• pakietówka prezesa 530 000tyś sztuk Autor: ~mały [85.221.158.*]
    cieszyć się czy nie za bardzo...?
    szkoda że z arkusza tyle prezio nie zbiera
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/MONNARI-TRADE-S-A-Zawiadomienie-o-transakcjach-na-akcjach-Spolki-8431195.html

• Re: pakietówka prezesa 530 000tyś sztuk Autor: ghost_man [46.171.121.*]
    Dnia 2022-10-29 o godz. 16:46 ~mały napisał(a):
    > cieszyć się czy nie za bardzo...?
    > szkoda że z arkusza tyle prezio nie zbiera
    > https://www.bankier.pl/wiadomosc/MONNARI-TRADE-S-A-Zawiadomienie-o-transakcjach-na-akcjach-Spolki-8431195.html
    >

widziałeś po ile ..??
     "w transakcji pakietowej, za cenę 3,83 zł za akcję"
    zarobiony na starcie .. :) :) więc po co ma kupować po 4,00 :) :)
    duchu rzecz jasna widziałem
    może jak już swoje uzbiera to arkusz się oczyści...
    a tak swoją drogą to skąd ten pakiet zakupił?
    Dnia 2022-10-29 o godz. 17:05 ~mały napisał(a):

> a tak swoją drogą to skąd ten pakiet zakupił?
    tez mnie to zastanawia .. gdyby poszło ze skupu akcji własnych spółka musiałaby o tym chyba poinformować

te pakiety kto wie czy nie sa naszej kontraktowej sekty skro tak nagania na ich kupowanie :)
    jakiś cel tego bezsensownego Bełkota musi być

weekend może boty bełkoty mają wolne;)
    w sumie to dla nas to nic nie zmienia skąd ten pakiet kupił
    informacją istotną jest to ile musi mieć akcji by pozwolić puścić kurs;)
    Jeśli nie ma planów zdjęcia z giełdy - a chyba raczej nie ma - to w swoim czasie i jemu powinno zależeć na wycenia akcji, a wtedy może być ciekawie i szybko
    Dnia 2022-10-29 o godz. 17:40 ~mały napisał(a):
    > weekend może boty bełkoty mają wolne;)
    > w sumie to dla nas to nic nie zmienia skąd ten pakiet kupił
    > informacją istotną jest to ile musi mieć akcji by pozwolić puścić kurs;)
    > Jeśli nie ma planów zdjęcia z giełdy - a chyba raczej nie ma - to w swoim czasie i jemu powinno zależeć na wycenia akcji, a wtedy może być ciekawie i szybko

słowo klucz JESLI ..
    tak jak pisałem z jego wypowiedzi na konferencjach online nie wynikało aby miał chęci do dzielenia się zyskami ze swojej spółki .. :) :)
    to jest facet który ma swoje zdanie, rządzi tam twardą ręką - widać było po wypowiedziach pracowników i szybciutko gasi zapędy jakiś śmiesznych akcjonariuszy którzy nie mają nawet 5 % na WZA, a chcą mu uświadamiać jak ma zarządzać firmą :) :)
    dlatego z wypowiedzi Bełkota o jakimś decydowaniu na WZA drobnych akcjonariuszy nawet nie chce mi się śmiać bo są żenujące :) :)

