• funt ponizej 4 zl? Autor: krzykos2002 [77.44.17.*]
    witam!! mam pytanie odnoscnie brytyjskiej waluty!!czy mozliwe jest zejscie ponizej 4 zl ????nie wydaje sie Panu ze polska zlotowka jest stucznie napomowana i bije kazdego dnia nowe rekordy!jak dla mnie nie ma tu logiki bo porownuja gospodarke Anglii do Polski to wedlug mnie jestesmy troche do tyłu!jednak forex zadzi sie chyba innymi kwestiami!!nawet sama czlonkini RPP zauwazyla ze Zloty jest za silny!dziekuje za odpowiedz
  • Re: funt ponizej 4 zl? Autor: przemekxtrade [217.153.191.*]
    Witam

Na początek - wykrzykniki niepotrzebne:)

Co do 4 zl za funta - nie jest jakąś specjalną barierą, nawet psychologiczną, ponieważ handel na GBPPLN odbywa się poprzez krzyżowe kwotowanie USDPLN i GBPUSD; więc tak - jak najbardziej zejście poniżej 4 jest możliwe, mamy system płynnych kursów walutowych, więc jeśli tylko będzie popyt...

Co do wypowiedzi byłej minister - troszkę chyba się zapędziła, o cenie decyduje popyt i podaż, a to, że zmiany kursów nie odzwierciadlają relatywnych zmian fundamentów wiadomym jest nie od dziś - jest to po prostu niemożliwe

Czy ktoś z Państwa jest w stanie udowodnić, że adekwatny kurs GBPPLN to 5 czy 6 a nie powiedzmy 3? Jeśli tak, z chęcią poznam dowód - wszystkie rynki mają tendencję do "przestrzelania"- tym bardziej walutowe, gdzie tak trudno wyznaczyć jest cenę równowagi

Według mnie dopóki w polskiej gospodarce nie wydarzy się naprawdę nic złego (przez co rozumiem spadek tempa wzrostu poniżej 3%, wzrost deficytu na rach. bieżącym do poziomów dwucyfrowych, skok deficytu budżetowego itp) zaś EURUSD pozostanie w długookresowym trendziue wzrostowym, trudno będzie znaleść inwestorów, którzy na poważnie zagrają przeciwko trendowi na złotym

pozdrawiam

Dnia 2008-07-07 o godz. 12:34 krzykos2002 napisał(a):
    > witam!! mam pytanie odnoscnie brytyjskiej waluty!!czy
    > mozliwe jest zejscie ponizej 4 zl ????nie wydaje sie Panu
    > ze polska zlotowka jest stucznie napomowana i bije kazdego
    > dnia nowe rekordy!jak dla mnie nie ma tu logiki bo
    > porownuja gospodarke Anglii do Polski to wedlug mnie
    > jestesmy troche do tyłu!jednak forex zadzi sie chyba innymi
    > kwestiami!!nawet sama czlonkini RPP zauwazyla ze Zloty jest
    > za silny!dziekuje za odpowiedz