Ile jest warta linia produkcyjna która nie może wyprodukować produktu który nadaje się na rynek? (podpowiem. w granicach ceny złomu - koszt demontażu.) Ile jest warte know how potrzebne do wykonania produktu nie zdolnego do konkurowania na rynku? (podpowiem. 0 - koszty opracowania)
Ile jest warta spółka, która wyceniła się przed wejściem na NC na ok. 800 mln PLN, a jedynym źródłem przychodów jest produkcja cenówek (PESL). W roku 2022 trzy miliony sztuk (sprzedano ZERO), a w 2023 ma to być 11 mln sztuk przy możliwościach produkcyjnych 240 tys. sztuk rocznie (ręczny montaż) - patrz wywiady "Bogini"
Wiesz jak się nazywa takich co wyceniają pustą spółkę na miliard żeby nakarmić leszczy?
Inna sprawa, że nikt z leszczy nie pytał zarządu czy spółka już dysponuje potwierdzoną technologią i czy posiada perspektywy na stworzenie zdolności produkcyjnych w najbliższych latach. Zamiast tego aktywność ograniczała się do naganiania na forach. Podpowiem dla niekumatych, że odpowiedź na oba pytania brzmi nie.
Dnia 2023-02-01 o godz. 11:26 ~Zdziwiony napisał(a): > To ile jest warte wg ciebie > > ich Know how i aktywa ?
Najpierw należy sobie odpowiedzieć, które Saule jest właścicielem Know how. W odwrotnym przejęciu brało udział ok. 85% akcji Saule i 100% akcji BLU. Ile jest warte Saule Technologies? Nie mając przychodów, a tylko koszty to prawie nic, ale są tacy dla których nic też może być zarobkiem.
Dnia 2023-02-01 o godz. 12:34 ~Zdziwiony napisał(a): > I ten gość dał się zrobić w konia tak?... > > > > https://www.cire.pl/artykuly/serwis-informacyjny-cire-24/104233-japonski-milioner-inwestuje-w-perowskity-olgi-malinkiewicz
Nie. On inwestował w 2015 w startup. Przeczytaj nagłówek ze zrozumieniem "Saule Technologies, założona przez Olgę Malinkiewicz firma, której celem jest rozwój technologii fotowoltaicznych opartych na perowskitach, pozyskała kolejne fundusze na rozwój. W polską firmę zainwestuje japoński milioner Hideo Sawada.".
Startup działa i rozwija technologie, więc można powiedzieć że inwestycja idzie zgodnie z planem tylko horyzont dojścia się wydłuża więc rosną ryzyka że konkurencja osiągnie zbyt dużą przewagę żeby opłacało się produkować jak już będzie produkt. Tacy inwestorzy na ogół dobrze liczą zwroty i prawdopodobieństwa, ale prawdopodobieństwa nigdy nie są 100%.
Dnia 2023-02-01 o godz. 12:34 ~Zdziwiony napisał(a): > I ten gość dał się zrobić w konia tak?... > > > > https://www.cire.pl/artykuly/serwis-informacyjny-cire-24/104233-japonski-milioner-inwestuje-w-perowskity-olgi-malinkiewicz
Nigdzie nie napisałem, że dał się zrobić w konia, bo potrafię logicznie myśleć i liczyć, a nie wyciągać wnioski z jednego artykułu z przed lat i to niezbyt uważnie przeczytany.. Pan Hideo Sawada zainwestował 20 mln PLN w nową spółkę z modnego OZE, która miesiąc wcześniej dostała dotację 25 mln PLN, a potem następne https://sauletech.com/projects/ W zamian w 2021 roku dostał 13 821 783 akcji serii E SLT. Jak łatwo wyliczyć jedna akcja kosztował japońskiego inwestora 1,45 PLN (Columbusa jedna akcja kosztowała ok. 2,70 PLN). Pochodzenia pieniędzy nie znamy, a mogła to być dotacja rządy Japonii lub np. efekt optymalizacji podatkowej. (nowojorska giełda pieniędzy dać nie chciała). Ponadto był we władzach spółki i z tego tytułu pobierał wynagrodzenie, a jak widać Saule na wynagrodzeniach dla określonej grupy osób nie oszczędzało. Reasumując ma prawie 14 mln akcji serii E, które przy obecnym kursie są warte ok 44 mln PLN, czyli jest do przodu ok. 24 mln PLN i będzie do czasu, aż cena akcji spadnie poniżej 1,60 i nadal będzie je posiadał
Wątek założony ponad rok temu a kurs około 20 % niżej. Żeby nie było tak jak jak na ReadGene. Tam patenty, jak ktoś napisał, podobno ważne są 500 mln zł.
