• KONKURS FW20 MinMax - STYCZEŃ 2023 Autor: zosia3005 [87.205.81.*]
    Witam ,
    Zapraszamy do udziału Konkursie FW20 MinMax , który przygotowaliśmy na rok 2023 .
    Nazwa została trochę zmieniona aby nawiązać do tematyki - ale zasady Konkursu pozostają bez zmian .
    Prosimy zapoznać się z Regulaminem zamieszczonym poniżej .

Podkreślamy , że to ZABAWA , zasady są bardzo uproszczone w stosunku do możliwości gry na prawdziwym rachunku  więc uzyskany wynik nie przesądza o tym jak uczestnik radzi sobie w realnych warunkach.
    Podajemy  wyniki po każdym miesiącu , ale rok rozliczamy narastająco . 
    Nasz teoretyczny depozyt dla 1 kontraktu, uaktualniony do bieżących wymagań w realu wynosi obecnie 2800 zł czyli znacznie mniej niż na początku ubiegłego roku .
    CEL NA CAŁY ROK to wynik : + 280 punktów netto ( ok. 24 punkty średnio na 1 miesiąc ) co odpowiada podwojeniu kapitału .
    Wyniki podajemy w tabelce, którą utworzył i prowadzi Emu.
    Link do tabelki na styczeń : 
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1_we6W-8irsnEqKpyWfmUeIdwg9rqEztttsaMbHAq4wM/edit#gid=1763037672

UWAGA 1:
    Zlecenia otwarcia/zamknięcia pozycji będą widoczne w tabelce tak szybko jak się da, ale chociaż w zapisach pomagamy EmGi i ja , czasem mogą się zdarzyć nawet kilkugodzinne opóźnienia. Dlatego też możliwe jest składanie kolejnych zleceń mimo, że poprzednie formalnie nie są zakończone w tabelce. Po weryfikacji chronologicznej prawidłowości zlecenia będą widoczne.
    UWAGA 2:
    Bardzo prosimy o jasne i precyzyjne składanie zleceń , tak aby nie budziły one żadnych wątpliwości.
    W przypadku , gdyby jednak były wątpliwości których nie da się jednoznacznie wyjaśnić - ostateczna interpretacja należy do Emu , który prowadzi zapisy w tabeli.

Zapraszamy serdecznie , życzymy powodzenia i dobrej ZABAWY !

ZASADY:
    1. Gramy 2 kontraktami ( można mieć 2 otwarte pozycje równocześnie , jednakowe np. P1-L + P2-L  lub przeciwstawne np. P1-L + P2-S ) depozyt teoretyczny 2 x 2800 = 5600 zł .
    Depozytu nie trzeba uzupełniać - ale UWAGA : jeśli miesięczny wynik obu portfeli jest ujemny a jednocześnie strata w jednym z nich na koniec sesji jest co najmniej 100 - procentowa ( >= 140 punktów ) , to pozycja w tym portfelu zostanie zamknięta ( z naliczeniem prowizji ) - a portfel pozostaje nieaktywny do końca miesiąca ( oznaczenie takiego portfela to Z na żółtym tle ).
    2. CEL - podwojenie kapitału , czyli 100 % zysku co w tym roku wymaga zebrania 280 punktów, czyli średnio 24 punktów miesięcznie. 
    3. Mamy do dyspozycji 2 portfele : P1 ( górna linijka Tabeli ) i P2 ( dolna linijka Tabeli ) .
    4. Każdy uczestnik może w miesiącu kalendarzowym wykonać maksymalnie 10 transakcji w  ramach każdego portfela , czyli łącznie 20 transakcji . 
    5. Transakcje muszą być zgłaszane z wyprzedzeniem w stosunku do realnie biegnących notowań. Można je składać na tym wątku lub przez specjalny Formularz. Dostęp do formularza opisany jest w  https://www.bankier.pl/forum/temat_nowa-mozliwosc-skladania-zlecen,28499757.html  zaś zlecenia widoczne są w tabelce.
    6. Transakcje zgłoszone na wątku w czasie podanej minuty , będą odnoszone do notowań rzeczywistych , które miały miejsce od tej samej minuty 00 sekund włącznie ( czyli od hh.mm.00  włącznie )
    7. Transakcje zgłoszone za pomocą Formularza – będą odnoszone do notowań rzeczywistych , które miały miejsce począwszy od SEKUNDY złożonego zlecenia WŁĄCZNIE . Jest to istotne w szczególności w odniesieniu do zleceń PKC , które będą realizowane po pierwszym kursie od sekundy zlecenia włącznie.
    8. UWAGA : każde zlecenie poprzedzamy nazwą portfela , którego dotyczy , np. P1 otwieram L 2050.
    9. Jeśli zlecenie nie będzie poprzedzone identyfikatorem portfela – domyślnym portfelem będzie P1 , chyba że wykorzystano w nim wszystkie transakcje lub z dyspozycji wynika w oczywisty sposób , że odnosi się do P2 ( np. uczestnik da dyspozycję : zamykam na fix mając otwartą tylko pozycję w P2 ) . W każdym innym przypadku budzącym wątpliwości – ostateczna interpretacja należy do Emu, który prowadzi zapisy w Tabeli .

