Zgodnie z zapowiedzią, ruszamy na podbój kosmosu z Action.
Pisałem już o tym w poprzednich postach, więc tylko przypomnę: -> uprzątnięta przeszłość, bardzo (!) zdrowe finanse -> stabilny rozwój i wiarygodny zarząd - jak mówią tak robią -> dywersyfikacja źródeł przychodów i dostaw -> rosnąca sprzedaż z marżami wyższymi niż średnie dla marży -> duuuużo gotówki kasie -> oczekiwane przejście na dywidendę już w przyszłym roku -> poszukiwanie nowych zdrowych biznesów do przejęcia. -> no i oczywiście >20% free float zniknie w najbliższym czasie z rynku! -> aha i popatrzmy na szersze otocznie - np. Asbis (po którym Action jechał zawsze trochę spóźniony + CD projekt)
A technicznie? - zrobiliśmy piękną ramkę do 14,20. Jeśli tylko ją przełamiemy - kolejna stacja 17,50, a potem zgodnie z zapowiedzią prezesa 35 - w pełni uzasadnione wskaźnikami i perspektywami firmy.
Zapielem pasy rok temu ale 2 miesiące temu odpiolem i zacząłem sprzedawać a za te pieniądze kupiłem sunex zepak cigems asbis i Alior i naprawdę nie żałuję fakt zostawiłem 2 k akcji i to był błąd.
ja sypałem tym guanem ile wlezie (ciężko było sprzedać bo obroty śmieszne) przez kilka ostatnich miesięcy XTB, ASBIS, KOMPUTRONIK, nawet BOGDANKA po 30,6, i zostawiłem marne 5k szt i tez żałuje bo chciałem kupić mbank po 180PLN.
tutaj kurs będzie trzymany z uzdę co widać doskonale nie powiem zarobiłem ładnie bo wiekszosc brana po 3,xx PLN, ale ostani rok to padaczka pod skup prawdopodobnie.
Spólka ma super fundamenty, ale do odblokowania kursu będzie kiszona oby to było teraz, ale na bank wiecej tego nie dokupie bo to to nie xtb, czy asbis
kolego gratuluję,ale 35...to stan umysłu żeby docelować sprzedać, bo tak ustatlili skup ? Oni te 20m PLN wydadzą dużo szybciej, troszkę myślą, kupią za dużo więcej pomocą IM przyjaznych portfeli zdrówko
Odniosłeś się do jednej przesłanki, a to jest jeden z kilku ważnych powodów, dlaczego Action będzie rósł, jeśli przebije 14,20. Mam je wymieniać jeszcze raz wszystkie?
Wszystkim, którzy mają wątpliwości zalecam stanie z boku i obserwowanie. Kupicie, jak przebijemy 17,50
papier jest wart 30 na akcje wiec nic dziwnego ze robia skup prezes na konferencji mowil ze nieruchomosc w krakowie jest warta 30m tj 10% ceny wszystkich akcji ten ich magazyn patrzac po cenach tez jest wart raczej ponad 200m a nie to co jest bilansie wiec same nieruchomosci sa warte tyle praktycznie co kapitalizacja a do tego jest 400m kapitalu obrtowego netto tj 20 na akcje
krakvet za kilka lat bedzie wart tyle co cala ta spolka dzisiaj kupic i trzymac
Do tego większe obroty takie jak np. dzisiaj sprawiają ze skup bedzie sie rozkręcał bo ustawiony jest na 25% sredniej z ostatnich 20 sesji o ile sie nie myle, czyli dzis tylko 60tys obrotu to był skup, a cała reszta to inny kapitał, a obroty na milion, wiec średnia bedzie rosła a za nia skupowana ilość akcji, i na bank beda kupowali na maksa póki kurs poniżej 20zł bo to za pół darmo, w ogóle mam swoją teorie odnośnie wynikow za 2 kwartał ale to inna kwestia
Dnia 2022-11-02 o godz. 23:00 ~jazz napisał(a): > Za 2 kwartał? Że co? Że niby jakieś przesunięcia? Gadaj co wiesz??
skoro spółka matka skupuje swoje akcje nie sądzę aby dalej Action chciał podbijac kurs i płacić za skupywane akcje drożej, podbili kurs i będą zbierać powyżej 14-tu.