• Re: pakietówka prezesa 530 000tyś sztuk Autor: ~matti [193.239.57.*]
    To ostatecznie rozwiewa moje wątpliwości. Tu nie da się zarobić. Prezes już jedzie po bandzie i nasz interes z pewnoscią jest sprzeczny z jego.
    Żegnam Was, już czas...
  • Re: pakietówka prezesa 530 000tyś sztuk Autor: ~Olo [89.66.123.*]
    Spoko, prezes chcialby oby bylo jak najtaniej, wiec zablokowal informacje o miesiecznej sprzedazy, nie chce placic dywidendy, opowiada jakies bzdury o trudnej sytuacji na spotkaniach itd. Na forum bankiera trole az poca sie od obrzydzania spolki za kase. A fakty sa takie ze aktywa finansowe spolki to 200 mln zl, a do tego biznes wart drugie tyle, wiec akcje teoretycznie powinny stac po 15-20 zl. I prezes to wie, dlatego spolkami nie powiazanymi skupuje po srednio 8-10 tys akcji dziennie od miesiecy i pozniej sprzedaje sobie w pakietowce. A kurs nie idzie w dol, niezaleznie ile by pozniej ta spolka wystawiala jako zaporowe pakietu w arkuszu zeby przestraszyc. Ale jak rynek zacznie caly odbijac to mu fundy rozwala strategie i kurs nie zostanie na 4 zl. Jak prezes kupuje a nie sprzedaje to jest to uwierzcie mi POZYTYWNY NEWS a nie negatywny, niezaleznie od bajkopisarzy.
  • Re: pakietówka prezesa 530 000tyś sztuk Autor: gosc_ [93.159.139.*]
    Duchu dodaj Olo do listu wstydu ja pisze prawdziwy Olo po zarejestrowanym nickiem
  • Re: pakietówka prezesa 530 000tyś sztuk Autor: ~123 [45.149.208.*]

> słowo klucz JESLI ..
    > tak jak pisałem z jego wypowiedzi na konferencjach online nie wynikało aby miał chęci do dzielenia się zyskami ze swojej spółki .. :) :)
    > to jest facet który ma swoje zdanie, rządzi tam twardą ręką - widać było po wypowiedziach pracowników i szybciutko gasi zapędy jakiś śmiesznych akcjonariuszy którzy nie mają nawet 5 % na WZA, a chcą mu uświadamiać jak ma zarządzać firmą :) :)
    > dlatego z wypowiedzi Bełkota o jakimś decydowaniu na WZA drobnych akcjonariuszy nawet nie chce mi się śmiać bo są żenujące :)

Scenariusz 1 - spółka jest do zdjęcia z giełdy - chodzi o brak chęci dzielenia się zyskami z resztą akcjonariuszy, jest tej kasy trochę ale na jak długo wystarczy??
    Scenariusz 2 - kurs akcji jest trzymany aby Prezes mógł skupić odpowiednią ilości - tylko po co ?? władze w spółce już ma ,....może aby w przyszłości gdy kurs akcji będzie w górze - sprzedać za odpowiednio wysoką cenę z dużym zyskiem ?? to już bardziej prawdopodobne - bo jak kurs akcji będzie powiedzmy po 15 -20 zł to on za 10 % akcji spółki weźmie 150 - 200 milionów tylko dla siebie. A pozostanie mu jeszcze sporo akcji, albo sprzeda i zarobi więcej.
    Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co do scenariuszy ?? albo plusy i minusy tych które ja zaproponowałem ?