OTWIERANIE POZYCJI
    10. Zgłaszamy w takiej formie , aby nie budziło wątpliwości , najlepiej "otwieram L" czy " zamykam L" lub jak w normalnych zleceniach , czyli  K=kupno , S=sprzedaż i co bardzo ważne , zlecenie poprzedzamy nazwą portfela , którego dotyczy , np. P1 otwieram L 2050.
    11. Jeśli zlecenie nie będzie poprzedzone identyfikatorem portfela – domyślnym portfelem będzie P1 , chyba że wykorzystano w nim wszystkie transakcje.
    UWAGA : Podawanie identyfikatora jest bardzo ważne , bo jeśli np. uczestnik ma otwartą pozycję L w P1 i da dyspozycję S z zamiarem otwarcia przeciwnej w P2 ale nie poda identyfikatora wyda w ten sposób zlecenie TP ( zamknięcia ) dla Longa w P1 – ponieważ to portfel domyślny.
    12.Uczestnik otwierając transakcję może zgłosić SL ( dowolny i nie trzeba tego robić od razu - byle z wyprzedzeniem w stosunku do notowań ) .
    13. Zgłoszone zlecenie SL można modyfikować wielokrotnie , można je też anulować.
    14. Zlecenie otwarcia pozycji jest ważne bezterminowo - do czasu realizacji, modyfikacji , anulowania, lub do wygaśnięcia serii.
    15. Każde zlecenie otwarcia pozycji można modyfikować tylko 1 raz .
    16. Każde zlecenie otwarcia pozycji można anulować  ALE jest to równoznaczne z wykorzystaniem 1 dostępnej modyfikacji w ten sposób, że złożonego później ( w dowolnym czasie ) zlecenia otwarcia nie można już modyfikować a jego anulowanie skutkuje utratą transakcji .

ZAMYKANIE  POZYCJI 
    17. Otwartą pozycję w danym portfelu ( P1 lub P2 ) trzeba zamknąć, aby otworzyć w tym portfelu następną.
    18. Zlecenie zamknięcia pozycji można złożyć w dowolnym czasie ( oczywiście z wyprzedzeniem w stosunku do notowań rzeczywistych ).
    19. Zlecenie zamknięcia pozycji ( w tym TP ) można modyfikować wielokrotnie lub anulować . 
    20. Otwarta pozycja , która nie została zamknięta do końca miesiąca , będzie rozliczona po ostatnim kursie dla potrzeb podsumowania miesięcznego wyniku ( bez potrącania prowizji ) i automatycznie przeniesiona na następny miesiąc jako rozpoczęta transakcja nr 1 w tym samym portfelu w którym zakończyła miesiąc ( kurs otwarcia = kurs zamknięcia ostatniej sesji poprzedniego miesiąca ) . Każda otwarta pozycja zostanie ostatecznie zamknięta i rozliczona przy wygasaniu danej serii kontraktów . 
    21. Wynik każdej transakcji pomniejszamy o 1 pkt. ( prowizja ) .

