, porównanie. Kilka dni temu zrobiłem taką 'swoją " analizę porównawczą. Zanim ją po raz któryś opublikuje, prosiłbym o Wasze opinie. Może wieczorem ją powtórzę. Tyle
Nie ma tu wiele do analizy... Rokita vs. Exol: niższy C/Z, odsetkowo wyższa dywidenda, solidy akcjonariat instytucjonalny vs. leszczyna i mitomani z forum Bankiera/Bankruta. Jedyna załata (będąca też wadą) to niski FF Exola, tam może być wystrzał spekulacyjny jak na fali covidowej.
Dnia 2023-01-23 o godz. 17:29 ~jw napisał(a): > Nie ma tu wiele do analizy... Rokita vs. Exol: niższy C/Z, odsetkowo wyższa dywidenda, solidy akcjonariat instytucjonalny vs. leszczyna i mitomani z forum Bankiera/Bankruta. Jedyna załata (będąca też wadą) to niski FF Exola, tam może być wystrzał spekulacyjny jak na fali covidowej. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Masz racje, ale dodam tak jak obiecałem, tak na klockach, aby była jasność:
Aby była jasność, mam akcje obu spółek. Mam też swój pogląd co do wyników obu spółek za 4Q 2022r, Spokojnie czekam na raport obu spółek za 2022r. Miłego czytania. Tyle.
ja tam może i jestem lajkonik ale wiem jedno ! rokita daje zarobić ! i to nie pierwszy raz ! wzrost od września do dzisiaj z 70 zł na 120 zł to prawie 75% !!! a exol, no cóż ! trudno na nim stracić ale jeszcze trudniej zarobić ! to co sie teraz dzieje to może być powtórka z lipca 2000 ! tylko kiedy wyjść aby jak najmniej nie zarobić ???
Dnia 2023-01-24 o godz. 06:50 ~on napisał(a): > ja tam może i jestem lajkonik ale wiem jedno ! > rokita daje zarobić ! i to nie pierwszy raz ! wzrost od września do dzisiaj z 70 zł na 120 zł to prawie 75% !!! > a exol, no cóż ! trudno na nim stracić ale jeszcze trudniej zarobić ! > to co sie teraz dzieje to może być powtórka z lipca 2000 ! tylko kiedy wyjść aby jak najmniej nie zarobić ??? --------------------------------------------------------------------------------- 1. proponuje, popatrzeć na wykres np. 3 letni 2. porównać obie spółki. 3. przypominam, że Exol w 2020r był wyceniany nawet po 10zł (potem cowid, itd)
Dnia 2023-01-23 o godz. 17:29 ~jw napisał(a): > Nie ma tu wiele do analizy... Rokita vs. Exol: niższy C/Z, odsetkowo wyższa dywidenda, solidy akcjonariat instytucjonalny vs. leszczyna i mitomani z forum Bankiera/Bankruta. Jedyna załata (będąca też wadą) to niski FF Exola, tam może być wystrzał spekulacyjny jak na fali covidowej. ---------------------------------------------------------------------------------- FF ROKITA 15,7% FF EXOL 13,7% Dla mnie porównywalny.
Właśnie na to liczę, poprzez to co napisałeś "właściciel" może przytulić ponadprzeciętną dywidendę. Trend widać, MT.. Nawet DT, czy ST jest w miarę bezpieczny.
Tak na poważnie: EXOL, kontra Rokita. Mam w portfelu obie spółki, i zastanawiam się którą mocniej doważyć: Rokita: dywidenda przewidywalna Exol: zaznaczam moim zdaniem może być "bomba" z dywidendą
To odwieczny dylemat w którą spółkę wrzucić dodatkowo kasę ? Po wynikach za 2022, moim zdaniem, będzie zbyt późno. Oczywiście nie uwzględniam otoczenie.
Rokita ma akcjonariat z którym musi się liczyć, Exol ma leszczynę z forum bankiera, której może dywidendą napluć w twarz. Na Rokicie C/Z wyższy. Moim zdaniem dywidenda Exola to będzie popłuczyna/kapiszon jak za 2021.
