• Kiedy Fundy dostrzega ASBIS? Autor: ~DrRefund [213.52.102.*]
    Pytanie do ekspertow jakich przeciez wielu mamy na forum tych samozwanczych i tych prawdziwych. Uwazam ze takie pytanie i opdowiedzi rozsadne na nie to jest najwazniejsza rzecz jaka bedzie miala wplyw na kurs w nastepnym roku
  • Re: Kiedy Fundy dostrzega ASBIS? Autor: ~Trep [46.134.118.*]
    Jak kurs będzie powyżej 100
  • Re: Kiedy Fundy dostrzega ASBIS? Autor: trzyd [77.254.211.*]
    Po piątkowych obrotach, gdzie po stronie sprzedaży (prawej) - praktycznie nie było podaży - śmiem zaryzykować stwierdzenie, że fundusze i duzi inwestorzy już zainteresowali się ASBIS-em i obecnie jest faza akumulacji (kupowanie głównie z lewej i temperowanie popytu).

Trzeba szczerze powiedzieć, ze spółka z powtarzalnymi przychodami (nawet rosnącymi) już 2 lata z rzędu wyceniana na C/Z poniżej 4 - to już nawet nie okazja, a legalna kradzież.
    W momencie, gdy wynajem nieruchomości przy niestabilnym otoczeniu prawnym oraz odsetki od obligacji lub lokat - oferują w rejonie 5-6%, a ASBIS w tym czasie jest w stanie wypłacać do 15% dywidendy - to pisanie o uczciwej wycenie jest delikatnie mówiąc - nieuzasadnione.

Po wzroście na spółkach z WIG20 do prawie wyjściowych poziomów - widoczna jest na rynku chęć nabycia niedowartościowanych spółek. Głośno się mówi, że spółki małe i średnie (WIG40. WIG80) mają w czasach wzrostów dużo lepsze stopy zwrotu niż szeroki WIG oraz WIG20.

internetowe osobistości inwestycyjne tj Zaorski lub Albert "longterm" Rokicki budują narracje o początku hossy giełdowej. Np wczorajsza wypowiedź tego ostatniego o inwestycji w Mirbud i Geotrans- spowodowała także pośrednio popyt i wzrosty kolejno o 2% (MiRBUD) oraz 7,2% (GEOTRANS)

BTW - obie spółki MIRBUD i szczególnie GEOTRANS nabywałem jak jeszcze nikt ich nie chciał i taki GEOTRANS pokazuje u mnie prawie 50% w 2 miesiące - pisałem o zakupie na forum.

Co do GEOTRANS to szczególne "podziękowania" za bardzo negatywną ocenę tej spółki jakieś 3 miesiące temu przy kursie ok 10zł dla @przezniczaka. Niech mu podziękują Ci których odstraszył od zakupu - szczególnie, że było to w wątku opisującym spółki atrakcyjne do zakupu. Oby tego typu sytuacje coś go nauczyły.
    Te same rzeczy wypisywał w stosunku do SUNEXa jak kosztował 14zł, a ja finalnie sprzedawałem go za 24-26zł.

Radziłbym samodzielność w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych - z dużym dystansem do samozwańczych guru inwestycyjnych. Większość z nich uważa nawet dziś przy kursie ASBIS 21,5zł, że zarobili w tym roku na tej spółce i dzieje sie to pomimo, iż te akcje mają od ponad 2 lat, a rok temu bez problemu mogli sprzedać spółkę po 25-26zł. Takie kreatywne rozumowanie ...
  • Re: Kiedy Fundy dostrzega ASBIS? Autor: ~patol [88.156.214.*]
    panie trzyd, z sensem pan piszesz nie to co sekta, co tam jeszcze na radarze u pana?
  • Re: Kiedy Fundy dostrzega ASBIS? Autor: trzyd [77.255.142.*]
    Kolego,

Z chęcią bym Ci podał moje typy - problem w tym, że ostatnie spółki jakie podałem Eurotel oraz XBS mocno mi po tym odskoczyły i obie obecnie okupują swoje ATH. Ta druga czyli XBS nie chce nawet o złotówkę z tego ATH zejść :( ...Geotrans też najwyższy poziom w ostatnich 12 miesiącach.
    Wszystkie te spółki mocne trendy wzrostowe ... i jak tu dokupić :((

W związku z powyższym podawanie moich typów staje się dla mnie bezsensowne.

