Ostatnie tygodnie to przepiękny czas dla wielu spółek, niestety nie dla nas... Czasem patrząc na notowania zastanawiam się o co w tej zabawie chodzi? (Wczoraj np. Datawalk - spółka która nigdy w swojej giełdowej historii nie wypracowała złotówki zysku netto potrafi rosnąć 20% - fundy obkupiły się po 200zł i chcą chociaż trochę poprawić swoje wyniki ? Czy firma nagle "zmieni świat"? - Nie wiem, nie rozumiem)
Arctic - kilkaset milionów zysku netto w tym roku, gotówka w kasie na koniec roku przypuszczam najmniej 600mln i teraz pytanie. Dlaczego Pan Onstad Thomas (kontrolujący 47mln akcji) nie zechce dokupić 1-2-3 mln akcji? Publikuje espi o zwiększeniu zaangażowania, decyduje o wypłacie 5zł dywidendy (to mniej niż połowa zysku z tego roku) i posiadacze mega dochodowej spółki w końcu mają firmę, która jest wyceniana na równi ze swoim majątkiem. Nie rozumiem dlaczego batonik za 2zł w Dino na giełdzie jest wyceniany 20zł (c/wk 10), nie rozumiem dlaczego 500mln gotówki w naszej spółce jest wyceniane na giełdzie na 400, a co jeszcze bardziej zabawne np. w spółce stalprofil 100mln gotówki w kasie wyceniane na giełdzie jest na 30mln :)
Rynek zawsze wycenia przyszłość. Zyski - co by nie mówić, dość nadzwyczajne - Arctic czy Stalprofil - nie muszą się powtórzyć. Jak się powtórzą, ROE będzie satysfakcjonujące, to pewnie z czasem kurs będzie godziwy. Zmień perspektywę z dziennej / tygodniowej na kwartalno - wieloletnią, lepiej się inwestuje :) Ja zrealizowałem jakiś tam zysk przedwczoraj i na razie na Arctic nie wracam, teraz wychodził IMHO nadal wychodzi jakiś mocno zarobiony podmiot, przeczekam wyniki Q4 i potem zobacze, czy coś tam kupić na dłużej czy nie. Akcji nie zabraknie. Pozdro.
Robert, ty jak małe dziecko wierzysz w jakąś logikę na bananie. Tu od zawsze gry i kombinacje, spólki z zyskami gniją a baloniki pompowane... Ważne aby ludzie wierzyli że wzrośnie i jazd. Datawalk szybciej zaliczy 200 niż tu 25.
Przykładowo taki Mercator prawie 9%...zagrywka spekuły...ja przy okazji pchnę tego przekręta przy jakiim sensownym zysku i także zacznę kręcić kółkanp na Ondo Torpolu Photonie...następny tydzień zadecyduję...nie wiem czy zarząd spółki może coś tu zrobić...chyba nie...Taki Torpol spadek na około 20...kupić i za 3-4 sesje 22...i do żyda..to jest najlepszy sposób na banana...bo tu nie rządzi logika i ekonomia tylko spekulacja...
Marku, nie czytasz ESPI? na MRC jest "zaproszenie" do sprzedaży akcji w cenie 48 zł, stąd to "wybicie" Swoją drogą dla wiszących na > 100 zeta to wiadomość, grzebiąca pewnie ostatnie złudne nadzieje
stalprofil nie płaci dywidend albo bardzo nikłe stąd ta wycena, zarabiają związki zawodowe ktore chyba sa wiekszościowym akcjonariuszem oraz zarząd liczy się czy akcjonariusze mają jakąś korzyść z kupowania i trzymania akcji oprócz spekulacji Arctic od lat nie płacił dywidend , przed hossą papierową zarabiał 50 - 100 mln albo miał starty , jakby był wiarygodny jak Kęty który płaci od lat dywidendy , to pewnie inna byłaby wycena oraz rynek może zaczyna wyceniać spadki cen papieru jak to jest na węglu czy, ropie czy gazie.
Arctic przez lata inwestował spore pieniądze, nie bez przyczyny tak dmuchnęło biznes przy sprzyjających warunkach, kiedy inni musieli czasem nawet zawieszac produkcje. Lubimy skakać ze skrajności w skrajność, ale tutaj nie do końca musi sie to sprawdzić. Biznes będzie hulał dalej.
A Dino płaci tak olbrzymie dywidendy ze juz wszyscy rozumieją dlaczego Dino kosztuje 400, arctic 20 a stalprofil 9.5 :)
Dzięki teraz już zrozumiałem.
Podobnie jak livechat, datawalk, cdprojekt ird.
Dnia 2023-02-11 o godz. 01:20 ~marek napisał(a): > Brak słów na tego gniota, chciałbym to....sprzedać i zapomnieć śmiecia...przecież to jest beznadziejne i dołujące... Odkupię od ciebie po 19zł.
Serio, przymierzam się do kupna większego pakieciku jeszcze zanim recesja wybuchnie na dobre na świecie. Po 19zł to mogę wziąć, więc wiesz... wystawiaj zlecenie sprzedaży, pozbądź się tego gniota i nie stresuj się tak. Odrobisz na odbiciu po nadchodzącym dołku na jakiejś spółce it czy coś.
Dino rozwija się od wielu lat w tempie expresowym. Do tego dalszy rozwój niemal pewny i łatwy do przewidzenia. Wysokie zyski na Arcticu raczej się nie powtorzą.
Oczywiście że tak.
Tylko pamiętaj aby Dino dobiło do c/z 10 minie jeszcze kilka lub kilkanaście lat.
No chyba że kurs spadnie ale nie bo co fundy kupią spółki SP?
W tym roku Arvtic wypracowała zysk = połowie swojej kapitalizacji!!!!
Czyli Tyle co Dino za 20lat? (Łacznie).
A Ti że wyniki nie są do powtórzenia to i dziecko wie, gdyby buły do powtórzenia to kurs chodziłby ponad 100.
Pytanie ile jest realne 200 rocznie da c/z 8 to chyba ok.