• Serial medium Autor: ~Reggaer [87.207.84.*]
    2022-10-04 Warszawa (ESPI) - Raport bieżący 13/2022
    Postawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.
    Zarząd Platige Image S.A. ("Emitent") informuje o podpisaniu w dniu 4 października 2022 r. umowy ze spółką Bloober Team S.A. ("Bloober"), której przedmiotem jest określenie zasad współpracy oraz zakresu obowiązków w przygotowaniu produkcji (ang. development) serii utworów audiowizualnych (serialu) opartej na grze pt. "The Medium", wyprodukowanej przez Bloober ("Umowa").
    Celem Umowy jest potwierdzenie i określenie warunków współpracy stron w zakresie wspólnego prowadzenia prac developmentowych (m.in. stworzenia scenariusza lub szczegółowej obróbki pierwszego odcinka oraz zarysu historii kolejnych odcinków), określenie źródeł finansowania prac, podziału praw pomiędzy strony, a także możliwości przystąpienia do dalszych prac developmentowych oraz etapu produkcji. Zgodnie z postanowieniami Umowy, budżet prac developmentowych zostanie pokryty w równym stopniu przez obydwie strony, które będą posiadać wspólnie, w równych proporcjach, wszystkie prawa do materiałów wypracowanych w toku realizacji Umowy, w tym w szczególności prawa autorskie związane z eksploatacją serialu.
  • Re: Serial medium Autor: ~fanpli [89.64.70.*]
    po serialu cyberpunk widać jak rozhulała się sprzedaż gry!
    oczywiście zależność - gra i serial działa w obie strony
    jest więc potencjał tego projektu!
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Bloober-Team-ma-umowe-z-Platige-Image-dot-przygotowania-serialu-opartego-na-grze-The-Medium-8416842.html

• Re: Serial medium Autor: ~Breton [80.187.65.*]
    Gra Bloober przeżywa ekstraklasy shitstorm w internecie z powodu traktowania tematu karmy. Efekt cyberpunk w stosunku do gry medium? Dobry żart, chyba nie grałeś w grę. Info pozytywne ale bez fajerwerków.
  • Re: Serial medium Autor: bialoczerwony1972 [79.191.129.*]
    Nieważne co mówią, byle by mówili :D I niech krytykują, niech się spu*szczają nt. karmy i czego tam sobie jeszcze chcą!.Efekt cyberpunka? Chyba nie chodzi o wielkość sprzedaży , ale o zainteresowanie i rozpoznawalność. Np taki ja, który od gier trzyma się z daleka bo woli iść pobiegać czy posaunować, serial chętnie obejrzę właśnie po tej całej nagonce i bardzo rozstrzelonych recenzjach... Najlepiej w jakieś długie jesienne wieczory np w 2023r :)
  • Re: Serial medium Autor: ~qwerty [185.151.75.*]
    Informacja ciekawa, ale nie jest to jakiś game-changer. Proces produkcji jest długi, spółki muszą wyłożyć kasę lub szukać finansowania (co dzisiaj nie jest już tanie), a potem jeszcze to skomercjalizować (oczywiście proces szukania kasy może być połączony z komercjalizacją - np. sieć streamingowa daje kasę na produkcję). Na ten moment można to traktować jako IP, ale potem może się przekształcić w usługę z punktu widzenia PLI. Nie znam BLO, wiec nie wiem jak wygląda ich sytuacja finansowa - coś tam kasy na bilansie widać. Zresztą zakładam, że PLI kompletnie nie będzie się zajmowało stroną finansową projektu, a wyłącznie kreatywną. Jak napisano w komunikacie na tym etapie, przychodowo ten projekt nie jest istotny, bo droga długa.
    Osobiście bardziej interesuje mnie rozwój innych projektów z IP filmowego, gdzie wchodzą w relację z podmiotami streamingowymi lub TV, chodzi o pokazanie że współpraca z Netflixem nie jest czymś wyjątkowym, lecz początkiem nowej drogi. Na razie cały czas czekamy. Wg mnie współpraca z BLO to coś innego.
    cyt
    ''– Łączenie świata filmu i gier to ogromne, ale zarazem pasjonujące wyzwanie. Cieszę się, że mam przyjemność pracy nad takim projektem jak The Medium z tak fantastycznie utalentowaną ekipą – podkreśla Tomek Bagiński, producent kreatywny.
    – Połączenie talentów Tomasza Bagińskiego i Piotra Babieno to najlepsze, co mogło spotkać miłośników gamingu i filmu. Kreatywność krakowskiego producenta gier oraz nasze doświadczenie, zdobyte podczas tworzenia dziesiątek międzynarodowych produkcji są gwarancją sukcesu. Ogromnie cieszymy się na tę współpracę, ponieważ jej efektem będzie serial, który ma szansę – podobnie, jak “Wiedźmin” – przyciągnąć widzów z całego świata – podkreśla Karol Żbikowski, prezes Platige Image.''