• Re: pakietówka prezesa 530 000tyś sztuk Autor: ~Azatem [85.117.28.*]
    Myślę, że może tutaj być jakieś przewartościowanie w głowie Prezesa. Grupa ma sporo gotówki, czyli GPW do niczego potrzebna już nie jest. Ogrody są w spółce zależnej od zależnej i one są chyba kluczowe. Jeśli p. Misztal uznał, że pieniądze i święty spokój jest w nieruchomościach, to nie będzie dzielił się tym miodkiem z drobnymi. Dlatego od pewnego czasu konsekwentnie skupuje akcje - zapewne istotnie przez podstawione osoby lub podmioty. Na ten cel wyciągnął również środki z Monnari (słynny najem). Skoro przyjmujemy że obecnie spółka wyceniana jest sporo poniżej wartości rynkowej, ba - sporo poniżej księgowej, to strategia jest oczywista.
    Powoływałem się kiedyś na przykład prof. Filipiaka (jestem drobnym akcjonariuszem Comarchu), który zarabia miesięcznie ok. 2 mln zł a dodatkowo wraz z żoną wyciąga przeciętnie 5 zł dywidendy na akcję rocznie. No i tak po ludzku. Prezes zarabia 600 tys. rocznie i nie ma dywidendy. To z czego on żyje? Ma skromne potrzeby? Po co mu więcej akcji, skoro dywidendy nie ma? Tak, wiem, ma z pewnością inne dochody - być może w spółkach zależnych ale mimo wszystko..
    Tutaj kluczowy będzie skup. To gigantyczna liczba akcji własnych, bo ja tak mocnego skupu na naszej giełdzie nie pamiętam. Jeśli te15 do 20% akcji zostanie umorzone, to procentowy skład akcjonariuszy mocno się zmieni na korzyść Prezesa. Jeśli walne (czyli Prezes) przegłosuje ich sprzedaż na rzecz np Prezesa albo jakiejś jego spółki, skład procentowy zmieni się jeszcze bardziej na jego korzyść i to będzie już najkrótsza droga do ogłoszenia wezwania. W tym drugim przypadku istnieje pewne ryzyko (a dla nas szansa) bo tych akcji nie będzie mógł sobie sprzedać zbyt tanio nie narażając się na zarzut działania na szkodę spółki i drobnych.
    Tak czy inaczej nie widzę sensu systematycznego powiększania pakietu kontrolnego bez zamiaru przejęcia całkowitej kontroli nad grupą. No chyba, że core biznes posypie się w wyniku recesji, to plany mogą zostać zmodyfikowane.
    To praktycznie firma jednoosobowa, więc szybko się nie dowiemy albo dowiemy się wtedy kiedy będziemy mieli się dowiedzieć - odpowiadając lub nie na wezwanie.
  • Re: pakietówka prezesa 530 000tyś sztuk Autor: ~AWO71 [217.96.240.*]
    Jaki scenariusz by nie był. Miejmy nadzieję że szybko zostanie rozegrany, bo obecnie jest klincz i marazm. Moim zdaniem prezes ma więcej niż się podaje bo przecież drugi akcjonariusz to Fair Sp. Z o o również uzależniona od Prezesa. Gdyby było wezwania to rozumiem ze cena minimalna to 3.83 (wartość ostatniej transakcji pakietowej?
  • Re: pakietówka prezesa 530 000tyś sztuk Autor: ~Karol [89.66.123.*]
    Tutaj kalkulacja jest banalnie prosta - prezes wydajac 1 zl na zakup akcji po dziejszej cenie, kupuje gotowke w kasie o wartosci 1,3 zl oraz majatek produkcyjny, ktory circa jest wart z 2 zl. Wiec za 1 zl dostaje do kieszeni majatek wart 3,3 zl. Gdy skupi tyle akcji na ile starczy mu gotowki, wyplaci dywidende i zwrotnie otrzyma srodki, ktore wydal na kupno akcji a w gratisie bedzie mial majatek spolki, bo zatrzyma akcje. To jest kalkulacja na poziomie podstawowki, niezaleznie od tego jakie bajki opowiada na spotkaniach - te spotkania da WYŁĄCZNIE po to zeby ludzi zniechecac i tak trwa to juz 3 lata. Zawsze negatywy. I jak widac sie sprawdza. Nie wiedzialem czegos takiego nigdzie indziej na spolkach - zarzady zawsze staraja sie cos powiedziec pozytywnego, a Misztal tylko narzeka i kresli czarne wizje. Wiec tak - gielda jest im potrzebna, bo mozna po niskiej cenie, w latwy sposob od naiwnych ludzi odebrac akcje za bezcen. Tak sie buduje wasnie wielkie majatki. Zawsze!