Dla skupu nie ma większego znaczenia czy to 15 czy 25 zł - w sensie, że nie zmienia zasad skupu. Natomiast zwrócę uwagę, bo pewnie nie każdy pamięta, że już rok czy dwa temu na forum pojawiło się przewidywanie, że prezes będzie musiał po nowej emisji skupić akcje. Zawsze mnie to bawi, że na forum za darmo pojawia się wartościowa wiedza, natomiast z powodu strachu, niewiary, braku umiejętności analizy czy braku pieniędzy mało kto z tego korzysta.
Skup ruszył tak jak dyskutowano tutaj dawno temu. Co prawda nie prezes bezpośrednio, ale poprzez spółkę. Tym niemniej, jeśli akcje zostałyby umorzone, procentowy udział pakietu prezesa znowu pójdzie do góry. Skutkiem pośrednim będzie znaczny wzrost wartości naszych akcji. Dlatego bardzo bym się cieszył, gdyby je umorzono, zostawiając jakieś drobne na programy menedżerskie.
Zerknąłem ostatnio w swoją historię transakcji i na przełomie lutego i marca 2020 kupiłem co najmniej kilka tysięcy sztuk w przedziale 2,30-2,40. To była panika cowidowa, miałem skupione już kilkanaście tysięcy, ale z ceną bliżej 3 zł - panika była okazją do znacznego zbicia średniej ceny. Napisałem na forum, że przerzucam kasę z konta oszczędnościowego i skupuję, ile mogę. Ech, co to był za skowyt na forum, jak ci biedni ludzie martwili się o moje pieniądze, było przewidywanie upadłości, było zwyczajowe zawodzenie o śmieciu i ubrankach na zimę... Ciekawe, czy nadal się martwią? Żadna akcja z tamtych transakcji nie została jeszcze sprzedana, a ich wartość przez dwa lata wzrosła siedmiokrotnie.
Teraz mam dylemat - gdyby w ciągu roku wzrosło na te 35 zł, to czy sprzedać przynajmniej połowę pakietu czy czekać na 50 zł? Prędzej czy później tyle będzie, pozostaje pytanie, czy w perspektywie 1-3 lat czy bardziej 3-6? Sam nie wiem. Bo z drugiej strony, jeśli za parę lat wróci dywidenda, typu 1-2 zł na akcję, to co roku będę miał zwrot z kapitału rzędu 30-60% z samej dywidendy... I weź tu kombinuj człowieku, zanim Action nie wzrósł, nie miałem takich dylematów ; )
Skromny pakiet 8k akcji nbyty po średnio 3,14... też czekam i zobaczę co się zadzieje... czy bardziej 30 , czy bardziej 50... dywidenda 2 pln za akcję na rok... no nie wiem czy tak będzie. nie sądzę, żeby w ciągu najbliższego roku, ale kto wie.
15 to może być i dziś jak się ktoś uweźmie. To już jest tak jak piszesz mało interesująca cena. Tym bardziej, że ciekawe rzeczy jeszcze na rynku IT są przywidywane. I Action będzie ich częścią. Także ja sobie na luzaczku poczekam.
Dzisiaj ktoś ostro kupuje. Ciekawe, że przez pierwsze kilka tygodni skupu podaż akcji była zaskakująco wysoka. Spodziewałem się, że wzrosty będą szybsze, przecież wystarczyło poczekać. Tymczasem ktoś sprzedawał, do tego stopnia, że zastanawiałem się, czy to nie jakieś transakcje umówione nieoficjalnie jeszcze przed skupem. Pamiętajmy przecież o obligatoriuszach, którzy otrzymali przydział akcji.
Inna sprawa to próby manipulacji kursem na zamknięciu. Codziennie na koniec ktoś rzucał paczkę akcji w niskiej cenie, żeby tylko kurs nie zamknął się wyżej.
Wszystko ma jednak swoje granice, bo skup idzie nieubłaganie. Może się okazać, że w dobie wysokiej inflacji dla firmy najlepszym interesem będzie skup własnych akcji, a nie działalność podstawowa. Ot, taki paradoks rynku. Gdyby cena nie wzrosła odpowednio, nie zdziwiłoby mnie kolejne 20 milionów (lub więcej) skupu w przyszłym roku. Dla nas to oczywiście korzyść, szczególnie gdyby akcje zostały umorzone.
