• Tu będzie już tylko wycisk przymusowy. Autor: ~Murof [89.151.34.*]
    Nic nie można już zrobić. Skupili w dwóch turach łącznie 38.015.851. Mieli 266.117.647 czyli łącznie mają 304.132.851 akcji to jest 90,40% wszystkich. Przepis stanowi, że jeśli poniżej 10% (a jest 9,605) to musi być ogłoszony wykup przymusowy po cenie jaka była płacona w ostatnim roku, tj. po 1,70 zł.
    A pisałem w lipcu aby przechodzić na Mirbud, to tylko wyśmiewaliście się z tego. No cóż mądry Polak po szkodzie.
  • Re: Tu będzie już tylko wycisk przymusowy. Autor: ~janpower [212.191.32.*]
    Przymusowy wykup akcji jest w przypadku posiadania co najmniej 95% akcji przez większościowych akcjonariuszy. Na jakie przepisy się powołujesz przy posiadaniu 90% przez większościowych akcjonariuszy.
  • Re: Tu będzie już tylko wycisk przymusowy. Autor: ~czekam [159.205.77.*]
    poza tym spółka informowała, że nie ma planu ściągnięcia jej z gpw z tego co pamiętam
  • Re: Tu będzie już tylko wycisk przymusowy. Autor: ~Twój_podpis [62.233.238.*]
    Może o to chodzi:
    "Wchodzące w życie 13 października 2022 r. przepisy nowego prawa holdingowego wprowadzają dodatkowe możliwości żądania wykupu i odkupu akcji (...). Nowe prawo holdingowe wprowadza możliwość wykupu (squeeze out) wspólników (akcjonariuszy) mniejszościowych zarówno w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością, jak i w spółce akcyjnej (art. 2111 k.s.h.). Zgromadzenie wspólników (walne zgromadzenie) spółki może podjąć uchwałę o przymusowym wykupie udziałów (akcji) wspólników (akcjonariuszy) reprezentujących nie więcej niż 10% kapitału zakładowego przez spółkę dominującą, która reprezentuje bezpośrednio co najmniej 90% kapitału zakładowego." w: https://codozasady.pl/p/przymusowy-wykup-squeeze-out-i-zadanie-odkupu-a-nowe-prawo-holdingowe
  • Re: Tu będzie już tylko wycisk przymusowy. Autor: ~KK [188.47.124.*]
    Nowy przepis dotyczy tylko akcjonariusza zarządzającego grupą spółek i mówi tylko o możliwości, a nie konieczności.
  • Re: Tu będzie już tylko wycisk przymusowy. Autor: ~romario [109.231.6.*]
    Nie wiecie o czym piszecie, nie ma czegoś takiego jak wykup przymusowy, "musi to na Rusi". Ja nie zgodzę się z wyceną i nie sprzedaje swoich akcji i co zabiorą Mi siło? Otusz nie sprawa idzie do Sądu, nasze Sądy mielą a spółka czeka nikt rozsądny na takie coś nie pójdzie. Wiem bo przechodziłem taką procedurę na Mispolu.
  • Re: Tu będzie już tylko wycisk przymusowy. Autor: ~miś [85.219.240.*]
    i jak się skończyło ?
    Ostatnie notowania mispolu na GPW cena za jedną akcjie 0,99zł zaproponowano Mi nie pamietam dokładnie chyba 5,60zł a przedtem dostałem dewidędę 0,10zł. dobrze wyszło.
    Oczywiście właściciel większościowy jak osiągnął 95% udziału, firmę zdjął z GPW dalsze kroki były podejmowane za pośrednictwem biura maklerskiego lub w biurze firmy. Ja akurat chodziłem do biura firmy mieszkam w tej samej miejscowości, nie daleko. Tak że nic strasznego nie dzieje się, ale jak ktoś nie chce bawić się, czy boi się może sprzedać teraz po taniości Ja co i rusz będę podbierał.
[x]
TRAKCJA -0,55% 2,71 2025-10-27 14:01:21
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.