  • Re: pakietówka prezesa 530 000tyś sztuk Autor: gosc_ [93.159.139.*]
    Pomysł z wezwaniem jest ok tylko jak by nie patrzeć nawet po obecnej cenie to z 50 mln trzeba wyłożyć a raczej mało kto by akceptował 4 zł jak bps „prawie obiektywny” daje 6.7 a wycena porównawcza 10 zł
    p.s.
    Dziwnym trafem bps w wycenie zmienił wagi dla modelu na niekorzyść porównawczego.
  • Re: pakietówka prezesa 530 000tyś sztuk Autor: ~123 [45.149.208.*]
    Czy wolno mu to 50 mln pożyczyć że spółki na skup akcji? Bo spółka taka gotówkę ma....
    Wycena BPS to zart pisany na zlecenie. Wystarczy spojrzec z kim spolka ma podpisana umowe o skup akcji na gieldzie. W prognozie BPS zaklada ze spolka za caly 2023 rok zarobi 10 mln zl. Nie wiem naj sprzedawczyki to pisaly albo jakie dziecko, jesli Monnari ma dzisiaj 130 mln zl gotowki na czysto to juz nawet na blisko 7% obligachach skarbu panstwa mozna zarobic 9 mln zl na czysto, nie mowiac ze w tym roku Monnari powinno na biznesie odziezowym zarobic przynajmniej 20 mln zl. Tam sie nic nie trzyma kupy - MYSLCIE SAMODZIELNIE. Tta rekomendacja powinna miec w prognozie zyskki minimum 20 mln rocznie, co oznaczaloby, ze cena docelowa to minimum 13-14zl. Przeciez to jest oczywiste.
    jest tutaj trochę pytań, odpowiedź na nie kiedyś poznamy, jednak...
    czy w interesie prezesa jest wyjście z giełdy? MOIM SKROMNYM ZDANIEM - NIE
    można zjeść ciastko i mieć ciastko co się właśnie dzieje, bo kupując te akcje w pakietach i nie tylko za obecną cenę jest jasnym, że pan doskonale ma świadomość obecnej wyceny - rekomendacja jak powyżej jest totalnie niedoszacowana i powinna być dwucyfrowa
    Po co więc schodzić ze sceny, jak można mając już pełen pakiet klepnąc dywidendę, zebrać z niej kupę kasy i mieć full akcji...scena jest moim zdaniem potrzebna, jest i będzie, bo dzisiaj jest fajnie i super, ale za lat kilka może być inaczej i wtedy drobnica się przyda
    Oczywiście mogę się mylić, jednak uważam ŻE ZEJŚCIA TUTAJ NIE BĘDZIE
    A do czego ta drobnica się przyda? Cel i sens wchodzenia na giełdę polega na sprzedaży lub emisji nowych serii akcji, aby pozyskać kapitał na rozwój. Wszystko to co dzieje się potem, to tylko kłopoty, bo obowiązki informacyjne, bo pełna jawność także dla konkurencji oraz kary za wszystko co wiąże się z byciem spółka publiczną.
    Owszem, to także możliwość sprzedaży swoich akcji na górce jak zrobił p. Kluska z Optimusa, by paść owce swoje albo Zarząd CD Projektu. Ale jeśli ktoś nie chce sprzedawać "swojego biznesowego dziecka"??
    Skoro zatem spółka wyceniana jest znacząco poniżej swojej wartości, to Prezes skupuje akcje i jeśli skupi ich na tyle dużo aby wezwanie mogło być skuteczne i sensowne, to czemu nie?
    Nie ma już na GPW, Peliona (PGF), Sokołowa, FAMU i wielu innych spółek. Dlaczego z Monnari nie mogłoby być podobnie?