PRZYPADKI SZCZEGÓLNE
    22. Można złożyć zlecenie otwarcia pozycji w formie widełek np. K 2400 + S 2450 o ile w chwili zlecenia  rzeczywiste notowania są pośrodku ( tj. np. 2420 ) , która wartość wystąpi jako pierwsza – taka pozycja zostanie otwarta a druga „strona” widełek ulega unieważnieniu , NIE staje się automatycznie zleceniem TP . 
    23. Można zgłosić po 17.00 np. o 17.03 zlecenie pojedyncze lub podwójne ( odwrócenia pozycji  tj. 2S lub 2L ) po cenie ustalonej na fix  ALE UWAGA - jeśli w notowaniach rzeczywistych od godz. 17.03.00 do zamknięcia NIE będzie już żadnej transakcji -  wówczas zlecenia przechodzą na dalsze sesje .
    24. Zasadniczo można składać  zlecenia PKC na otwarcie lub zamknięcie . Dla zleceń w toku sesji odbiegających od aktualnego kursu w realu ( w rodzaju PKC ) i złożonych na wątku , przyjmujemy zasadę : dla zleceń S niższych niż pojawią się w realu będzie brany najniższy kurs w minucie zlecenia a dla zleceń L wyższych - najwyższy w realu w minucie zlecenia.  Analogiczne zlecenia ( PKC ) złożone za pomocą Formularza będą realizowane po pierwszym kursie od sekundy zlecenia włącznie.
    25.  Inne przypadki nietypowe – będą rozstrzygane jak się pojawią i dopisywane do tej listy .
    26. Staramy się rozliczać transakcje zgodnie z Regulaminem i notowaniami rzeczywistymi – ale mogą zdarzyć się pomyłki lub błędy – prosimy uczestników o ich zgłaszanie jak najszybciej .
    Gdyby ktoś , mimo wyjaśnień niezgodności na wątku , nie zgadzał się jednak z rozliczeniem – prosimy przedstawić na dowód kopię lub link do notowań w czasie rzeczywistym gdzie można sprawdzić datę , dokładny czas ( co do sekundy ) i kurs .
    27. Czasem , w nietypowych przypadkach , uczestnicy Konkursu będą proszeni o zaakceptowanie doraźnego rozstrzygnięcia „jury” tj. Emu i mojego ( lub innych kolegów, którzy być może dołączą do "jury" ) – aby gra mogła toczyć się dalej.
    28. Jeśli zlecenie nie będzie poprzedzone identyfikatorem portfela – stosujemy zasady opisane w punkcie 9 , ostateczna interpretacja należy do Emu.
    29. W tabelce z wynikami kolorem czerwonym będą wyróżnione zmodyfikowane zlecenia otwarcia pozycji , których kolejna modyfikacja nie jest już możliwa . 
  • PODSUMOWANIE KONKURSU 2022 Autor: zosia3005 [87.205.81.*]
    Drodzy Forumowicze ,
    Poprzedni rok zakończyliśmy niestety stratą w wysokości - 5260 punktów ,
    ale czterem osobom udało się wyjść na plus , niektórym nawet na duży plus !

Zwycięska trójka to :
    1. ravcio : 840 pkt = 250 % zysku ( 247 % )
    2. maks2350 : 597 pkt = 180 % zysku ( 176 % )
    3. kaczka66 : 128 pkt = 40 % zysku ( 38 % )

Serdeczne gratulacje !

Całe PODSUMOWANIE jest zamieszczone na końcu wątku konkursowego GRUDZIEŃ 2022
    link :
    https://www.bankier.pl/forum/temat_konkurs-mini-max-2022-podsumowanie,58333149.html 

Zapraszam i zachęcam do udziału w Konkursie MINI MAX 2023 , którego nazwę troszkę zmieniłam ,
    aby odwiedzający Forum mogli łatwiej się zorientować w tematyce : KONKURS FW20 MinMax 2023
    Pozdrawiam Wszystkich i życzę Szczęśliwego Nowego Roku 2023 ,
    bądźcie zdrowi i niech spełnią się Wasze plany i marzenia !
  • Re: PODSUMOWANIE KONKURSU 2022 Autor: ravcio [188.146.0.*]
    Myślałem że pozycja przechodzi na nowy rok i w sumie to dlatego była nie zamykana oraz chciałem żeby przeszła na nowy rok bo odwzorowuję moją głóną pozycje a ta jest na dłuższy okres. Jak deklarowałem jak ona się skońy kończę zabawę ale dla mnie ona dalej jest bo na GPW zostałem z pozycją na nowy rok. Skoro reguly są inne i nie przeszła to spróbuję odwzorować sytuacje gdyby była ciągła i stawiam zlecenie dla P1 i P2 S po 1816. Chyba że jednak jest opcja przeniesienia pozycji z poprzedniego roku to o to poproszę.
  • Re: PODSUMOWANIE KONKURSU 2022 Autor: zosia3005 [87.205.81.*]
    Ravcio , zawsze tak było , że wszystkie pozycje były zamykane na koniec roku.
    Przyjmujemy więc Twoje zlecenie : S dla P1 i P2 po 1816 .