Dzisiaj natomiast ktoś solidnie zaciąga. Chyba że to Ty, bywalcze? : )
A właściwie jak na 124 tysiące akcji dzisiaj to i tak niewielki wzrost. Wszystko w ukrytych, bo w jawnych ofertach jest puściutko co najmniej do 16 zł. Ciekawe, czy ktoś akumuluje, czy kupuje do zabawy w kolejnych tygodniach ; )
Dnia 2022-11-24 o godz. 13:15 mrcn_ napisał(a): > Wracając do dyskusji... > > Dzisiaj ktoś ostro kupuje. [...] Dla nas to oczywiście korzyść, szczególnie gdyby akcje zostały umorzone. [...]
Niestety umorzenie akcji jest tylko jedną z wielu przedstawionych i zatwierdzonych przez Walne opcji. Pozdrawiam wieloletnich cierpliwych forumowych kolegów, życząc dalszych sukcesów na papierze ACT (ho, ho - zarobiliśmy wiele).
oj tam...mnie nie trzeba straszyć inflacją https://biznes.pap.pl/pl/news/listings/info/3348776,action-sa-(59-2022)-nabycie-akcji-w-ramach-realizacji-programu-nabywania-akcji-wlasnych-spolki
Bardzo ciekawe spostrzeżenie. Skup z każdym tygodniem przyspiesza - 5K/dzień, 6K/dzień, w dzisiejszym raporcie 7K+/dzień. Gotówki jest w kasie full, a dywidendy nie można wypłacić przed rozliczeniem układu, który jest grzecznie spłacany. Co pozostaje? ;-) Przyjrzyjcie się, co się dzieje z kursem Apple na tle innych oraz ich polityce skupu. Tam jestem sympatycznie zarobiony. A będą przy Apple - przyjrzyjcie się, co wyprawia AB PL (w kontekście rozszerzenia skupu). Get ready for action ;-)
A na teraz -> jedziemy na 17,50 i przez najbliższy tydzień wydarzy się całkiem sporo. W zasadzie to już zaczęło się dziać. 14,20 uznaję za odcięte.
PS. Co do manipulacji kursem, to ścierały się tam dwie frakcje - pchająca w dół i w górę. Dlatego to nie jest istotne. To jest rynek i nawet jak ktoś próbuję
Zgadzam się z przedmówcami w większości kwestii. Fakt, umorzenie to tylko jedna z opcji. Ale tak czy inaczej każdego dnia spółka skupuje i w obrocie jest coraz mniej akcji. Na razie pierwsze 7% pierwszego programu skupu podniosło cenę o 1 zł. Zobaczymy, jak będzie dalej. Z dzisiejszego raportu wynika, że dziennie skupują już akcji za 100 000 zł. Zobaczymy, ile starczy cierpliwości i akcji tym, którzy sprzedają ; )
No tak, zapomniałem że sukces ma wielu ojców.
Nie odbieram niczego nikomu.
Rozumiem, że chcesz przez to powiedzieć, że prze ostatnie 3 lata przekonywałeś o tym, że w 11.2022 przełamie opór na 14.20?
Drogi jazzie,jestem z wielu/ niewielu co być może ryzykują inwestować czasem w coś co zaraz zgładzą, tak było z ACT, branże nadal znam, tych co nadal rządzą kojarzę...itp, biznes ich opisuje i doceniam, więc cisnę swoje pieniążki (inflacja,same inne perły,bilionerzy bankierzy lekko mnie nie boli...),nic nie chcę powiedzieć,bo MAM, zdrówko
No dobra. Wporzo. :)
Ale co było to było - i 50pln było i 3pln. I potem 17. Action się wyszumiał, wytelepal - wytrzeslo obdarowanych, uporządkowali finanse i teraz sprawa idzie o przyszłość.
