• Ubisoft Autor: ~Expert [77.38.93.*]
    Niżej wkleiłem część artykułu o Ubisoft. Dodałem to tutaj bo strasznie mi to przypomina sposób w jaki działa PCF. Dla mnie wnioski są jednoznacznie, w tym momencie ryzyko inwestycyjne jest bardzo duże. Rynek sporo się zmienił, nawet taki gracz jak Ubisoft ma duże problemy i zamyka wiele projektów. To co może się stać z PCF który nie posiada żadnej znaczącej wydanej gry? Chodzi mi o grę która by przynosiła jakieś sensowne zyski.

https://www.purepc.pl/ubisoft-w-tarapatach-studio-mialo-nawet-szukac-sposobow-na-sprzedanie-sie-innemu-deweloperowi-ale-bezskutecznie

Mierzymy się z kontrastującą dynamiką rynku w czasach, gdy branża wciąż zmierza ku mega-markom i niekończącym się grom-usługom – w kontekście pogarszającej się sytuacji ekonomicznej, wpływającej na wydatki konsumentów" - oświadczył Guillemot, dając do zrozumienia, że negatywny wpływ finansowy na firmę ma nie tylko inflacja, ale i zupełnie inne niż jeszcze do niedawna wybory zakupowe graczy. Można się więc spodziewać, że skasowane produkcje Ubisoftu nie wpisywały się w kanon "niekończących się gier-usług", przez co mogłyby być dla dewelopera niedochodowe.

Otóż Jeff Grubb z serwisu Giant Bomb wskazuje, że Ubisoft miał się już przymierzać do wspomnianego przejęcia i szukać sposobów na wykupienie, lecz został w większości przypadków... wyśmiany. Innymi słowy, żadne ze studiów nie było zainteresowane zakupem. Problemu upatruje się tu w rozproszonym charakterze pracy francuskiego dewelopera. Studio posiada bowiem wiele zespołów rozrzuconych po całym świecie, co może znacznie utrudniać zarządzanie nim jako całością. Jak stwierdził Grubb: "Siłą Ubisoftu była rozproszona struktura rozwoju, a teraz jest to olbrzymi balast”.
  • Re: Ubisoft Autor: ~Hefe [89.64.44.*]
    Za mało jeszcze spadło na zakupy? 11bit czerwień to chce się przeskoczyć?
  • Re: Ubisoft Autor: ~Expert [77.38.93.*]
    Według mnie 11 bit jest dużo lepsza inwestycją niż PCF, już dawno o tym pisałem. 11 bit miał w tym roku nowe ATH, PCF jest prawie że na minimach. 11 bit powinien wskoczyć na kolejny poziom w tym roku, PCF może mieć problemy z przetrwaniem.
    PCF jest na moim celowniku w tym roku, jednak po ostatnich informacjach ze spolki oraz ogólnej sytuacji w gamingu na przykładzie Ubisoft, nie kupiłbym tych akcji nawet za 35 zł. W tym momencie ryzyko jest dla mnie zbyt wysokie.
    Wkleiłem ten artykuł, żeby ludzie sobie to przemyśleli. Ja nie zamierzam kupować tych akcji w najbliższym czasie. Jak sytuacja się poprawi, to może zaryzykuje.
  • Re: Ubisoft Autor: ~asd [89.64.59.*]
    Co rozumiesz przez "PCF może mieć problemy z przetrwaniem" ? Ja bym powiedzial, ze do jakiejs sytuacji podbramkowej jeszcze dluga droga. W ostatnim sprawozdaniu mamy male zobowiazania krótkoterminowe, duze srodkow na rachunku, nawet sie pokusili na wyplate dywidendy do tego spółka cały czas generuje zyski. Moze jest tam balagan (ale problem z zarządzaniem projektami to jest w całym gamedevie - włącznie z bitami), plus PRowo leżą od jakiegos czasu ale jest to moim zdaniem uwzględnione w wycenie. Nie mam akcji PCF, mam akcje 11b oraz Incuvo ale przyglądam się od ostatniego czasu PCF bo za niedlugo jak juz nie teraz moze byc dobry moment zeby przezskoczyc wlasnie z 11b na PCF.
  • Re: Ubisoft Autor: ~Expert [77.38.93.*]
    PCF już stracił wydawcę dla projektu Dagger i musi sam to finansować. Jak widać po Ubisoft wiele projektów w gamingu jest kasowanych, ze względu na zmiany zakupowe graczy. Istnieje zawsze możliwość ze stracą też wydawcę dla projektu Gemini, wtedy to by była tutaj katastrofa. Kilka miesięcy temu mówili że mają gotówke na jakieś 12 miesięcy, w tym czasie nie wydadzą żadnej większej gry. Dodaj do tego szalejącą inflację, w gamingu place wzrosły nawet o 50%. Mają sporo projektów, ale do ich zakończenia jeszcze bardzo długa droga. Jeśli mówią że jakaś gra wyjdzie w 2024 to trzeba się nastawić na 2025, gry AAA zazwyczaj mają spore opóźnienia.
[x]
PCFGROUP -1,49% 3,30 2026-04-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.