Obecnie skupuje mocno dwie nowe spółki. W obie planuje zainwestować "kapitał startowy" na poziomie 250-300 tys zł i dokupować co 5-7% wzrostu ceny. Wolę dokupowac na istniejącej fali wzrostowej, niż uśredniać w dół jak to praktykowało wiele osób np na ASBIS i wieszać się na coraz wyższym haku.
    Dla mnie te inwestycje - to są duże kwoty i nie chce kreować na tych spółkach dodatkowego popytu, gdyż w ciągu najbliższych 12 miesięcy planuje na nich osiągnąć zwrot na poziomie 150-200%. Tak przynajmniej pokazują moje predykcje. Mamy dużą inflację i spółki na których produkty jest popyt - zyskają dużo więcej (przychodów i zysku) niż, gdyby wzrostów cen nie było.

Jak już kurs trochę mocniej odjedzie w moja stronę - to je przedstawie, ale nauczony wcześniejszym doświadczeniem - muszę na tych spółkach zrealizować przynajmniej kilka stopni inwestycyjnych (dokupień).
  • Re: Kiedy Fundy dostrzega ASBIS? Autor: ~patol [88.156.214.*]
    rozumiem, powodzenia zatem
  • Re: Kiedy Fundy dostrzega ASBIS? Autor: ~greg [46.204.44.*]
    pogratulować tego geotransa, dziś znowu ładnie w górę
  • Re: Kiedy Fundy dostrzega ASBIS? Autor: trzyd [77.253.39.*]
    Dnia 2022-11-28 o godz. 10:37 ~greg napisał(a):
    pogratulować tego geotransa, dziś znowu ładnie w górę

Dzięki, ale z jednej strony dobrze, a z drugiej źle.
    Chciałem tam kaskadowo dobudowywac pozycje ... ale kurs za mocno odjechał :(

• Re: Kiedy Fundy dostrzega ASBIS? Autor: ~Miciu78 [31.61.184.*]
    Hej Trzyd, ale Ci portfel puchnie co? :) gratulacje! Ważne by trzymać się swojej strategii, co znaczy dywersyfikacja? :))) na ten moment robię zakupy : cały czas XTB, plus spółeczka z wig80- nazwy nie wymieniam. Dodatkowo rozkminiam spółkę z NC, jako kolejna spółka do portfela. Na Geo masz tak jak ja na XTB, tylko rośnie! (Za nic nie chce skorekcic) Pozdrawiam
    Miałem sie zapytać, dla GEO czy Eurotel założyłeś moment wyjścia? Czy trzymasz mocno na LT? Tak pytam, GEO notowania śledzę już długo, widzę obroty, śledźe info, robię porównania do Mo-Bruk. Na Eurotel czasami obroty byly śmieszne, nie wiem czy często, może tylko czasami, dziś widzę ze mocniej tam. Pytanko, czy jak mniej płynny walor, czy to problem z wyjściem? Czy nie zawracasz sobie tym głowy?
    Dnia 2022-11-28 o godz. 16:11 ~Miciu78 napisał(a):
    Miałem sie zapytać, dla GEO czy Eurotel założyłeś moment wyjścia? Czy trzymasz mocno na LT?

Cześć Miciu :)

Twoje pytanie o moment/poziom wyjścia bierze się z faktu, że w Twoim koszyku spółek masz walory cykliczne, czyli takie które
    na wykresie wyglądają jak sinusoida. Po okresie wzrostów - przychodzi tam okres spadków. Są to walory czysto spekulacyjne. Spółki te są duże: PKN, Handlowy, XTB - i raczej się nie rozwijają - tylko zależą od koniunktury na oferowany przez nie produkt. Tu musisz spekulować kiedy skończy się trend wzrostowy na spółce pod ukazane wyniki i sprzedać w odpowiednim momencie.