https://www.stockwatch.pl/wiadomosci/bloober-team-i-platige-image-stworza-serial-oparty-na-grze-medium,akcje,300567

• Re: Serial medium Autor: ~Breton [79.255.50.*]
    Nie wiem co o tym myśleć. Life trailer był super do gry. Sama gra jest średnia, fanów tej gry tez dużo nie ma, to nie cyberpunk. Plus setki tysięcy komentarzy na YouTube i TT o złym potraktowaniu tematu traumy, co grozi shitstormem serialu. Ale być może będą się inspirować gra zaś sam serial będzie lepszy i ominie błędy gry. PS. Powtarzam się bo pisałem wcześniej z komorki i urwało mi wiadomość.
    breton piszesz jako akcjonariusz pli czy obserwator?
    bo jak masz akcje pli to raczej spokojnie możesz spać, widać jak zachowały się na
    bessie w ostatnim czasie
    przeszły w tzw silne ręce?
    zresztą, przez ostatnie pół roku to same dobre informacje płynęły ze spółki, a płynną coraz lepsze
    Toć wiadomo, że Medium to nie Cyberpunk, bo jedni robili grę za ponad 1mld zł, a drudzy za 30mln zł.... Ameryki nie odkryłeś!

Ty swoim postem bcz zdecydowanie tez nie.
    No pewnie, że nie....Ale widocznie nie wszyscy o tym wiedzą, pisząc truizmy że Medium to nie Cyberpunk :)

Akcjonariusz. Biorą polowe finansowania na siebie i mnie to nie zachwyca. Jestem tez akcjonariuszem bloober. Gdyby PLI brało się za ekranizacje Observer, byłbym zdecydowanie bardziej optymistyczny. Nie rozumiem co masz na myśli PLI, nie mówię o spółce tylko o tym konkretnym projekcie wiec nie wiem po co zaczynasz pisać o sytuacji spółki generalnie.
    cyt
    ''Prace developmentowe nad serialem, które Bloober Team będzie prowadzić wspólnie z Platige Image, obejmą m.in. przygotowanie scenariusza lub szczegółowej obróbki pierwszego odcinka oraz zarysu historii kolejnych. Według umowy budżet prac zostanie pokryty w równym stopniu przez obie strony. Jeśli po zakończeniu prac developmentowych strony przystąpią do wspólnej realizacji produkcji serialu, będzie to realizowane w ramach umowy koprodukcyjnej lub poprzez specjalnie utworzoną spółkę celową

Czytaj więcej na: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/the-medium-gra-serial-platige-image-tomasz-baginski
    >>> ja rozumiem to tak, że będzie to serial z aktorami z wykorzystaniem nowego studia mockup platige i wszelkiej maści vfx
    do tego pli i bloo skoncentrują się na zajawkach aby zachęcić potentatów typu netflix do finansowania dalszej produkcji
    serial w całości animowany byłby zbyt drogim przedsięwzięciem!
    obie strony w kosztach partycypują równo, ale co innego jest pomysł oraz koszt przygotowania scenariusza i zrobienie jednego odcinak, a co innego ponieść koszty całości - tu musieliby się posiłkować kredytem, na ogół w tego typu realizacjach rozkłada się ew ryzyko znajdując kilku producentów np w adol było ich ok 4
    raczej będą dążyć do tego aby jakaś stacja tv lub stremingowiec pokrył koszty

• Re: Serial medium Autor: ~fanpli [213.134.164.*]
    medium nie traci na popularności więc serial ma szansę na odniesienie sukcesu
    no i wreszcie partner biznesowy wygląda świetnie, zaliczył najlepszy kwartał w historii
    zresztą podobnie jak platige, wyniki bloober pokazują jak dochodowe może być ip
    cieszy więc kierunek obrany przez pli w nowej strategii
    https://ceo.com.pl/najlepszy-kwartal-w-historii-krakowskiego-bloober-team-28309
[x]
PLATIGE -1,32% 11,20 2025-10-10 16:46:31
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.