rzucę parę kwestii pod rozwagę (postarajcie się spojrzeć na temat z lotu ptaka, jak byście spółki nie mieli):
1. Czy przyszłość pozytywnie zaskoczy? Bo dobre, ale coraz słabsze wyniki (np. po 100 mln z.j.d. w nast. kwartałach) to może być za mało dla utrzymania kursu 2. Czego spodziewa się Zarząd - wygląda jakby mówił, że będzie trudniej, a mocny bilans ma być tarczą, gdyby gotówki z biznesu było coraz mniej 3. Jak myślicie, kto dziś hurtowo wywala, a kto kupuje? Chyba nie myślicie, że ulica wpadła na pomysł zrzutów i ubiera naiwne fundy? LOL 4. Kto dominuje na forum? Czy aby nie tłum zdziwionych, że wyniki rekordowe, dywidenda w planach rekordowa, a spada... Jeżeli już cała ulica siedzi na spółce, to kto ma kupować?
I nie piszcie, że może spadać, bo dostaniecie 4 zł dywidendy. Weźcie pod uwagę takie coś: za rok na wiosnę 2023 kurs jest 12 zł, zarząd ogłasza 4 zł dywidendy, kurs rośnie do 13 zł, w czerwcu odcięcie i macie 9 zł na kursie + 4 zł dywidendy.
Ok, weźmy pod uwagę, że putin zrzuca atomówkę, kurs spółki w przyszłym roku spada do 1 zł. Bo zgodnie z twoim proroctwem, wszystko co najlepsze już za nami, wypłacają 4 zł dywidendy, to po ile kurs będzie.?
Albo popatrzmy tak, spółki które mają ujemne wyniki odbiaja po kilkadziesiąt %, tutaj potężny spadek, bo gracie już pod To, tam ubrać naiwibych i latami będą wisiec..a wy tutaj będziecie wchodzić po 18 jak tam ich "poropicie"..
Dlaczego nie idziez na mbank, ccc i nie piszesz, ejj.. sorry po co wydajecie 200zl na akcje jak wk to -34-zl... I strata za cały rok parę mld...
Dnia 2022-11-09 o godz. 16:28 ~Analityk napisał(a): > Ok, weźmy pod uwagę, że putin zrzuca atomówkę, kurs spółki w przyszłym roku spada do 1 zł. Bo zgodnie z twoim proroctwem, wszystko co najlepsze już za nami, wypłacają 4 zł dywidendy, to po ile kurs będzie.? > > Albo popatrzmy tak, spółki które mają ujemne wyniki odbiaja po kilkadziesiąt %, tutaj potężny spadek, bo gracie już pod To, tam ubrać naiwibych i latami będą wisiec..a wy tutaj będziecie wchodzić po 18 jak tam ich "poropicie".. > > > > Dlaczego nie idziez na mbank, ccc i nie piszesz, ejj.. sorry po co wydajecie 200zl na akcje jak wk to -34-zl... I strata za cały rok parę mld...
Nie rozważamy atomówki i końca świata. Wiesz co to są biznesy cykliczne? Popatrz na wykresy spółek stalowych, deweloperów itp/ Zdajesz sobie sprawę, że kurs Arctic od dziś (bez wielkiej inflacji, mega hossy itp.) może rosnąć tylko przy dalszym wzroście zysku netto (tak jak rosło Dino, spółki FAANG, dopóki ich wyniki rosły itp.). Nie patrz na C/WK mBank, kiedy jego wyniki będą się poprawiać a wiele złego jest w cenie- myślisz, że ktoś, kto wyraźnie ma miliardy a nie setki złotych ładuje się teraz w mBank to dlatego, że chce stracić, czy Ciebie zdenerwować;)
Może ładuje mld w mBank itp a może probuje zejść z mld w mBank..
Ja się nie denerwuje, tylko bawią mnie te wasze wpisy, jak stlukliscie spółkę o 30%, że jej już nic dobrego nie czeka, aby naiwnych małych inwestorów zrobić...
Kupuj fakty a sprzedawaj plotki.. to co jest to, co tutaj czynicie.
I tak, zarabiam na swoich mądrościach, także..