Moje spółki tj Geotrans, który zainwestował w rozwój - tylko w ostatni kwartale 1/4 swojej kapitalizacji czyli ponad 12 mln zł - to spółki które osiągną swoją dojrzałość dopiero za kilka lub kilkanaście lat - generując w tym czasie wzrost przychodów i zysków. Podobna sytuacja jest w przypadku Eurotela. Po co na takich spółkach ustalać poziom wyjścia jak one są w trakcie dynamicznego rozwoju i zwiększania swojego potencjału.
    Sprawdzasz przychody i zyski takich spółek i wyceniasz przyszłe zyski. Jeżeli spółka je osiąga lub przekracza to trzymasz nadal w portfelu, a jeżeli zyski i przychody na trwałe spadają lub stoją - nie spełniając Twoich oczekiwań - to sprzedajesz. Na tego typu spółkach bardziej liczy się dynamika wzrostu zysków - niż określona w głowie wirtualna cena.
    Po co sprzedawać dobrze rokująca na przyszłość wzrostową spółkę, płacić podatek od zarobki i co najgorsze szukać kolejnej?

Ja mam trochę inny plan na giełdę niż Ty. Ja praktycznie kupuje jedynie spółki z potencjałem długoletnim wzrostowym. Nie planuje ich sprzedawać w najbliższej przyszłości - chyba, że pokażą wyniki niezadowalające w stosunku do moich przewidywań. Bieżąca cena akcji nie ma tu nic wspólnego.

Mam nadzieje, że wyczerpałem temat :)

Dobrze odpowiedziałeś, człowiek uczy się całe życie! :)) widzisz, i tu jest moment ze do swojej strategii mogę coś dodać, ze nigdy nie jest idealna. I o to chodzi, uczyć się od innych, rozwijać. Nie jestem miłośnikiem (czytaj - niewolnikiem) 1spolki. W tym co robisz widzę wartość dodana do mojego portfela. Dla zdecydowanej większości założyłem moment wyjścia, tak. ..z wyjątkiem Asbis, XTB.
    PKN traktuje jako ETF na wig20, po 2 DY mam srednia 44zl, nie wiem czy mało, może dużo. Wiem przy jakiej cenie wyjdę. Handlowy? Płaci dywidendy, mocno rosnące, nie zastanawiam się tutaj. Póki co wzrosty przed nami, do zarobienia! :)
    Ja powiem Ci tak, że u Ciebie widać taki trochę freestyle - jeżeli chodzi o plan na inwestowanie i dlatego miałeś te wątpliwości.

Ogólnie wg mnie można inwestować/grać na zasadzie:
    - kupić tanio i sprzedać drogo - co bardzo dobrze sprawdziło się jak WIG20 zjechał na 1300 pkt i wtedy rozmawialiśmy o cenie PZU, że bardzo odbiegała od średniej i brać ją po 23zł to był czysty zarobek (najlepiej zostawić pod dywidendę) - taki przykład.
    - inwestować w spółki o rosnącej kapitalizacji. Wtedy sprawdzasz czy generują rosnące przychody i zyski (co świadczy o rozwoju) oraz czy mają jakąś strategię długoterminową. Oceniasz potencjał branży i trzymasz dopóki potencjał wzrostowy się nie wyczerpie.

