Czyli tak, portal wysokienapiecie.pl, który jest (był?) ogólnie dość legitnym źródłem informacji z rynku energii / węgla, etc. publikuje przed sesją 1 lutego mocny tekst o tym, że "Nieoficjalne konsultacje z częścią branży już się zaczęły. Projekt będzie przedstawiony „szybciej niż później” – twierdzą nasz źródła w resorcie klimatu. Unijnym domiarem mogą być objęte spółki z grupy PKN Orlen, JSW, Tauron Wydobycie i PG Silesia.".
Efekt? Ostra wyprzedaż na JSW, BMC, PKN, LWB etc. W sumie wszystkim co węglowe i energetyczne.
Ministerstwo publikuje dementi, że jednak "nie pracuje nad rozwiązaniami dot. nadmiarowych zysków od branży węglowej i naftowej" dziś po sesji po 20:00.
Banan GPW w pełnej krasie
zacytuje portal co sie u nas wczoraj wydarzyło, niestety ja tez dałem sie nabrac i wyszedłem z Le, pewnie to była akcja skoodynowana, spodziewali sie wzrostu w USA, i chcieli kupic nisko to puscili plotke, teraz moga ciagnąć do nieba za chwile napisza ze jednak to nie byla plotka i znowu. Niestety ja wczoraj wyszedłem z L niestey po kosztach