GRATULACJE !
  • P1 i P2 L otwieram pkc Autor: 7777777777777 [83.30.166.*]
    Na otwarcie w nowy rok
  • Re: KONKURS FW20 MinMax - STYCZEŃ 2023 Autor: artimar [156.17.201.*]
    także nie zarejstrowałem, że pozycje są automatycznie zamykane. Myślałem, że jest tak jak w realnym portfelu. Pozycje zostają a jedynie zlecenia są anulowane. Można było rozliczyć rok i zostawić otwarte pozycje. Dlatego zdziwiło mnie, że mam pusto :)
  • Re: KONKURS FW20 MinMax - STYCZEŃ 2023 Autor: zosia3005 [77.255.68.*]
    @Artimar ,
    Nigdy w poprzednich latach tak nie było - zawsze zaczynaliśmy z czystą tabelą .
    Już na początku Konkursu było takie uzgodnienie ,
    że Nowy Rok = nowy Konkurs z czystym kontem .
  • Re: KONKURS FW20 MinMax - STYCZEŃ 2023 Autor: zosia3005 [77.255.68.*]
    Było tak m.in. ze w Nowym Roku na ogół zmieniały się też zasady .
    W tym roku zmienia się tylko CEL i poziom przymusowego zamknięcia
    bo to jest powiązane z depo , które zależy od wartości FW20 na starcie roku
    ... ale to tez dla wielu uczestników jest ważne przed podjęciem decyzji
    o przystąpieniu do gry .

• Re: KONKURS FW20 MinMax - STYCZEŃ 2023 Autor: artimar [156.17.201.*]
    oczywiście Zosiu rozumiem i zero żalu bo ustalone zasady trzeba szanować ale się jakoś ufiksowałem, że jest inaczej :). Stąd też pilnowałem przesiadki na serię marcową aby mi nie opróżniło portfela po Nowym Roku :)))).
  • Pomoc przy zawieraniu transakcji Autor: argentarius [185.224.57.*]
    Czy przy zawieraniu transakcji trzeba samemu decydować na podstawie swojej wiedzy, czy można radzić się sztucznej inteligencji? Ja w tym konkursie chciałem grać za pomocą sztucznej inteligencji, wypróbować ją. Pytam się, czy to jest uczciwe w stosunku do innych graczy?
  • Re: Pomoc przy zawieraniu transakcji Autor: zosia3005 [77.255.68.*]
    Można się radzić wszystkich , nawet kosmitów czy wróżek :-)

Nie wiem czy to jest uczciwe ale jest chyba głupie,
    ponieważ gdyby istniał algorytm doskonały , który zawsze wygrywa ...
    ... wygrałby wszystko ,czyli unicestwił wszystkie giełdy świata w 5 minut !