Powiedz na której spółce mam trzymać pieniądze na GPW jak wszytko to szajs bez zysków ze stratami a tutaj masz zysk, bez długów, inwstycje, dywidenda, wysokie marże i świetlana przyszłość, typowa spóła jak Coca-Cola, Microsoft, Amazon, Tesla sprzed 10 lat i przed wybiciem. Tutaj będzie nawet 260 zł na długi termin.
Dnia 2022-11-09 o godz. 16:46 ~longterm napisał(a): > Powiedz na której spółce mam trzymać pieniądze na GPW jak wszytko to szajs bez zysków ze stratami a tutaj masz zysk, bez długów, inwstycje, dywidenda, wysokie marże i świetlana przyszłość, typowa spóła jak Coca-Cola, Microsoft, Amazon, Tesla sprzed 10 lat i przed wybiciem. Tutaj będzie nawet 260 zł na długi termin.
Dobre pytanie, za miliard złotych! Prosta odpowiedź (trochę trudniej zrobić;) jest taka: trzymać w tym, co będzie miało coraz lepsze wyniki w przyszłości niż teraz. Jeśli będziesz trzymać w dobrych spółkach, wypłacających dywidendę, które mają solidne wyniki, ale ich nie poprawiają, kurs będzie stał, ale będziesz miał dywidendę. Jeśli będziesz trzymał w spółkach, których wyniki będą coraz gorsze, to choćby nadal były dobre, kurs będzie się osuwał. Popatrz na Arctic, w latach, kiedy roczny zysk był 100-200 mln zł, kurs był na poziomie 4-8zł. W tym roku będzie ok 750 mln zł i kurs jest odpowiednio wyżej. Jak myślisz jaki będzie kurs za rok, kiedy wynik 2023 będzie na poziomie 300-500 mln zł?
Ja zakładam że spółka nadal ędzie zarabiać, jeszcze więcej, robią inwestycje, a to oznacza wzrost w przyszłości, spółka nie ma trupów w szafie, jest czysta i przejrzysta jak perła, nie ma długów, a kurs jest bardzo nisko, jak jesteś taki ekspert od spółek to poleć wszystkim na forum konkretnie spółę na GPW która będzie miała większy zysk, będzie bez długów, ma wolną gotówkę na inwestycje, ma wysoką dywidendę i marżę w stosunku do aktualnego kursu niż Arctic :D Wszyscy będą ci dziękować i całować po rękach :D
Nie ma co z nim dyskutować.. musi wykręcić kółko kolejne, i sprzedawał będzie plotki.. byle zbic to do 17 a potem nagle spolka znowu będzie mega opłacalna,
"Re: Pod rozwagę Autor: ~Analityk [37.47.85.*] 2022-11-09 17:27 Nie ma co z nim dyskutować.. musi wykręcić kółko kolejne, i sprzedawał będzie plotki.. byle zbic to do 17 a potem nagle spolka znowu będzie mega opłacalna,"
@longterm, sam widzisz, po co mam coś rekomendować, tu sami analitycy z sukcesami, co nie dyskutują z leszczami;)
To ci wytłumaczę szybko i prosto, nie mają długów, inwestują, i się rozwijają.
5 lat dywidendy po 3-5 zł spłaci mój cały nakład i potem sprzedać mogę nawet po 12 zł. To i tak będzie mój zwrot z inwestycji. 12x wolumen.. ale nikt nie wierzy tutaj w 12zl.poza tobą i koleczkowiczami.
A tak poza tym, dobry z ciebie prorok, skoro już wiesz, że za rok wyniki będą w okolicach 100mln.. dobre, i jeszcze nie jesteś miliarderem? Przecież znasz przyszłość, kupuj shorta. Raz dwa.
Dnia 2022-11-09 o godz. 17:31 ~Analityk napisał(a): > To ci wytłumaczę szybko i prosto, nie mają długów, inwestują, i się rozwijają. > > 5 lat dywidendy po 3-5 zł spłaci mój cały nakład i potem sprzedać mogę nawet po 12 zł. To i tak będzie mój zwrot z inwestycji. 12x wolumen.. ale nikt nie wierzy tutaj w 12zl.poza tobą i koleczkowiczami. > > A tak poza tym, dobry z ciebie prorok, skoro już wiesz, że za rok wyniki będą w okolicach 100mln.. dobre, i jeszcze nie jesteś miliarderem? Przecież znasz przyszłość, kupuj shorta. Raz dwa.