Po przejęciu spółki Prezes wydzieli z niej OG bo biznes na nieruchomościach to samograj. Wystarczy księgowa, która będzie co miesiąc wystawiać faktury za czynsz a Monnari będzie tylko miłym dodatkiem. Żyć nie umierać.

To oczywiście tylko spekulacje, ponieważ na razie przynajmniej Prezes ma tych akcji za mało (nawet z podmiotami zależnymi). Myślę również, że na tych akcjach jest sporo drobnych, którzy kupowali je w cenach dwucyfrowych i oni po prostu czekają na lepsze czasy. Innymi słowy pytanie brzmi ile akcji realnie dostępnych faktycznie jest w obrocie, bo tylko te można skupić. Aby skupić pozostałe trzeba będzie zaoferować więcej, tzn mam nadzieję bo katalog nieuczciwych wobec drobnych możliwości, jest spory.

Gdyby nie to, że jestem tutaj zaangażowany finansowo, napisałbym ... ciekawa rozgrywka
    Zeby dzisiaj zejsc z gieldy trzeba miec juz nie 90% a 95% na co nie pozwoli chocby PZU bez odpowiedniej ceny w wezwaniu. Dlatego na ten moment ten scenariusz jest nierealny. Tutaj toczy sie gra o zebranie jak najtaniej jak najwiekszej ilosci akcji aby pozniej miec jak najwiekszy udzial w dywidendzie, ktora spolka wyplaci. Wiec dzisiaj jest narracja ze jest mega slabo, a w czerwcu 2023 jak bedzie walne za 2022 rok i poruszana kwestia dywidendy, zobaczycie co sie stanie. Do tego czasu powolne i ciche zbieranie przez spolke niepowiazana, pozniej pakietowka bez szumu i wystawanie duzych wolumenow w celu blokady psychicznej kupujacych oraz wyciskania ludzi o slabszych nerwach oraz krotkoterminowych inwestorow. Strategia prosta ale bardzo skuteczna - na wymeczenie. Widzialem to juz na przynajmniej kilkunastu jesli nie kulkudziesieciu spolkach w ostatnich 10 latach. Tak wiec zalecam cierpliwosc oraz stalowe nerwy, a za posiadana gotowke rozwazenie nawet malych acz regularnych zakupow aby zepsuc prezesowi te „ukladanke”. Ja przynajmniej tak robie i jak narazie wychodze na tym mega dobrze.
  • Re: pakietówka prezesa 530 000tyś sztuk Autor: ghost_man [95.160.158.*]
    Dnia 2022-10-30 o godz. 16:42 ~Karol napisał(a):
    > Zeby dzisiaj zejsc z gieldy trzeba miec juz nie 90% a 95% na co nie pozwoli chocby PZU bez odpowiedniej ceny w wezwaniu. Dlatego na ten moment ten scenariusz jest nierealny. Tutaj toczy sie gra o zebranie jak najtaniej jak najwiekszej ilosci akcji aby pozniej miec jak najwiekszy udzial w dywidendzie, ktora spolka wyplaci. Wiec dzisiaj jest narracja ze jest mega slabo, a w czerwcu 2023 jak bedzie walne za 2022 rok i poruszana kwestia dywidendy, zobaczycie co sie stanie. Do tego czasu powolne i ciche zbieranie przez spolke niepowiazana, pozniej pakietowka bez szumu i wystawanie duzych wolumenow w celu blokady psychicznej kupujacych oraz wyciskania ludzi o slabszych nerwach oraz krotkoterminowych inwestorow. Strategia prosta ale bardzo skuteczna - na wymeczenie. Widzialem to juz na przynajmniej kilkunastu jesli nie kulkudziesieciu spolkach w ostatnich 10 latach. Tak wiec zalecam cierpliwosc oraz stalowe nerwy, a za posiadana gotowke rozwazenie nawet malych acz regularnych zakupow aby zepsuc prezesowi te „ukladanke”. Ja przynajmniej tak robie i jak narazie wychodze na tym mega dobrze.
    ===================================================================================================

coś podobnego chyba kiedyś pisałem :) :)  
    https://www.bankier.pl/forum/temat_mon,57062961.html