Zarząd pokazał jaja jak dociągnął restrukturyzację i wyprostował bilans. W tym czasie podjął dobrą inwestycję w mocno rosnący i marżowy rynek pet foodowy. Ma pieniądze w sejfie i czeka - na co? Aż się rynek z kryzysu otrząśnie i wtedy wzrost obrotów do 4-5mld będzie kwestią czasu, tak jak było w 2012-13 - z jednym wyjątkiem- wtedy marża netto kręciła się wokół 2-3%, a teraz... vide raporty :))
(Pisałem już że zarząd jest w tej firmie fundamentem sukcesu i to że prezes mówi o 35pln wynika tylko z jego ostrożności i rzetelności, bo przy innym rynku przebicie ATH jest w zasiegu).
Jazz, chodzi o to, że my - konkretnie kilku użytkowników, w tym bywalec - piszemy tu o tym wszystkim od dobrych paru lat. 5 lat temu widać było, że zarząd nie da się kryzysowi, który w dużej mierze nie był od nich zależny. Od początku przedstawiali jasny plan naprawczy, dogadywali się z partnerami i było pewne, że po zawarciu ugody i wyprostowaniu biznesu kurs akcji wróci na co najmniej kilkanaście złotych. Pojawiały się pewne wątpliwości, czy ugoda na pewno zostanie zawarta (gdyby nie, istniało ryzyko utraty 100% zainwestowanych środków), ale obstawialiśmy, że tak. I co do samego biznesu, to widać było, że zarządzający Actionem po prostu się na tym znają. W tym prezes Bieliński, którego paru z nas miało okazję w życiu spotkać.
Ja sam skupuję Actiona od grudnia 2017 i ceny 3,20 zł. Powolutku skubałem sobie przez kolejne cztery lata i w pewnym momencie moja średnia wynosiła bodajże 2,6 zł. W ciągu ostatniego roku skoczyła w okolice 4,5-5 zł, bo dokupiłem trochę w przedziale 10-11 zł.
Te wieloletnie dyskusje oraz setki tysięcy, które już zarobiliśmy, sprawiają, że z pewnym przymrużeniem oka patrzymy na tych, którzy nagle odkrywają tę spółkę. A niektórzy jeszcze gratulują, jakiego to nie mieli nosa, że kupili Action za 13 zł : ) Z perspektywy kogoś, kto kupił za 3 zł, brzmi to lekko absurdalnie. Tym bardziej, że przy tych 3 zł głośno wołaliśmy na forum, że ludzie, plis, to może być jedna z najlepszych okazji inwestycyjnych dziesięciolecia, kupić tak tanio dobrą w gruncie rzeczy spółkę. Wtedy mało kto tego słuchał, raczej różnego rodzaju trolliki latały jak muchy wokół gówna i - podobnie jak teraz - piszczały o bankructwach, stratach pieniędzy, że mało rośnie i tak dalej. Modne było zawołanie o 3,14 zł - to była bodajże cena emisyjna ratunkowych akcji i niektórym się wydawało, że kurs tego nie przebije ; )
Kupić teraz Action to dobra rzecz, bo można wyciągnąć pewnie te 100-200% zysku relatywnie szybko. Ale my planujemy sprzedaż przy, tak lekko licząc, 1000-2000% zysku. A i to niekoniecznie, zależy, jaka będzie ogólna sytuacja i polityka dywidendowa. Kiedy jest się już teraz tak zarobionym jak my, na te wszystkie dyskusje, kryzysy i wątpliwości patrzy się z uśmiechem i dużym spokojem. Ja się zastanawiam, czy przebiję na Actionie milion zysku, czy nie - co wymaga podbicia kursu w okolice 40 zł. A jestem małym inwestorskim żuczkiem.
Stąd te uśmiechy i żarciki, z wieloletniej obecności i satysfakcji, że przewidziało się dobrze. Ale nowym akcjonariuszom życzymy jak najlepiej i jak największych wzrostów!
