupione pakiety o wartości ok 100 mln zaczynają się spłacać. nie piszę, że 100% się spacii, ale ważne by wypracować więcej niż się na to wydało i kupić kolejne wierzytelności. Niepewność dla spółek windykacjnych przynosiły w 2022 roku informacje o tego typu działalności. Minister nie lubi komorników i windykatorów. wciąż nic nie wiadomo kiedy ma wejść ustawa regulująca windykacje. dużo się działo w 2022 roku, zobaczymy co zrobi nowy Prezes.
Dnia 2023-02-10 o godz. 10:14 ~szaman napisał(a): >i zobaczymy wszyscy, że jednak kupione pakiety o wartości ok 100 mln zaczynają się spłacać.
buahahahaa co ty bredzisz? o jakiej wartości 100 mln? :D pojęcia bladego nie masz o tym co piszesz. kupili przedawnionych śmieci i windykacyjnego gnoju od banktura FF inkaso co to mielił te portfele przez kilka lat i hajsu nie wymielił (a nagle one solution miałby trzerpać kasiorkę? hahaha), pakiety niby 100 mln nominału (nie wartości bilansowej, nominału) za 5,5 bańki a nawet 5% kosztów zakupu im się nie zwróciło - policz ile lat będą musieli gonić aby chociaż wyjść na zero w tej "inwestycji"
Dnia 2023-02-10 o godz. 09:59 ~szaman napisał(a): >JEśli w tym roku zapowiedzą kupienie kolejnych pakietów wierzytelności, to może urośnie.. Wcześniejsze zadłużenia już się spłacają i jeśli uruchomili kolejne, to będzie dobrze.
buahaha :D jeśli zapowiedzą haha no tak, powiedzą i wystrzał :D najpierw to trzeba coś kupić, byle nie takie śmieci jak te za 5,5 bańki o rzekomym nominale 100 mln od bankruta FF inkaso, co poprzednicy mielili przez kilka lat i nie wymielili hajsu, a teraz one solution nawet nie ma zwrotu 5% zainwestowanej kwoty w zakup, nie mówiąc o jakichkolwiek zyskach
Jak wspomniałem, moim zdaniem wyniki będą dobre. Wierzytelności się spłacają. tam pracuje niewiele osób, więc trzeba czasu by wysłać listy do paru tysięcy osób czy firm o zwrot. z każdym miesiącem wchodzi nowa ilośc osób które wpłaca kasę. zatem zysk rośnie. to moj tok rozumowania widząc wyniki kwartalne. nie da się skontaktować od razu z tak duża ilością osób przy tak małym składzie pracowników. potencjał jest, niech pokażą teraz jaki to potencjał.
Dnia 2023-02-10 o godz. 10:57 ~szaman napisał(a): >Wierzytelności się spłacają. tam pracuje niewiele osób, więc trzeba czasu by wysłać listy do paru tysięcy osób czy firm o zwrot. z każdym miesiącem wchodzi nowa ilośc osób które wpłaca kasę. zatem zysk rośnie. to moj tok rozumowania
buahahahaha oj człowieku ty nie masz zielonego pojęcia o tym bajzlu. ale osoby które chcą ogolić z hajsu takich jak ty to się cieszą :) a listy o zwrot to se sam wysyłaj i zobacz jak to działa :D
dobrze ze jestes, ostrzegasz wszystkich nono samarytanin ludzkich portfeli hehehe tu wszystkie firmy są złe a prezesi spółek giełdowych tylko chcą kasę wydoić... co do zasady..
Dnia 2023-02-10 o godz. 10:57 ~szaman napisał(a): >więc trzeba czasu by wysłać listy do paru tysięcy osób czy firm o zwrot. z każdym miesiącem wchodzi nowa ilośc osób które wpłaca kasę
Ty tak na poważnie czy się po prostu zgrywasz? Uważasz że ludzie przez długie lata olewali ten Tarinvest i Fast Finance które nie były w stanie nic od nich zwindykować, ale kiedy One Solution wysłało im listy to dostali biegunki ze strachu i już stoją w kolejce z odliczoną gotówką? Ja jestem w stanie zrozumieć że wtopiłeś po grubo wyższej cenie i liczysz na odbicie żeby wyjść z jak najmniejszą stratą, ale nie rób tu kabaretu.
Temu leszczowi się wydaje, że One Solution wyśle list z hasłem windykacja i nawet sąsiedzi dłużnika przyjdą zapłacić żeby tylko nie oberwać rykoszetem ha ha ha.