Szczęśliwego Nowego Roku !
  • Re: Pomoc przy zawieraniu transakcji Autor: emu- [79.184.148.*]
    moje zdanie jest trochę inne, sieci neuronowe to nie sztuczna inteligencja ale pozwoliły mi wygrać 2 razy WII, w ostatnim roku sprawdzałem sieci Deep Learning ale w połowie roku zrezygnowałem bo ewidentnie predykcja tych sieci jest spóźniona o jeden takt, natomiast sprawdzają się gdy mamy dane np. co 1 min i pojawiają się pewne trendy co najmniej kilkuminutowe - wtedy pozwala mieć pewne sygnały, które można wykorzystać.
    AI jest jeszcze bardziej skomplikowanym programem ale wszystko zależy od tego jak ją wykorzystujemy, Jeżeli jesteśmy w stanie dostarczać ciągłą informację o poziomach indeksów to może to pomóc ale moim zdaniem na krótką metę i niewielki zysk.
  • Re: Pomoc przy zawieraniu transakcji Autor: argentarius [31.33.92.*]
    Co to jest WII? Nie znam tego skrótu. Mam pytanie do Emu lub kogokolwiek, kto jest obeznany w temacie. Jak byś zakwalifikował algorytm, który składa się z jakiś tam reguł, reguł opartych na wskaźnikach, lub jakiejś prawidłowości zaobserwowanej na rynku? Oczywiście nie jest to AI lub sieci neuronowe, tylko algorytm oparty na tym co napisałem powyżej. Czy sądzisz, że tego typu algorytmy ustępują AI, lub sieciom neuronowym, czy są, mogą być bardziej lub mniej skuteczne w praktyce? Mam na myśli algorytm napisany np. w Excelu, Tradestation lub amibrokerze. Jestem ciekawy twojej opinii.
  • algorytmy Autor: emu- [79.191.163.*]
    WII to Wigometr Inwestorów Indywidualnych, zabawa, w której typujemy tygodniową zmianę WIGu.
    AI czy sieci neuronowe na ogół uczą się na danych z przeszłości i na podstawie tej wiedzy próbują zgadnąć przyszłość - oczywiście w dużym skrócie. Czasem najbardziej skuteczne są bardzo proste zasady, na wątku FW też przed laty były opisywane tego typu algorytmy. Reguły są dowolne - oby skuteczne.
  • zlecenie otwarcia S w p1 i p2 po 1852 Autor: artimar [156.17.201.*]
    jw
  • dla P1 i P2 sl 1764 Autor: 7777777777777 [83.30.160.*]
    dziękuję
  • Re: dla P1 i P2 sl 1864 Autor: 7777777777777 [83.30.160.*]
    poproszę
  • dla P1 i P2 tp 1874 Autor: 7777777777777 [83.30.160.*]
    poproszę
  • P1 S 1878 TP 1867 Autor: 7777777777777 [46.204.109.*]
    Poproszę
  • P2 S 1887 TP 1881 Autor: 7777777777777 [46.204.109.*]
    Poproszę
  • P1 P2 S PKC Autor: yntelygent [213.134.180.*]
    pobieram

jak zaczynać rok, to od S ;-)
  • Re: P1 P2 S PKC Autor: yntelygent [213.134.180.*]
    ależ rajd, 1900 zjedzone,
    no jestem pod wrażeniem
  • P1 L 1870 TP 1881 Autor: 7777777777777 [83.30.158.*]
    Poproszę
  • P2 S 1876 TP 1865 Autor: 7777777777777 [83.30.158.*]
    poproszę
  • Re: P1 L 1870 TP 1881 Autor: emu- [79.184.214.*]
    portfel P1 nie osiągnął TP więc nowa transakcja nie weszła
  • Re: P1 L 1870 TP 1881 Autor: 7777777777777 [83.30.158.*]
    ok pomyliłem portfele P2 był pusty :)
  • Re: @ 7777 , @Emu Autor: zosia3005 [178.37.156.*]
    Strasznie namieszałeś , Emu zdecyduje co z tym bałaganem zrobić :-)
  • 777777777: P1 L 1870 TP 1881 Autor: emu- [79.184.214.*]
    w realu taka transakcja zapewne zmieniła by istniejące TP 1867 na nowe 1870 i przed 16 portfel by się zamknął.
    Ale czy to autor miał na myśli - nie wiem. Na razie pozostawiam portfel P1 bez zmian czekając na wyjaśnienie.
  • Re: 777777777: P1 L 1870 TP 1881 Autor: emu- [79.184.214.*]
    uznaję zatem transakcję za odrzuconą
  • Re: 777777777: P1 L 1870 TP 1881 Autor: 7777777777777 [83.30.158.*]
    Ok odrzucona akceptuję
    Powinienem napisać P2 L1870 TP 1881
    W realu też czasem się zdarza pomylić poziomy lub kierunki :)
    Aby uznać zlecenie powinno być jasno napisane zamieniam S na L po1870
  • Re: KONKURS FW20 MinMax - STYCZEŃ 2023 Autor: kaczka66 [83.24.82.*]
    No proszę, zagrałem tylko kilka transakcji a tu "pudło" - znaczy potwierdza się zasada nie ilość lecz jakość. :)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [180.178.142.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re:P1 P2 zamykam po 1961 Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Muszę bo limit przekroczę.
  • Re:P1 P2 TP po 1940 Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Jeśli mogę to anuluje
  • Re:P1 P2 s po 1960 Autor: ravcio [212.160.230.*]
    .
  • Re:. Autor: ravcio [212.160.230.*]
    W sumie to już nie wiem co weszło więc poczekam na rozstrzygnięcie :-)
  • @ravcio Autor: emu- [79.191.62.*]
    o 16:31 pojawiło się 1961, a zatem zamknięcie się zrealizowało, anulowanie było o 16:32 - kilka sekund za późno
    o 16:33 było też 1960, a zatem otwarcie nowych S, a skończyło się praktycznie tak jakbyś nic nie robił
    mam nadzieję, że w realu idzie lepiej ;-)
  • Re: @ravcio Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Kichowato zrobiłem zlecenia bo kombinowałem aby nie wylecieć po 140 pkt. a na szybko się zakręciłem bo miałem otwierać na FIX.
    W realu już trochę inaczej gram ale w realu to rzeźbienie na szybko i jak tam pilnuje nie myślę o robieniu tego samego tu bo za dynamiczna sytuacja. Ale w realu też ostatnio porażka.
    Szkoda że już mam tu zablokowaną grę bo myślę że mement zwrotu bliski.
  • Re: @ravcio Autor: zosia3005 [77.255.195.*]
    Niestety - z uwagi na zamkniecie oba portfele i tak zamknęły Ci się do końca miesiąca
    więc masz przymusową przerwę - podobnie jak EmGi i ja w portfelu P1 .

