Widzisz mając akcje Banku jesteś jakgdyby współwłaścicielem, bank zlikwidowali i twoją własność również. Natomiast są też właściciele obligacji, którzy nie są współwłaścicielami banku tylko wierzycielami i im też umożyli obligacje! ciekawe no nie? No ale to PiS działał na zasadzie - motłoch (zdecydowana większość) miał wkłady w banku, wiec ich nie okradniemy bo nie będą na nas głosować, a obligatariusze i akcjonariusze? a ilu ich jest? Poza tym tak jak zaznaczyłem wcześniej, akcjonariusze bedąc właścicielami słusznie pozbawiono własności, ale obligatariuszy? Przecież oni nie byli właścicielami. Jednak kto się upomni jest to garstka.
Dnia 2022-10-03 o godz. 12:45 ~Adam napisał(a): > Widzisz mając akcje Banku jesteś jakgdyby współwłaścicielem, bank zlikwidowali i twoją własność również. Natomiast są też właściciele obligacji, którzy nie są współwłaścicielami banku tylko wierzycielami i im też umożyli obligacje! ciekawe no nie? No ale to PiS działał na zasadzie - motłoch (zdecydowana większość) miał wkłady w banku, wiec ich nie okradniemy bo nie będą na nas głosować, a obligatariusze i akcjonariusze? a ilu ich jest? Poza tym tak jak zaznaczyłem wcześniej, akcjonariusze bedąc właścicielami słusznie pozbawiono własności, ale obligatariuszy? Przecież oni nie byli właścicielami. Jednak kto się upomni jest to garstka. >
Sam jesteś motłoch kanalio :-D Chciałeś zarobić więcej na obligacjach bankruta to masz stratę 100%. Trzeba było wpłacać na lokaty po 0,01% dwa lata temu to miałbyś tylko 30% mniej oszczędności.
Dnia 2022-10-03 o godz. 13:49 ~Adam napisał(a): > Kanalio (tak mnie nazwałeś) nie posiadałem ani akcji ani obligacji GNB, ale z racji zawodu znam sprawe od podszewki, ale co ty o tym możesz wiedzieć!
Mam gdzieś kim jesteś z zawodu i czy znasz sprawę czy nie znasz. Nazywasz motłochem klientów banku... więc jesteś zwykłą kanalią.
Jak można słusznie pozbawić kogoś własności? Jakbym ci wszedł do domu, wyniósł telewizor i zaniósł na nowogrodzka żeby służył prezesowi to też byś napisał że słusznie?
Czy posiadacz obligacji nie jest wierzycielem banku? A jednak pomimo, iż nie jest współwłaścicielem (jak w przypadku akcji) jego też pozbawiono obligacji. Takie prawo?
Jaki bankrut ??? Bank generował mielomilionowe zyski. Tylko zwiekszające przez KNF i BFG z zobowiązania i zmiany prawa pogrążały coraz bardziej ten bank. Nie mógł liczyć na pomoc panstwa.
Dnia 2022-10-03 o godz. 12:45 ~Adam napisał(a): > [...] Poza tym tak jak zaznaczyłem wcześniej, akcjonariusze bedąc właścicielami słusznie pozbawiono własności [...]
Nie przesadzaj z tym byciem wspówłaścicielem. Liczy się ile masz akcji i jaki masz udział procentowy w całości. Pomijam tzw. złote akcje.
No więc drobni tutaj kupują akcje, ale de facto nie mają nic do powiedzenia, bo większościowy akcjonariusz zawsze przegłosuje na WZA to, co chce.
W tej sytuacji dochodzimy do tego, że w zasadzie najlepiej jakby klienci indywidualni nie mogli handlować akcjami na giełdzie dla ich dobra. Bo jak wiadomo, w wielu spółkach niewiele można się dowiedzieć oficjalnie, a raporty to teatr, którego celem nie są rzetelne informacje, a jedynie napisane go tak, by spełniał wymogi regulatora.
Pierwszy jest współwłaścicielem i odpowiada za to jak bank jest prowadzony. Nie dokapitalizowałeś go, więc się ciesz, że nie odpowiadasz własnym majątkiem za ten upadek ponad stracone akcje. Jak wy to sobie wyobrażacie, można firmę na dno sprowadzić i nie ponieść konsekwencji? Tak, byliście mniejszośiowymi akcjonuriaszami, ale to nadal współwłaścność.
Zresztą kto normalny po akcji z IDEA Bank trzymał jeszcze ten papier? Był sprzedać na odbiciu na 40 groszy, nawet ze stratą.
ja już masz dość czytanie płaczy i lamęty tych nieudaczników co kupili akcje bankruta wiedząc od dawna, a jak od ponad roku ostrzegałem, że to bank z ujemnymi kapitałami własnymi i Zarządem które od 7 lat przepala pieniądze z kwartału na kwartał ! A jak czytam te głupoty co teraz wypisują to nawet mi ich nie żal.