Wyniki skonsolidowane: ROKITA: Z/A 2012R 21,019ZŁ po 3Q 2022R 19,533zł
EXOL Z/A 2021 0,335zł Z/A po 3Q 2022 0,578
Porównując po 3Q 2022 wypracowany Z/A % R?R Rokita 93% Exol 173% Nie naganiam, ale uważam, że jeśli nie będzie jakiś złych informacji to gradient przyrostu wyceny Etola w okresie powiedzmy 3 miesięcy będzie wyższy, w porównaniu z Rokitą. To tylko moje "widzimisię", poparte AT: Rokita ok 10% koniec marca ok.130zł Exol o. 40% konie marca ok 6zł. Zaznaczam to nie jest rekomendacja, a moje prywatne obliczenia. 1 miesiąc, stopa zwrotu: Exol +33% Rokita +23% Miłego czytania , moich notatek. Tyle
Wszystko fajnie, ale jednak dla giełdy liczy się przyszłość. Prof słusznie zauważył, że wzrost zysków na Exolu będzie dużo większy za zeszły rok, a w przyszłości tym bardziej z racji inwestycji i tego, że Exol jest po prostu mniejszy. Ich wspolna inwestycja za 351 mln bardziej podniesie procentowo zysk kogo? Rokity czy Exola? Kto jest mniejszy i na kogo to bardziej wpłynie? Na dziś jw wszystko się zgadza co napisałeś, rzecz tylko w tym, że musimy patrzeć w przyszłość i analizować, a nie oglądac się wstecz i rozpatrywać sprawę pod kątem historycznym.
Leszczu wikers, nie fikaj, bo nawet nie potrafisz sprawdzić akcjonariatu spółki notowanej na bananie. Ale wyjawię ci tem sekret - musisz zadzwonić do wróżbity Macieja i go grzecznie poprosić.
Dnia 2023-02-01 o godz. 19:19 ~jw napisał(a): > Leszczu wikers, nie fikaj, bo nawet nie potrafisz sprawdzić akcjonariatu spółki notowanej na bananie. Ale wyjawię ci tem sekret - musisz zadzwonić do wróżbity Macieja i go grzecznie poprosić. ------------------------------------------------------------------------------------------ inwestuj w spółki: węglowe SP. energetyke SP. a jutro będzie do "brania" XTB, tam zarobisz xD. xD XD
jw-gościu, widzę, że masz jakiś problem. Tu większość ludzi posiada zarówno PCR, jak też PCX.
Skoro ktoś pisze, że PCX ma większy potencjał aż tak cię boli?
Na forach można się spierać, ale widzę czasem tak egotyczne osóbki jak ty, ale szybko ludzie sprowadzą cię na ziemię, a życie wyprostuje ci to wybujałe ego
Dnia 2023-02-08 o godz. 19:42 ~jw napisał(a): > Exol ma większy potencjał: do delistingu i niskiej % dywidendy. ----------------------------------------------------------------------------------------- 1.delisting, raczej nie zakładam, ale GPW to bananowy market. 2. niskiej % dywidendy, w porównaniu do Rokity? sprecyzuj, proszę. Exol: w 2021r 0,17zł 5,2%% w 2022r 0,12zł 4,7%% w 2023r zakładam 0,578+ok 0,2//0,335=2,35x0,12= około (0,27do 0,33) to oczywiście moje prywatne wyliczania: Co daje przy obecnej wycenie ok, ( 6,75% do 8,25%(brutto)] Szału nie ma , ale na tle sektora dywidenda w miarę przyzwoita.
Tak, na Exolu niska % dywidenda vs. Rokita. A dlaczego? Rokita ma longtermowy akcjonariat instytucjonalny z którym PCC musi się liczyć, nie może im zakomunikować „zyski som, ale dywidendy ni ma”. Na Exolu zaś sama leszczyna, już w 2021 na Exolu był ochłap (tylko 20 mln na dywidendę z 53 zysku). Twoje wyliczenia dla Exola (poziom 6,75% do 8,25%), przecież 7% to oprocentowane obligacji dwuletnich. ps. Nie, że Exol był zły - był extra, ale po 2,50. Rokita to też już żadna superokazja (ale C/Z i tak lepszy niż na Exolu, i lepsze perspektywy dywidendy).