Ok, czuje sie wywolany do tablicy.
U mnie w portfelu sa Drago, TEN oraz BigCheese. Szukam spolek ktore posiadaja to cos co wyroznia je od innych w branzy i uwazam, ze te 3 posiadaja unikalne umiejetnosci ktore beda w dlugim tetrminie budowaly wartosc (mimo, ze moga sie oczywiscie potykac w krotkim terminie). Analiza produktowa jest wazna ale nie najwazniejsza - najistotniejsze sa kompetencje. 
Dodatkowym kryterium wyboru jest trend (mieszam AT z AF), C/Z, wysoka rentownosc, niskie zadluzenie, odpowiednie obroty na gieldzie. 
Osobiscie nie lubie zbyt duzej dywersyfikacji. Wartosc mojego portfela to kilkukrotnosc rocznego wynagrodzenia a mimo to nie toleruje pozycji ponizej 25% wartosci portfela. 
Jesli chodzi o inne spolki to obserwuje te ktore maja przewagi konkurencyjne ale sa dla mnie za drogie lub nie maja az takich perspektyw (wg mnie) lub ryzyko inwestycji jest dla mnie nieakceptowalne: Playway, 11bit, CRJ, Geotrans, Vigo, Kruk, Mobruk, Onde.
Lubie spolki z modelami zdecentralizowanymi, o lekkich kosztach i mozliwosci skalowania (wysokie ROIC). Omijam spolki mocno dywidendowe gdzie zainwestowany kapital nie generuje wartosci dla akcjonariuszy.
Plus pewnie kilka innych wymyslonych teorii o ktorych napisze innym razem :)