Dzięki. Przeczytam.Ale dlaczego wcześniej kosztowało ponad 20zł? Wtedy było lepiej niż teraz? W dogrywce nikt nie chciał 1491 akcji w cenie 2.67 zł/akcja? Czy spółka już zarabia?
Saule nigdy nie kosztowało 20 zł. Wcześniej tutaj była inna spółka Blumerang i oni przez nią wchodzili na giełdę. Ogłoszenie wejścia na giełdę było 3 lata temu i po ogłoszeniu rosło do 14 zł. To był MAX. Formalnie nie giełdę weszli ponad 2 lata temu.
Po ile był debiut? Albo którego dnia była zmiana na Saule? Patrząc na historię to gdzieś w 2022 przy ok. 5-6zł za akcję, ale nie mogę znaleźć dokładnie :/
Info, że wchodzą na giełdę przez Blumeranga było 3 lata temu w maju 2021. Wtedy zaczęło rosnąć tak z 5-6 do max 14 zł (14 było tylko przez 2 dni). Formalnie wejście przez Blumeranga (to był proces od Walnego do wpisu w KRS, zmiany nazwy, itd) zaczęło się w lutym 2022:
https://www.stockwatch.pl/komunikaty-spolek/sauletech,wz-podjete-uchwaly-emisja-akcji-serii-e-zmi-2022-02-28,ebi,20220228_223619_0000139298
Od 10 do 28 grudnia 2007 r. kurs wzrósł z 10.23 zł do 29.15 zł. a 27.06.2008 r. kurs wyniósł na zamknięciu 3.57 zł. Podbitka, ubranka i sru w dół. Ale teraz będzie inaczej?
Co trzeba mieć w głowie, by odnosić się do 2007, skoro jak pisałem, Saule formalnie jest tutaj od 2 lat? Wez cofnij się do Bitwy pod Grunwaldem. Na to samo wyjdzie.
Ej psychiatra, skoro spółka jest be i kurs również, to po co się tu pojawiłeś i udzielasz? Przecież nie warto według ciebie inwestować w spółkę, więc po co swój cenny czas tracisz pisaniem i obrzydzaniem spółki? Masz jakiś w tym cel czy tylko bezinteresownie przestrzegasz innych i będziesz robić tak przez kolejne 2 lata, jak inni?
Dnia 2024-06-03 o godz. 10:24 ~rt napisał(a): > Ej psychiatra, skoro spółka jest be i kurs również, to po co się tu pojawiłeś i udzielasz? Przecież nie warto według ciebie inwestować w spółkę, więc po co swój cenny czas tracisz pisaniem i obrzydzaniem spółki? > Masz jakiś w tym cel czy tylko bezinteresownie przestrzegasz innych i będziesz robić tak przez kolejne 2 lata, jak inni?
Przypadkowo tutaj trafiłem. Nawet przymierzałem się do zakupu akcji ale widać, że dobrze zrobiłem nie kupując ich od razu. Nie obrzydzam spółki tylko piszę co myślę. Mogę się mylić ale najlepiej wie rynek i to pokazuje. Pisałem dużo na wątku RDG. Tam powieszono ludzi na hakach w grudniu 2023 r. (przed świętami i nowym rokiem po 7.80 zł - podobno wchodziły fundusze itp.) a raporty spółki pokazywały rzeczywistość. Wcześniej powieszono na hakach za około 10 zł Nie wiem, dlaczego zakładasz, że będę przestrzegał przez następne 2 lata. Sądzisz, że notowania spółki będą tak długo dołowały?