Wiem to co wszyscy mogą się dowiedzieć - jak by się wysilili ;) Walne, telefon do spółki, czy analiza trendów makro. To samo robi Piotr Bieliński - bez szarpania. To nie jest tak, że jest kryzys i wszystkie firmy padną. Padnie tylko niewielka część i to będą te źle zarządzane, które nie mają zabezpieczonych finansów, mają niższe marże i są niezdywersyfikowane. On to wszystko widzi i reaguje. Więc spółka jest bezpieczna - wyciągnęła swoją lekcję i jest NA FALI WZNOSZĄCEJ. Nawet jak przez kilka miesięcy będzie spadać sprzedaż lapków, to po pierwsze są inne obszary, które mają to stabilizować, a po drugie, jak się rynek odbije, to kto będzie zgarniaj największą marżę??? ;) I gwarantuję Wam, bo sam prowadzę biz - sprzedać więcej i taniej zawsze można. Sztuką jest sprzedać dużo i drożej.
A z Action przypomnę tylko: -> uprzątnięta przeszłość, bardzo (!) zdrowe finanse -> stabilny rozwój i wiarygodny zarząd - jak mówią tak robią -> dywersyfikacja źródeł przychodów i dostaw -> rosnąca sprzedaż z marżami wyższymi niż średnie dla marży -> duuuużo gotówki kasie - skup akcji będzie się rozwijał (jak w AB) -> oczekiwane przejście na dywidendę już w przyszłym roku -> poszukiwanie nowych zdrowych biznesów do przejęcia. -> no i oczywiście >20% free float zniknie w najbliższym czasie z rynku! (zniknęło już ok 110K akcji, a to dopiero początek) -> szersze otoczenie - Asbis, AB - porównajcie sobie ostatni miesiąc w tych 3 spółkach.
Ja się zgadzam w 100%. Pytanie, na co możemy liczyć na kursie w perspektywie 3-4 lat? 30 zł, jak się wydaje, bez problemu. Ale więcej? Nawet 60 zł mnie nie zdziwi, ale na to musiałoby się złożyć kilka sprzyjających okoliczności.
Dlatego się zastanawiam, czy sprzedawać za te 30-40 zł, z przebitka x10, czy może trzymać dalej.
@mrcn - w perspektywie kilku lat nie pytaj, bo jak sam pisałeś - w perspektywie ostatnich 4 lat to kurs MIN-MAX poszedł x 10. :) Na teraz to, co mamy pewne - bo deklarowane przez WIARYGODNY zarząd (podkreślam to przy każdej okazji, bo to nie są petrowicze i krauze) - spółka jest warta na ten moment 35pln / akcję. Jeśli kogoś wzrost 229% interesuje (po kursie z 28.11.2022 godzi 10:45), to powinien wchodzić. Ile to zajmie? Skup się rozpędza - przy 4-5k akcji na dzień skup potrwałby ok 250 sesji. Ale my dochodzimy do 8K/dzień, więc ten etap skupu zajmie około 5-6 miesięcy lub mniej, jak się będzie dalej rozpędzał. A technicznie patrząc - od 24 lutego do dziś minęło 9 miesięcy. Kurs poszedł z grubsza z 9 do 15 (+60%), potwierdzany po drodze przystankami. W takim za 8-9 miesięcy, czyli w połowie przyszłego roku będziemy mieli 24pln. 35 będzie do końca przyszłego, czyli za rok. Do tego czasu powinniśmy mieć już jasność co do ciekawych kierunków: - ewentualnego dodatkowego skupu (patrz AB) - dywidendy vs układ - końca kryzysu + boomu na robotyzację i informatyzację. - procesów o odszkodowania za bezprawne wypowiedzenie umów przez banki. Jak widać Action nie próżnuje - mocniejsze wejście w duże tematy, jak pompy ciepła, czy fotowoltaikę w sytuacji, gdy nie ma szybszych alternatyw dla energii to jest temat na szybką kasę.
Słowem - za rok o tej porze cel na poziomie > 35pln będzie już historią i powinien być osiągnięty. Będziemy myśleli o 50-60-80pln. To wszystko zależy od celów, jakie zarząd przyjmie i oczywiście makrootoczenia.
PS. Jeśli ktoś tu szuka jazdy na poziomie +50% w dwa dni - wszytko się może zdarzyć - ale polecałbym szukania tego na bardziej spekulacyjnych spółkach. Action ma ogromny potencjał DŁUGOTERMINOWY i to zarówno pod względem wartości, jak dywidendy.
A na najbliższe tygodnie celem jest przebicie 17.50plb