Reakcja jak na info o bankructwie.
Czy korekta czy znajomi królika znają wyniki i graja pod zbieranie po 20?
Za.kilka dni dowiemy się, jedno jest wiadome, siedzą tu naprawdę nieźli spekulanci.
Zjazd 6% bez żadnego informacji mimo kilkudniowego mielenia setek tysięcy akcji na poziomie +24zł wygląda żałośnie.
Dobra koniunktura się skończyła. Widzę, że większość tego nie widzi i jak stado baranów powtarza w kółko jedno: zaraz wróci, dywidenda, C/Z. Jedno jeszcze raz napiszę dla waszego dobra - giełda dyskontuje przyszłość, a dobre wyniki to już były. Na dniach szacunki i dużo się wyjaśni. I nie piszcie, że turbina zawaliła zysk Rottneros, taaa naprawa turbiny kosztowała 100 mln zł?? Radzę wziąć translator i strona po stronie przeczytać ostatni raport Rottneros dodać do tego zapowiedzi prezesa, że wyniki z 2022 są nie do powtórzenia i układanka się zamyka. A na koniec dodam pytanie - a kto niby miałby kupować Arctic drożej? Po co?
Panie Baco, nie twierdzę że w pańskich słowach nie ma logiki, jednak bardzo dobrze pamiętam pańskie wpisy przed publikacją raportu spółki zależnej: Przed raportem (posiadając akcje spółki): Jak przebije 23 zł to zasięg 35 zł, kruca bomba :) Czy Zapewniam cię, że o Arctic będzie dzisiaj głośno. Dotychczas to było zawijanie sreberek, ale do czasu....Oczekuje na dniach szacunki Czyli czysta psychologia – jak się akcje sprzedało to chce się aby było już tylko gorzej (na tę chwile jest). A jak się akcje miało, to roztaczało się niesamowite wizje...
Tak, tak pisałem, ale .....przed wynikami Rottneros. W piątek 4.02 o godz 10 pisałem tak:
Wyniki Rottneros mają ogromny wpływ na skonsolidowane wyniki Arctic. Jeżeli w III Rottneros miał 270 mln SEK zysku netto czyli 110 mln złotych (skonsolidowane 227MLN) to ile może być zysku w IV Arctic jeżeli Rottneros wykazał tylko 9 mln SEK!!!! To jest ok. 3.7 mln zł? Dokładnie przeczytałem raport Rottneros, wszystko opisane co, jak, dlaczego. Radzę uważać ze zbytnim optymizmem. Jak dla mnie przegrzany kotlet. Nie ukrywam, że po raporcie Rottneros mocno zmieniłem zdanie, ale cóż raport był po prostu słaby. PS. Jeżeli pojawią się posty, że przecież dywidenda będzie wysoka, to przypomnę tylko, że i tak będzie odcięcie. Pytanie co dalej? Na Cognor zapowiedzieli dywidendę 1,2 zł, a kurs jest na 6,7, ale oni już zapowiedzieli, że nie powtórzą sukcesu 2022, zresztą akurat na Arcticu mówią podobnie. A co będzie, jak pokażą np hipotetycznie 60 mln zysku za IVQ, a za IQ 2023 stratę? Bierze ktoś to pod uwagę?
Akcje tego dnia były na szczytach, nowe ATH, więc gdyby ktoś mnie wtedy posłuchał to raczej jakieś słowo dziękuję.
Od dawna jestem na tej spółce, nie ukrywam że wierzyłem iż po pokonaniu 23zł przy kosmicznych obrotach taka sesja jak dziś nie wydarzy się. Niestety ewidentnie rozgrywający chce uwalić kurs poniżej 23. Przykre to jest ale inwestowanie tu zmieniło się w hazard, zjazdy po 8% to raczej na balonikach z NC lub po podaniu tragicznych informacji, tu na zawołanie...