Może mniej się spinaj, a więcej analizuj. Nie uważasz, że 5 lat x 4 zł może być nieco optymistyczne? Przypomnę Ci, że w tym roku było 0,4 zł, a rok wcześniej 0,3 zł. Ile lat będziesz spłacać "nakład"? przy takiej stopie?
Ok, może optymistyczne, to dajmy 2 lata pp około 4 złote, daje mi 8zl, a to jest bardzo realne... czyli zwrot 50% każdy kolejny rok choćby 1-2 zł. Podaj inna spolke, która w 6-10 lat pozwoli mi odzyskać cały kapital.
Oczywiście mam kilka tego typu spółek. Także nie gram va bank na jednej spółce.
Czytałem ich sprawozdanie i wiem jak zamierzają się rozwijać, i wiem co planują, i się zgadzam z ich podejściem,dlatego nie wierzę w 40gr zysku.. na samej energii z własnych źródeł zrobią bardzo dobry biznes. I będą mega konkurencyjni.
Ceny energii będą rosły i to bardzo, raczej nikt nie wierzy w to, że handel z Putinem w 5 lat się odnowi.
I ciągle nie podałeś kontrargumentów do moich podpunktów. Także czekam
Ludzie, spółka zarobi w tym roku ok. 700 mln, wyczyścili zadłużenie i są wyceniani na 0,8 c/wk. Przecież nawet gdyby zarobili 100 mln, to taki wskaznik jest b. nisko. Spółka bardzo tania, perspektywiczna i betonowymi fundamentami!
Dnia 2022-11-09 o godz. 19:37 ~Wers napisał(a): > Poszło z 3 zł na 20 więc dla wielu już nie urosnie i dlatego sprzedają , jakby dali dywidendy 70% czyli 7 zł to może by powstrzymało spadki
Mogę Ci powiedzieć z mojego punktu widzenia. Kupowałem średnio po 5,7 zł, po 2 latach sprzedałem średnio po 22 zł. Nie dlatego, że jest wysoko, ale IMHO perspektywy już nie są takie dobre.
I na koniec. Panowie, to co ja tu piszę ma dwa cele: 1) pomoc dla kogoś kto może wziąć to pod uwagę (jeśli będzie chciał) 2) szukanie ew. dziury w myśleniu dla samego siebie -jeżeli myślicie, że ktoś tu wchodzi i pisze żeby wywołać spadki, kręcić kółka itp., to zastanówcie się, czy takie nasze bajkopisarstwo tu zmienia ruchy dużych, chyba raczej nie.
O czym Ty mówisz? Sprzedałem i tyle. Znasz jakiegoś brokera, który daje short na ATC? Zresztą nawet gdyby był, to bym nie szortował, bo po co? Uważam, ze Arctic nie będzie rósł, co nie znaczy, że ma nurkować, może konsolidować, może powolnie się obsuwać. Short to też swapy. Kasę z ATC wydałem na KGHM, Rank Progress, Izostal, Bowim, Boryszew, Agorę, Atal, Toyę, TIM, Grodno, Relpol, PZU. Część jest na +, część na -.
Nawet jak mnie ściska jakiś tam platoniczny ból, to zapewniam Cię, że jeśli wyjdzie na moje, to tutaj ci to stracą konkretne pieniądze nie przyznają mi racji, tylko będą jęczeć o bananach spiskach itp.
Wykreciłes kołko brawo. czekasz aby wykręcic kolejne. 3 msc temu tez tutaj taki to samo pisał, kupiłem po8 i szrzedałem po 22 a teraz to armagedon..
zaczynacie już nagonke, bo akcje poszły, i teraz trzeba stluc kurs, i znowu zbierac. najlepiej jak najniżej, 19 to słabo na kółko, wtedy był podatek od zysków nadzwyczajnych to wam siadło. a teraz? bedziecie wyczekiwać kolejnej perły od rządu, aby tylko zbić,
Człowieku, jesteś smutnym naganiaczem i robisz kółka, sprzedałeś? to idz i pozdrów innych, a nie wypisuj swoich wypocin, żę spółka leży na dnie. i muly wodorosty przed nią tylko.
Łojezu, a dzisiaj już blisko 19 zł, to też moja wina? Jak prześledzisz to forum, a nawet ten wątek, ro szybko zobaczysz, że tu zostały same słabe ręce i przez nast rok będziecie tylko płakać i szukać winnych wszędzie tylko nie w swoim IQ