Ja stosuję tą drugą strategię i nazywam ją spekulacją średnio i długoterminową z elementami aktywnego zarządzania.
    To aktywne zarządzanie polega na tym, że jak spółka X pokazała wyniki, które są dobre, ale w danym kwartale nie spowodują wzrostów - to przesuwam część kapitału zainwestowanego w tą spółkę - na spółkę która pokazała rewelacyjne wyniki, które gwarantują mocne wzrosty. I tak w kółko :)
    Mam w portfelu kilkanaście spółek i to powoduje, że zawsze mam opcje na ww swingi :)
    ja Ci powiem może inaczej, wprost śmieje się gdy wokol mówią ze WIG20 słaby, polityczny, surowcowy itd. Jeden czyta słaby, drugi odczyta, ze to miejsce by zarobić. Obkupilem się w bessie, w 2 spółki z WIG20 (nie mówią o PKN), lekka reka 100% wezmę, PZU szybki zarobek już wrzucony w nowa spółkę z Wig80, w Twoim rozumieniu spoleczek, i tu buduje pozycje LT, plus XTB. Dokaldnie widzę gdzie te spółki będą za kilka lat. Spotykam ludzi na ulicy, tych co są 30lat na giełdzie, mówią wprost, na WIG20 jak zrozumiesz kiedy rośnie, spada, cykle gosp itd, itp …zarabiasz po naście procent, chyba ze kupisz na gorce. Do inwestowania są spółki średnie, mniejsze, i tak robię, tu przesuwam kapitał, zwiększam pozycje. Bessa to piękny czas, a mamy to szczęście ze przytrafiła się 2x na przestrzeni …2lat, mi to graj!
    Bardzo mądrze to napisałeś o WIG20 i Twoim postrzeganiu tego indeksu, a konkretnie spółek.
    Co do Twojego portfela i doboru spółek oraz ich potencjału zarobkowego - to też muszę przyznać, że jest bardzo dobra.

U Ciebie brakowało chyba tylko tego ułożenia sobie w głowie tej granicy w inwestowaniu LT i tym tradingu z ceną wyjścia.

Ja osobiście mam ten błąd myślowy w swoim podejściu, że nawet jak widzę spółkę na szybki obrót to i tak zostaje nawet z minimalnym zyskiem na spółce LT i jej nie sprzedam pod szybki deal. Tyle, że dzięki temu - nie muszę sobie w głowie robić wyjątków od wyjątków - tym bardziej, że moja strategia nie generuje podatków, a i zyski przynosi ponadprzeciętne :)

Uwierz, że ja od Ciebie też dużo się uczę :)
  • Re: Kiedy Fundy dostrzega ASBIS? Autor: ~wiatr_zdupy [84.17.55.*]
    Uwaga ,uwaga, fundy dostrzegły asbis, nie będzie już okazji do dania sobie ostro w s>>>, na czczo i bez znieczulenia.
  • Re: darmowa porada dla kolegi [37.128.16.*] Autor: ~lekarz [79.186.52.*]
    Brzydki zapach negatywnie wpływa na zdrowie człowieka - zarówno na twoje psychiczne zdrowie, jak i bezpośrednio na twój organizm.

Ps. zalecana pilna wizyta u specjalisty.

• JAK TEN TRZYD PITOLI TRZYD PO TRZYD! Autor: ~fif_111 [165.225.207.*]
    JW
  • Re: JAK TEN TRZYD PITOLI TRZYD PO TRZYD! Autor: ~DM [148.122.187.*]
    To jest ten moment kiedy fundy zaczna pakowac.Jezeli po takim info to przegapia tzn. Ze u nas w funduszach nie pracuja analitycy tylko sami idioci.Po ostatniej dywersyfikacji konflikt ukrainsko rosyjski nienjest juz straszny Asbisowi.Powiem wiecej -zmusil firme do szukania innych rynkow zbytu i iwestycji i wykonali to.wzorowo.
  • Re: JAK TEN TRZYD PITOLI TRZYD PO TRZYD! Autor: paaulinka [89.74.53.*]
    Nasze fundy mają awersję do spółek zagranicznych notowanych na GPW. Zbyt dużo zaliczyły wtop w przeszłości. Dlatego ich udział w akcjonariacie nigdy nie będzie znaczący,(inaczej niż gdyby Asbis był spółką polską),
[x]
ASBIS 2,72% 68,00 2026-05-07 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.