" MON
    naprawdę współczuje akcjonariuszom "TEJ CIEKAWOSTKI" nie dość że forum jest totalnie zaBEŁKOTane
    to kurs jest tak makabrycznie sterowany, ze najlepszym wyjściem ( moim zdaniem ) jest wyłączenie sobie notowań na rok
    - może dłużej nieco :) :)
    kończąc optymistycznym akcentem pobyt na forum tej spółki MYSLE ŻE WYTRWALI KIEDYS ZAROBIĄ ale naprawdę trudno mi określić kiedy - oczywiście jak zawsze moim zdaniem ..
    będę zerkał od czasu do czasu jednym okiem :) :)
    POWODZENIA !!! "
     przez tego Bełkota znowu zacząłem zerkać drugim okiem :) :) dałem się sprowokować :( :( :(
    Zgoda. Ale jeśli dobrze pamiętam to obniżony został próg po przekroczeniu którego akcjonariusz większościowy musi ogłosić wezwanie przy chęci zwiększenia zaangażowania. Od tego roku próg ten wynosi 50%. Czym innym natomiast jest tzw wyciśnięcie z akcji i ten próg wynosi istotnie 95%. Jest jeszcze trzecie rozwiązanie, które wykorzystali "złodzieje" (piszę to z pełną odpowiedzialnością za słowa) którzy przejęli wrocławski FAM SA. Wystarczy podjąć uchwałę o zdjęciu spółki z GPW i wtedy pomimo braku przymusowego wykupu drobni zostają ze swoimi akcjami - praktycznie niesprzedawalnymi. I niewiele można zrobić. Wszak nadal pozostaniesz akcjonariuszem swojej spółki. W przypadku FAMu zrobili jeszcze jeden myk. Ogłosili nową emisję i przyznali ją sobie Wezwanie po 4.30 nie znalazło chętnych, wiec nowe akcje objęli po 18 groszy i dzięki nim przekroczyli próg 95%. To tak na marginesie.
    Dlatego napisałem wcześniej, ze możliwości nieczystych zagrań jest sporo i nie musi to być kreatywna księgowość. I dlatego nie ukrywam obawiam się trochę takich spółek jak Monnari, choć w przeszłości dała mi całkiem nieźle zarobić.

Bądźmy dobrej myśli. I ja mam nadzieję, że to w końcu zblizy się przynajmniej do WK. Natomiast nie byłbym wcale taki pewny czy Monnari wypłaci dywidendę w najbliższej przyszłości. To jest po prostu bez sensu z ekonomicznego punktu widzenia. Nie po to sprzedaje się aktywa trwałe, aby ich wartość wypłacić sobie w formie dywidendy. I ekonomicznie i podatkowo byłby to absurd. Kiedyś o tym chyba pisałem więc nie będę się powtarzał.

nie wiem czy to jakoś połączone, trzeba by było policzyć ale na innym zacnym portalu jest info o nabyciu przez prezesa
    1 221 000tys sztuk akcji, a w ostatnim espi wisi jak byk 530 000tyś?

• Re: pakietówka prezesa 530 000tyś sztuk Autor: ~gg [176.221.120.*]
    8 cze 2022 
    3.25 - cena zakupu
    3.71 - cena sesyjna
    510,000 akcji

12 sie 2022 
    3.90
    3.90
    181,000 akcji

28 paź 2022 
    3.83
    3.96
    530,000 akcji

• Re: pakietówka prezesa 530 000tyś sztuk Autor: ~gg [176.221.120.*]
    razem 3,99% akcji za kwotę 4 393 300 PLN
    Wiazace jest to co podane w ESPI a nie tabelki na jakichs pseudo portalach z bledami.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.210.107.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
MONNARI -0,60% 6,66 2025-12-12 16:39:00
2025-12-12
Skup akcji własnych
2025-12-10
Skup akcji własnych
2025-12-09
Skup akcji własnych
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?