Co by Pan doradził osobie która kupila mniej więcej rok temu akcje Getinu z nastawieniem na przetrzymanie dłużej.Niestety za cenę ok. 15 zł.Kupiłem te akcje bo myślałem że będzie wybicie do nowego szczytu.Tym czasem wiadomo co się stało.Czy teraz w obliczu takiego kryzysu na świecie, jest sens trzymać te akcje.Jestem początkującym inwestoerm ale wydaje mi się że spółka ma perspektywy na przyszłość i dość dobre fundamenty.Tylko ta sytuacja na rynkach która nie wiadomo kiedy się skończy.
Na pewno można stwierdzić, że sytuacja jest bardzo zła. Pojawiły się nadzieje związane z pomocą rządu amerykańskiego dla zagrożonych upadkiem instytucji finansowych. Ciężar kryzysu został jednak przeniesiony na amerykańską gospodarkę, która w tej sytuacji raczej nie uniknie recesji. To tyle jeśli chodzi o otoczenie giełdy. Jeśli natomiast chodzi o akcje GTN - jeżeli to już taka długa i stratna inwestycja, zaryzykowałbym grę pod to że obronią się dołki z lipca w okolicy 8.00-8.30 zł. Sprzedawałbym po przebiciu tego wsparcia. Myślę jednak, że istnieją warunki dla wyraźniejszej korekty prawie półtorarocznych spadków. Najwięcej zależy od wybicia pod wsparcie 8.00 zł lub nad opór 10.00-10.50 zł. To wskaże dalszy trend, przy czym wybiciu w górę dawałbym szanse 60/40 - stosunkowo nieduże bo i sytuacja jest niepewna, ale jednak większe niż nowym spadkom przed końcem roku.