• Skup - dobre info Autor: ~szark [178.42.47.*]
    Jak widzimy po dzisiejszym raporcie ze skupu ACTION (rękami maklerów) nie ogląda się na bieżącą cenę i systematycznie podnoszą skupowane wolumeny (ku mojemu zaskoczeniu przekroczyliśmy już 11k - oczekiwałem 9k+).
    To potwierdza, że wskazując 35pln jako punkt odniesienia prezes (który w innych tematach uczciwie się komunikuje) ustalił ten poziom po to, aby dopóki akcje go nie osiągną w tej turze skupu skupować dalej.

Przy przyspieszającej dynamice skupu oznacza to, że na kursie będą się działy w nadchodzącym roku bardzo ciekawe rzeczy :)
    A przedsmakiem tego, co nas czeka jest wykres M1 :)
  • Re: Skup - dobre info Autor: ~Lol [31.61.254.*]
    Tak dopóki nie skupią będzie kiszonka i zbijanie kursu. Normalka, dopóki są chętni do sprzedaży w tych canach, to po co je podnosić. Trzeba spokojnie czekać.
  • Re: Skup - dobre info Autor: ~bywalec [91.146.243.*]
    dokładnie,mają kasę, więc ten kurs 14-15 im pasuje idealnie, mi też czasem pasuje...
    obstawiam, że jeszcze w Grudniu na spokojnie dobiorą :)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [46.134.9.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Skup - dobre info Autor: ~re [46.134.9.*]
    przeciez spolka chce skupis 20% free flootu a wy sprzedajecie za grosze
  • Re: Skup - dobre info Autor: ~jazz [31.61.248.*]
    Jak widać po dzisiejszym super info szark miał rację! Jedziemy na >15,30 jutro rano :)

Turbo przyspieszenie skupu :))))
  • Re: Skup - dobre info Autor: driller44 [89.64.54.*]
    A dlaczego tylko 15,30 , szkoda że nie np 18,30
  • Re: Skup - dobre info Autor: ~jazz [31.61.181.*]
    A dlaczego tylko 18,30?
    Szkoda ze nie 35 albo 50.

Widzę że kolega dealler44 to chciałby skok życia zrobić na ACT. W tym celu polecam STS albo betathome
  • Re: Skup - dobre info Autor: ~Lol [77.253.113.*]
    Czyżby nie mieli wystarczającej ilości chętnych na sprzedaż na parkiecie? Dziwne, lol. Kto będzie oddawał po 15,3? Wstydu nie mają wychodząc z taką propozycją. Niech duszą dalej na tych poziomach, to im skup zajmie jeszcze kilka lat.
  • Re: Skup - dobre info Autor: driller44 [89.64.53.*]
    żadnych skoków życia nie chcę tu robić, tak tylko się zastanawiam
    i nie dealler tylko driller
  • Re: Skup - dobre info Autor: ~szark [178.42.11.*]
    Witajcie,

Bywalec liczył, że "Na spokojnie" będą dobierali, ale krokodyl zgłodniał i 300K poprosił. ;-)

Sytuacja wygląda tak - skup i kierunek są już zdefiniowane. Generalnie po 3 kwartale, czyli bez uwzględnienia rezerwy na skup oraz zysków z kolejnych miesięcy na koncie było... 50mln pln. To "gorący kartofel". Dywidendy z oczywistych względów wypłacić nie mógł (układ), a zapasy urosły i o... 25mln R/R, więc ile można ich jeszcze wziąć??
    Przeciętny zjadacz chleba schowałby taką kasę do skarpety i przy inflacji 17% za rok miałby ledwo 40+mln. Zarząd to ludzie ogarnięci, którzy szanują pieniądze dlatego zamiast przerabiać banknoty na papier toaletowy postanowił skupić akcje. Na początek 20mln. Skup szedł powoli i mógł zabrać prawie pół roku (patrz wyliczenia z innego mojego posta). Dlatego bardzo szybka decyzja o zaproszeniu do sprzedaży.

