Po dzisiejszej sesji mam już max akcji Big Cheese Studio i Cherry Pick. Teraz będą zakopane i spokojnie czekają na konkretne targety. Teraz szukam jeszcze 3-4 okazji z branży gamevid (niekoniecznie tylko na gieldzie). Szukam również 5-6 projektów z innych branż prócz banków i nieruchomości. Więc jakbyście mieli jakieś propozycje do przegadania to dajcie halo. Każdy projekt to max 500.000 zł.
1. Zbyt niskie c/z wskazuje ze rynek czeka na mocniejszy impuls ktory przyjdzie dopiero pod koniec 2023.
2. Spodziewam sie powrotu na wig20 ponizej 1500pkt w kolejnych miesiacach.
Bufet zauważyłem że w dużej mierze mam podobne spostrzeżenia do Ciebie. Ja też zostawiłem sobie możliwość dokupienia BCS i on jest zdecydowanie jest nr 1. Playway wywaliłem ostatnio i przeszedłem na pozycję gotówkową w sporej mierze. Na moich radach nr 1 jest dalej Playway, BCS, Livechat, ACA Autogaz. Drugi szereg to Creppy Jar, Witchen, LPP, Toya, Torpol, Kęty, Action, Auto partner. Spekulacja (jednocześnie spekulacja ale może zostać na dłużej/dywidenda olbrzymia) Bank Handlowy, JSW, XTB. Stawiam na spółki głownie wzrostowe w pierwszym szeregu które nie potrzebują kapitału do skalowania i wypłacają dywidendę pow 5%. Przewaga know how mile widziana. Jak możecie podzielcie się swoimi spostrzeżeniami analogicznie. Co macie w pierwszym szeregu i co w drugim. Chętnie skorzystam z podpowiedzi i zmodyfikuję swoje radary
Ja czekam na debiut Frozen Way, spółkę zależną Frozen District.
Produkują DLC do house flipper'a i będą robić kolejne do HF2. Poza tym na choryzoncie Honeycomb, gra w stylu Subnautica. Debiut miałbyć jeszcze w grudniu, cały czas czekam
U mnie w portfelu sa Drago, TEN oraz BigCheese. Szukam spolek ktore posiadaja to cos co wyroznia je od innych w branzy i uwazam, ze te 3 posiadaja unikalne umiejetnosci ktore beda w dlugim tetrminie budowaly wartosc (mimo, ze moga sie oczywiscie potykac w krotkim terminie). Analiza produktowa jest wazna ale nie najwazniejsza - najistotniejsze sa kompetencje.
Dodatkowym kryterium wyboru jest trend (mieszam AT z AF), C/Z, wysoka rentownosc, niskie zadluzenie, odpowiednie obroty na gieldzie.
Osobiscie nie lubie zbyt duzej dywersyfikacji. Wartosc mojego portfela to kilkukrotnosc rocznego wynagrodzenia a mimo to nie toleruje pozycji ponizej 25% wartosci portfela.
Jesli chodzi o inne spolki to obserwuje te ktore maja przewagi konkurencyjne ale sa dla mnie za drogie lub nie maja az takich perspektyw (wg mnie) lub ryzyko inwestycji jest dla mnie nieakceptowalne: Playway, 11bit, CRJ, Geotrans, Vigo, Kruk, Mobruk, Onde.
Lubie spolki z modelami zdecentralizowanymi, o lekkich kosztach i mozliwosci skalowania (wysokie ROIC). Omijam spolki mocno dywidendowe gdzie zainwestowany kapital nie generuje wartosci dla akcjonariuszy.
Plus pewnie kilka innych wymyslonych teorii o ktorych napisze innym razem :)
ASB w pierwszym rzędzie i już limit osiągnięty. BCS, XTB, RVU, GRX, CIG drugi rząd regularnie dobieram. MDG, TOR, PEN, PXM, ZEP w ostatnim rzędzie, sporadycznie dokupuje.
Wiekszosc rynku jest zaskoczona tak silnym odbiciem na indeksach w ostatnim czasie, a BGC na tym skorzystal.
Jednak moim podstawowym scenariuszem jest drugie dno na indeksach, byc moze nie poglebienie jesiennych dolkow ale jednak dalsze turbulencje, pewnie juz teraz zwiazane z realna gospodarka w 2023, byc moze jakis trup w szafie.
Zycze sobie oraz innym posiadaczom aby w takim scenariuszu BGC nie spadl za duzo i pokazal rynkowa sile. W takiej sytuacji czulbym sie duzo bardziej komfortowo dokupujac akcje spolki.
Ja inwestuje w bgc dlugoterminowo i nie interesuje mnie 30-50% zysku ale z drugiej strony chce byc przygotowany na trudniejszy scenariusz (szczegolnie jesli chodzi o aspekt psychologiczny mojego inwestowania).
A ja stawiam jeszcze na dalsze wzrosty indeksów i.e. WIG20 do 2100, przy czym zmniejszam inne pozycje i akumuluje gotówkę, żeby dobrać BCS pomiędzy 47 a 44, jeśli będzie brał oddech przed przebiciem 50 na stałe. Docelowo ASB, BCS, XTB, TOR po 15% w moim portfelu nastawionym na dywidendę. Reszta walorów spekulacyjnie, bo lubię jak coś się dzieje w moim portfelu, obserwuje ICE (komercjalizacja projektów), AST (koniec wojny) jako szanse na spore wybicia.
U mnie na czele CIG - 20%, XTB - 17%, BCS - 12%, wiec tu mam jeszcze miejsce na 3% zakupów, a w dalszej kolejności MDG 9%, ICE i OND po 7%, w ogonie ASB, GRX, RVU.