Ciekawe kiedy rynek sie zorientuje ktora z tych firm jest faktycznym bemeficjentem sprzedaży akcji :)
Gajecki, Fesenko i cala reszta ferajny to wrecz ksiazkowy przyklad inzynierii finansowej :)
Policz sobie ile akcji sprzedalo One i w jakiej cenie. Sprawdz jaka wartosc ci wyszla. Pozniej sprawdz kapitalizacje obu spółek i kto bedzie wlascicielem lokalu. Na koniec intuicyjnie sprawdz ktora obecnie wisi na widlach - dolnych i górnych :)
w koncu ktos to zauwazyl xD leszcze jeszcze sie nie zorientowali ze sfinalizowali ONE (FMG) zakup budynku o wartosci wiekszej niz kapitalizacja tej spolki :D
Jak tam sieroty z waszymi "zyskami" na ONE ?
Coś cieniutko oj cieniutko.
W 2021 niecałe nędzne dwa miliony zł :)
Z tego prawie całość ( 1,8 mln przeznaczona na pokrycie strat z lat ubiegłych )
:)
A w I półroczu 22 ledwo niecałe 0,8 mln zł :)
Nie to co w NF ... zyski netto po kilkanaście / kilkadziesiąt mln. :D
Za co wy chcecie w tym ONE kupić lokal od NF ???
Za kredyt ????
W ONE fundamentów/zysków brak,
dlatego nie dziwota, że jest ono tak wyceniane, jak jest.
O co tu właściwie chodzi może mi ktoś tak po chłopsku wyjaśnić mam akcje ONE FMG niestety IBSM sprzedałem po tym pierwszym szale,,, teraz zastanawiam się czy w to znów wchodzić i czy sprzedawać FMG
jesli napisales to na powaznie a nie jestes kolejnym czlonkiem tej grupki naganiaczy to nie wiem nawet czy warto poswiecic ci minute na jakąkolwiek merytoryczną odpowiedz xD
ONE SA : Liczba akcji : 196 292 FF : ok. 74 806 Cena nominalna akcji : 193 zł C/Z : 1,20
Noble Financials SA : Liczba akcji : 386.774 ( ok. 2 razy więcej ) FF : 39.709 ( ok. 50% mniej ) Cena nominalna akcji : 200,- zł ( podobna ) C/Z : 0,50 ( ok. 2,5 raza lepsze )
Czyli reasumując i upraszczając NF/ONE :
Ogólnie wskaźniki dość podobne ale mimo wszystko : a) Free Float w Noble Financials jest jednak o ok. połowę mniejszy b) zyski ( PE ) jest w przypadku Noble Financials jednak ponad 2 razy ( prawie 2,5 raza ) lepsze
Głównym problemem ONE są finanse ( zyski ). Mogłyby być lepsze.
P.S. Niech ONE kosztuje tysiąc złotych albo dwa. Nie mam nic przeciwko temu.
IBSM nie ma zadnego realnego zysku bo Z w C/Z wynika z rozwiazania odpisu a nie z dzialalnosci operacyjnej. Hajs przytulił ONE ze sprzedaży akcji. To tam kreowana jest wartosc firmy przez zakup budynku.
Takim wpisem jak twój nie warto się zajmować. Szkoda czasu. Nie tylko każde zdanie ale i prawie każdy wyraz, każde stwierdzenie jest albo nieprawdą, albo przekłamaniem, albo zwykłym ordynarnym kłamstwem.
Prawie same brednie.
Sam się nimi zajmuj.
bilu.de, nie mam zamiaru wdawać się z tobą w bezsensowne dyskusje.
Napiszę ci tylko :
- od dawna nie ma firmy, która nazywa się ibsm. To, że inni bile.de, tacy jak ty się posługują nazwą spółki która nie istnieje świadczy tylko o ich pseudointeligencji ( IQ,<10),
- Pomijając inne sprawy, zysk Noble Financials wynika między innymi i chociażby z comiesięcznego czynszu jaki musi płacić ONE właścicielowi lokalu, czyli Noble Financials. Dla ONE jest to koszt, dla NF jest to zysk ( prawie czysty, netto, comiesięczny ).
- te 37,5 tyś. akcji to wyemitowało ( prawie bezkosztowo ) Noble Financials a nie ONE.
To NF zarobiło na nich prawie 100% a nie ONE. Tego też nie kumasz ?
One musiało najpierw kupić te akcje, więc miało koszty zakupu ( w przeciwieństwie do NF ) . Tego bilu.de nie rozumiesz of corse ?
W każdym razie na tych akcjach więcej zarobił NF niż ONE ( dużo więcej ).
- Wcale się nie zdziwię, jak się okaże, że ONE zostało zmuszone do sprzedaży tych akcji. Tylko bill.de, taki jak ty no i zapewne ONE pozbywa się akcji uprzywilejowanych. Chyba, że ma nóż przystawiony do szyi.