Znajomy poprosił mnie bym na szybko przeanalizował sytuację fundamentalną spółki, w związku z takimi spadkami. Do spółki nic nie mam, niech jej się wiedzie, ale wiele wskazuje na to, że najgorsze chwile dopiero przed spółką i jej akcjonariuszami. Czemu:
- warto przeanalizować raport za I kwartał, tam znajdziecie powody
- przychody to 585 mln z l, zysk operacyjny 21 mln zł, zysk netto 13,84 mln zł
- aktywa spółki to 482 zł a zobowiązania to już 347 mln zł i cały czas rosną niestety, w czasach wysokich stóp procentowych
- to momentalnie widać na pozycji odsetki
- do tej pory na odsetki spółka wydawała 0,64 mln zł
- jednak po ostatnim raporcie finansowy skok o ponad 453% i wyniosły 2,9 mln zł
- co do fotowoltaiki to wszyscy wiemy jaka jest sytuacja
- co do pomp ciepła, jest już taka konkurencja, że co raz trudniej walczyć o mega zyski w tym zakresie
- inna sprawa, że obecna zima szybko sprawdza pompy ciepła (te na powietrze) i jest dramat, bo przy ujemnych temperaturach poza mega ilością prądu to za wiele radości nie daje, widzę to po swoich znajomych, którzy na szybko musieli uruchomić stare piece na drewno, ekogroszek, bo 21 stopni to trochę lipa, a co dopiero jak temperatura spadnie poniżej -10 stopni
Tak więc fundamentalnie jakoś słabo to wygląda. Nie sprawdzałem od strony AT, bo zawsze najpierw analizuję fundamenty, a te tutaj trochę się rozmywają. Ale życzę choć krótkich korekt wzrostowych w trendzie spadkowym.