W tym roku ma wejść ustawa Ziobry bo Unia chce uregulować rynek windykacji w całej europie. W takim kształcie jak to przedstawiono w projekcie przedawnione długi będą musiały być anulowane. A dłużnik i tak będzie trafiał do rejestru. Odpisy windykacja będzie zobligowana wysłać do fiskusa. Który naliczy podatek dochodowy. Ile? To zależy od długu i urzędnika. A on nie będzie rozbity na raty. Fiskus też nie poczeka. On nie dyskutuje a i ma dostęp do kont. Więc jak ktoś będzie miał coś więcej na koncie to od razu blokada konta. Jak nie to z wpływów zacznie ściągać tak że zaboli. Po wyborach może w przyszłym roku będzie ci więksi dłużnicy będą nie mile zaskoczeni. A Kasa państwa pusta. Więc nie wiem czy część dłużników nie będzie chciało się jakoś dogadać. Tym bardziej że dzięki inflacji dług jak i rata realnie maleją. Dodatkowo jak ustawa Ziobry wejdzie w życie (o ile wejdzie) wymiecie troszeczkę konkurencji.
Co do scenariusza jak w GetBacku. Za wcześnie na taki scenariusz. Obligacji nie wypuszczą bo nikt nie kupi. Popyt na dodruk również znikomy. A i przez getback knf ciut bardziej się spółkom na nc przygląda. Szczególnie nowym jak ONE. Leszczyki takie jak ja ile tu mogą mieć wsadzone. 10 - 50 tyś. czy to majątek ?
Dnia 2023-02-19 o godz. 11:23 ~Pazer napisał(a): >A dłużnik i tak będzie trafiał do rejestru. Odpisy windykacja będzie zobligowana wysłać do fiskusa. Który naliczy podatek dochodowy. Ile? To zależy od długu i urzędnika
sorry ale to jest stek bzdur. 1. unia nie chce regulować rynku windykacji w całej europie, i już nie chodzi o kwestię geograficzną (unia to nie cała europa). nie jest zamiarem unii wydawać ustawy, że w unii to windykator może przyjść najpóźniej do godziny 17; tutaj chodzi o regulacje dyrektywy związanej z rynkiem kredytowym i ryzyk, zaś kwestie windykacyjne to tak ogólnie i w szczególności związane z sekurytyzacją. zapisy ustawy z godzinami wizyt windykatorów czy pytaniem o zgodę to czysto polski pomysł reagujący na oczekiwania społeczne.
2. dłużnik nie będzie trafiał do żadnego rejestru z uwagi na anulowane roszczenie - jak jest anulowane to długu już nie ma więc do żadnego rejestru nie można wpisać coś czego nie ma.
3. podatek będzie zależał od długu i urzędnika? pięknie bredzisz. to ile? jeden urzędnik da 40%, a drugi weźmie w łapę i tylko 1%? zatem ci wyjaśnię: taki anulowany dług to zwykły przychód do PIT więc podatek wyjdzie w skali wg PIT, a nie na skutek decyzji urzędnika, i nie będzie ściągany błyskawicznie jakimiś blokadami. a dopłatę do PIT można rozłożyć na raty.
4. skoro podatek wychodzi jako PIT, to uważasz że dłużnikowi lepiej będzie się dogadywać z windykacją i płacić cały dług, niż zapłacić jedynie 17% podatku od kwoty długu? matematykę to skończyłeś w 2 klasie podstawówki?
5. tutaj dochodzimy do zwrotu sytuacji: nie będzie żadnego anulowania i podatków - art. 508 kodeksu cywilnego. nie można jednostronnie anulować długu. bez zgody dłużnika nie będzie żadnych anulowań, a fiskus to się raczej zajmie tymi windykacjami co będą sobie chciały tymi "anulowaniami" zrobić zawyżone odpisy i zaniżyć należny od siebie podatek, chcąc przerzucić ciężar zapłaty podatku na konsumenta.
6. jedyne w czym się mogę zgodzić, to że ustawa wytnie trochę takich firm. a przede wszystkim uderzy w zatrudnienie w windykacjach zwłaszcza jak chodzi o terenowych.
takim bełkotem np. o pracujących 100 bańkach chcą napędzić podaż leszczy :) ciekawe tylko czy to grubo ubrani chcą minimalizować straty, czy tanio napchani łowią frajerów
Ty jesteś frajer. Kto ma po 60 groszy ? Chyba Ty i koniuszko … Ktoś kto kupował po 0.60 już uśrednił w dół a Wy za 500 plus inwestorzy ? Żal mi was naprawdę… i nie martwicie się o moją czy innych kasę, moja kasa moja strata …. Ja mam czas, mogę poczekać nawet 5 lat. Wisi mi wasze gadanie …
Ja przynajmniej mam kapitał i nie ujadam jak baba na targu i płacze na forum, ile masz lat dzieciaku ? Wiedziałeś w co inwestujesz ? To włóż jaja w imadła i nie szlochaj jak dziecko, tylko podejmij decyzje jak facet, albo sprzedaj albo siedź i nie płacz dzieciaku..