Uważam, że w obecnym roku zyski spadną o mniej więcej 50%. Dlaczego tak się stanie? Powody są w moim odczuciu cztery: 1. Spowolnienie w budownictwie - Grodno to spółka, która nadal 70% zysków czerpie w tzw. "wykończeniówki" 2. Załamanie na rynku fotowoltaiki indywidualnej 3. Wysokie stopy procentowe - spółka jest mocno zadłużona, inwestycje i zakupy są oparte o kredyty o zmiennych stopach procentowych, co drastycznie zwiększyło koszty (o kilka mln złotych w ostatnim półroczu). Obciążenie odsetkami będzie w pełnej krasie widoczne dopiero od ostatniego kwartału poprzednie roku, bo cykl podwyżek zakończył się w sierpniu). Myślę, że przez cały obecny rok nie mamy co liczyć na obniżkę stóp procentowych. 4. Wysoka inflacja implikuje zmniejszenie marży, bo spółka nie jest już w stanie dalej przerzucać kosztów na klienta i podnosić cen
W związku z powyższym wycena spółki w mojej ocenie będzie zmierzać nieuchronnie w stronę ok. 9 zł (c/z=7,5 dla prognozowanych zysków). Oczywiście to tylko moje przemyślenia i w żadnym razie nie należy traktować ich jak rekomendacji.
Ogólnie rzecz ujmując https://ri.grodno.pl/aktualnosci/w-styczniu-grodno-zwiekszylo-przychody-o-15-proc-rdr,1162 W "skarpecie " jest 15 mln zł do dyspozycji zarządu (ewentualny skup akcji własnych ) Pozytywne zmiany prawne -program czyste powietrze =dofinansowania = zwiększony popyt =wzrost sprzedaży Kierunek jest jeden -północ ! Proszę o wskazanie wiarygodnego źródła że - " Grodno to spółka, która nadal 70% zysków czerpie w tzw. "wykończeniówki", Przyznaję że nie jest mi znana struktura sprzedaży ale wiem że będzie się zmieniała na rzecz bardziej rentownego OZE
Bardziej rentownego OZE ,Grodno tylko przez chwilę poprawiło marże na prawie 5% teraz to max 2% a prezes zapowiadał poprawę marży , przychodów i wszystkie na jesień każdy zoabczyl po raporcie jak kłamał , przypominam że program już są od 5 lat Grodno przespało możliwość bycia liderem OZE ponieważ żadnych rewolucji w sprzedaży itp nie było , porównaj strony Tim a Grodno ,ja przestałem wierzyć w tą spółkę ale nie może że jest bardzo zła za 8 zł coś ślubne jeśli spadnie a myślę że po raporcie 8-10 zł będzie
Jeszcze raz proszę o wskazanie konkretnego źródła w którym wykazano strukturę sprzedaży Grodna ! W którym raporcie spółki wykazano tę strukturę ? Publiczne twierdzenia o danych finansowych spółki muszą mieć pokrycie w źródłach !
Ostatni raport półroczny, strona siedemnasta: "Zgodnie z założeniami strategicznymi, do roku obrotowego 2024/25 segment OZE będzie odpowiadał za 35% przychodów Grupy. Ponadto, obok budowy pozycji na rynku OZE.." Wnioskuję z tego, że jeszcze nie został ten pułap osiągnięty.
Pytanie co już rynek wycenił. A ten zaczyna na szerokim już wyceniać poprawę sytuacji gospodarczej. Aczkolwiek w długim terminie raport będzie okazją do zakupów.