• FW20H2320 sesja 02.02.2023r. Autor: alek092 [37.225.79.*]
    Rok temu @777 zauważył, że sesja odbywa się w „magicznym” dniu 02.02.2022r.
    Sesja zakończyła się wzrostem na kontrakcie o 1,12% i sporą zmiennością, bo 39 pkt. Po sprzedaży wyższego otwarcia dalsza jej część to była już przewaga kupujących.

Dzisiaj jest trochę inna sytuacja, bo pomimo wczorajszej, pozytywnej reakcji otoczenia na oświadczenie FOMC, nasz rynek wcale nie musi powielić optymizmu rynków bazowych, ponieważ już wczoraj od nich mocno odstawał. Również rynki wschodzące nie były naszym wzorcem. Nasz ETF zakończył wczorajszą sesję wzrostem o 0,18%, a ETF rynków wschodzących o 1,23%.

Obecnie kontrakt na DAX-a jest notowany o około 0,7% powyżej wczorajszego poziomu z godz. 17, a kontrakt na S&P 500, aż o 1,9%. Otwarcie naszego kontraktu będzie zapewne wyższe, bo animatorzy nie zmarnują okazji na zarobek, ale niekoniecznie bardzo wysokie. Moim zdaniem wczorajszy wieczorny optymizm na rynkach, szybko wyparuje, jednak krótkoterminowe eski znowu będą nerwowe :)
  • Re: FW20H2320 sesja 02.02.2023r. Autor: jak41 [91.231.60.*]
    Czyli tak, portal wysokienapiecie.pl, który jest (był?) ogólnie dość legitnym źródłem informacji z rynku energii / węgla, etc. publikuje przed sesją 1 lutego mocny tekst o tym, że "Nieoficjalne konsultacje z częścią branży już się zaczęły. Projekt będzie przedstawiony „szybciej niż później” – twierdzą nasz źródła w resorcie klimatu. Unijnym domiarem mogą być objęte spółki z grupy PKN Orlen, JSW, Tauron Wydobycie i PG Silesia.".
    Efekt? Ostra wyprzedaż na JSW, BMC, PKN, LWB etc. W sumie wszystkim co węglowe i energetyczne.
    Ministerstwo publikuje dementi, że jednak "nie pracuje nad rozwiązaniami dot. nadmiarowych zysków od branży węglowej i naftowej" dziś po sesji po 20:00.
    Banan GPW w pełnej krasie

zacytuje portal co sie u nas wczoraj wydarzyło, niestety ja tez dałem sie nabrac i wyszedłem z Le, pewnie to była akcja skoodynowana, spodziewali sie wzrostu w USA, i chcieli kupic nisko to puscili plotke, teraz moga ciagnąć do nieba za chwile napisza ze jednak to nie byla plotka i znowu. Niestety ja wczoraj wyszedłem z L niestey po kosztach
  • Re: FW20H2320 sesja 02.02.2023r. Autor: alek092 [37.225.79.*]
    Nie wierz w teorie spiskowe :))
    Ale jak to kiedyś pisał @emeryt, wszystko da się uzasadnić.
  • Re: FW20H2320 sesja 02.02.2023r. Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Trafić co będzie na tak bujanym informacjami bananie to trzeb mieć chyba farta. Teraz będą mieć dwa tematy wakacje kredytowe + podatek od zysków nadmiarowych i je wyciągać lub dementować. W sam raz by bujać bananem ;-) Już kilka lat temu pisałem o JSW że jak będzie miał duży zysk to jakoś SP tą kasę wyciągnie tak by się nie dzielić z akcjonariuszami.
    Z konkretów.... Jankes mocny wzrost ale w Azji jakoś szału rano nie ma....
    U nas starczy na mocny początek ale czy na coś więcej.
    Mam ostatnio jakoś dobre wyczucie rynku ale większość marnuje. Ski zamknąłem wczoraj za szybko bo musiałem znikać. Co ciekawe nawet miałem małe zlecenie L wczoraj postawione na koniec ale fix ostatecznie zrobili 3 pkt. za wysoko i się nie załapałem a potem jak cena się ustaliła to długo się biłem z myślami czy jednak chce te Lki a jak je zmodyfikowałem późno to znów się nie załapało i zostało.

Wygląda na to, że FW20 poprawi jednak dzisiejszy szczyt.
    FW20 sięgnie 1970, być może jutro.
    To nie moja prognoza, tylko rzut monetą to wskazał :))
    Po wyższym otwarciu reszta dzisiejszej sesji to był day trading w czystej postaci.
    Od otwarcia, LOP zmniejszył się o 1,5 tys., ale ta liczba nic nie mówi. Dopiero analiza poszczególnych faz sesji może wyjaśnić co się w tym czasie działo. Jutro, moim zdaniem, szykuje się wyższe otwarcie ( jeżeli w nocy nie wydarzy się nic złego ) i kierunek na północ, jak zaznaczyłem żartobliwie w poprzednim komentarzu. Co będzie dalej to trudno powiedzieć, trzeba reagować ad hoc.
  • Re: FW20H2320 sesja 02.02.2023r. Autor: alek092 [37.225.81.*]
    Putin swoim przemówieniem wystraszył rynki, ale już dochodzą do siebie.
[x]
FW20 1,35% 2 863,00 2025-09-26 17:03:26
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.