W tym roku jest mniejsze depo wiec strata 100 % to "tylko" 140 punktów w portfelu
    Wierzę , że w kolejnych miesiącach wyjdzie nam to znacznie lepiej !!
  • Wszyscy na stratnych S... Autor: yntelygent [213.134.160.*]
    polecam nam lekturę ostatnich wątków benitora,
    jest tam coś na ten temat ;-)
  • Re: Wszyscy na stratnych S... Autor: ostry- [83.7.130.*]
    Nie pierwszy zresztą raz....
    Można z zamkniętymi oczyma brać przeciwną przy tak wspaniałej jednomyślności w konkursie ....
  • koniec wzrostów? Autor: argentarius [212.180.227.*]
    Moja sztuczna inteligencja podpowiada mi, że to już koniec wzrostów na chwilę obecną, Cena prawdopodobnie szczytu już nie przebije, ale nawet jeśli to niewiele ponad szczyt, maksymalnie paręnaście pkt. Szykuje się punkt zwrotny, ale moja AI jeszcze nie każe grać S. Każe czekać...Więc, czekam z zawarciem pozycji
  • P2 Short Autor: argentarius [212.180.227.*]
    P2 short PKC
  • P1 L po 1965 Autor: kaczka66 [79.191.188.*]
    P1 L po 1965 - poproszę
  • P2 L po 1934 Autor: kaczka66 [79.191.188.*]
    P2 L po 1934 poproszę

• P1 short Autor: argentarius [185.224.57.*]
    P1 S 1922. Tak mi podpowiada sztuczna inteligencja dzisiaj. Zdecydowała się iść na całość z shortami
  • P2 przekręcam się na L Autor: argentarius [185.224.57.*]
    P2 przekręcam się na L 1911
  • Re: P2 przekręcam się na L Autor: argentarius [212.180.227.*]
    Nie jestem pewien czy to zlecenie się zrealizowało, jeśli nie to anuluję to zlecenie którym było L po 1911 z dnia 30,01,2023 godz. 18,39
  • P2 zamykam Autor: argentarius [212.180.227.*]
    P2 zamykam na 1904
  • @argentarius @emu Autor: zosia3005 [77.255.92.*]
    Zrobiło się to trochę bałaganu.
    Na P2 dałeś zlecenie 2x L po 1911 a następnie zlecenie zamknięcia po 1904.
    Moim zdaniem zamknąłeś po 1904 , ale nie wiem czy zlecenie L po 1911
    potraktować jako nieważne czy anulowane - no bo nie może być oczekujące
    dopóki poprzednia transakcja nie została zamknięta .

@Emu - rozstrzygnij proszę
[x]
FW20 1,35% 2 863,00 2025-09-26 17:03:26
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.