Aby sprzedaż się powiodła kurs nie może wskoczyć powyżej 15,30pln, bo wówczas wszyscy stwierdzą, że wolą sprzedać po 16 albo 18,60 albo 20+. Nakręci to spiralę inflacyjną ;-) na akcjach, którą trudno będzie wyczerpać, chyba że ktoś duży zacznie sypać. Problem w tym, że gdy wartość księgowa przekracza 400mln (wartością np. zapasów, czy gotówki), a wskaźnik C/Z jest mocny, ta spółka NIE JEST NA SPRZEDAŻ. Analizując bieżące operacje i finanse zobaczymy, że to typowa spółka dywidendowa o dużym potencjale wzrostowym:
    -> działa na ponadprzeciętnych (vs branża) marżach
    -> rozwija nowe kanały dystrybucji (nowe wejścia do marketplaców)
    -> wchodzi w nowe produkty, które są w mocnym trendzie wzrostowym (fotowoltaika, pompy ciepła, drony)
    -> coraz istotniejszą część operacji stanowią mocno rosnące (i marżowe - 17%) karmy dla zwierząt.
    Dodatkowo działa na mocno rosnącym rynku e-commerce, który co prawda kończy odprężenie po zadyszce covidowej, ale będzie dalej rósł. Ważną okolicznością sprzyjającą jest opadająca inflacja. Ludzie przestaną oszczędzać, a odkładana modernizacja firm ruszy z kopyta.

To wszystko widać na wykresie z ostatniego roku. Do lutego świece były jeszcze dość długie, bo akcjonariat oczyszczał się z osób, które weszły w ramach układu lub siedziały od 2-4pln (nadal są tacy wśród nas, ale część już wysiadła - znam osobiści takich, którym wzrost 4-14pln w zupełności wystarczał). Teraz wykres przyjęły kształt regularnych, mniejszych świec, które prą do góry. Powoli nadchodzi czas na fundusze i na przyspieszenie, aby do końca przyszłego roku osiągnąć 35pln.

Podsumowując:
    1/ spółka ma silne fundamenty i zdrowe operacje, a wartość księgowa przekracza o 42% wartość kapitałów własnych!!
    2/ spółka ma ~50mln żywej gotówki w kasie i nie może jej wypłacić
    3/ zmniejsza się ilość akcji w obiegu, skup trwa - zarząd chce go przyspieszyć.
    Rozumiecie, co to oznacza?

Dlatego ja dziś dokupiłem.
  • Re: Skup - dobre info Autor: ~jazz [83.9.121.*]
    26.10 - walne - już za 9 dni, dlatego warto rozpocząć akumulację. Liczyliście to? :)))

Dotychczasowa kwota na skup: 30mln
    Dotychczasowy skup: 1989219 akcji
    Średnia cena skupu? -> 15pln

Propozycja powiększenia skupu o kwotę: 13mln (do 43mln)
    Ilość akcji do skupu: 500 000
    Planowana średnia cena skupu... ?

Gotowi na rundę honorową? :D

Dodam tylko, że Lemuria wnosi o zwiększenie puli skupu uzasadniając to w następujący sposób :)))
    "jako uzasadnienie projektowanych uchwał Akcjonariusz wskazał, że celem zwiększenia programu skupu akcji własnych jest zwiększenie zwrotu z kapitału własnego Spółki oraz zmniejszenia liczby wszystkich akcji Spółki do stanu sprzed 2020 roku"

PS> Ja dziś dokupiłem.
  • Re: Skup - dobre info Autor: ~Lol [185.246.208.*]
    Mnie też udało się dokupić całe 8 sztuk. Choć łatwo nie było.
  • Re: Skup - dobre info Autor: ~Kande [37.225.91.*]
    Rajtuzy na odwyrtkę-(
  • Re: Skup - dobre info Autor: ~bywalec [91.146.243.*]
    W końcu założone:) samodzielnie,tak samo jak samodzielnie trafem przypadkiem, tuż zmysłem kupowałem za sanacji i wyżej i wyżej ,na pohybel gawiedzi co tylko leci na bananowe wzrosty pod "nic" lub marzenia że będzie kosmos. Tu ledwo widać chmury, miłego dla gawiedzi
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [146.70.103.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [68.235.38.*]
[x]
ACTION 8,45% 34,00 2026-05-20 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.