Jeżeli nie są jeszcze rozliczone - to kasa najprawdopodobniej przepadła. Ktoś już kiedyś pytał o taka sytuację w przypadku poprzedniej spółki zabieranej LC. Pozostałe uzbroić się w cierpliwość do wtorku. Nie zazdroszczę sytuacji.....
po trzech dniach to pojawiają się na koncie bnkowym a jesli transakcja została zawarta to masz środki dostepne od ręki. Nikt Ci niczego nie zabierze. Sprzedaż akcji następuje z chwilą zamkniecia zlecenia i nie da się tego cofnąć. Jak sprzedałeś i kupiłeś KGHM to akcje zostały sprzedane. Teraz jak sprzedasz KGHM to pieniądze będziesz miał po trzech dniach na koncie.
Dobra rada, kup natychmiast za tę kasę inne akcje, jakiekolwiek. Wówczas nie będzie tak łatwo odkręcić kilku transakcji i powinno się udać. Tak ja bym zrobił.
Sytuacja jest jasna GNB sprzedane KGHM kupione BRAWO TY gdyby ktoś próbował pozbawić cie kupionych akcji KGHM to byłaby to zwykał kradzież wtedy spokojnie można zakładać sprawę sądową o zwrot kasy wraz z odsetkami gdyby sprawa się przeciągała , jakieś prawo powinno obowiązywać chyba że wszechmogący ślepy KNF działa na innym prawie ????
Sytuacja kontrowersyjna postanowili uwalić Leszka a przy tej okazji uwalili całe grono akcjonariuszy ,jednak kij ma dwa końce bo sprawa wygląda na ruch polityczny a chciałbym dodać że ci wydojeni akcjonariusze to też są WYBORCY !!!!!!! i wiem jak zadziałają w trakcie nadchodzących wyborów !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kto kupił w ciągu ostatnich dni ma śpiworem kasę,może być zablokowana więc trzeba napisać do biura maklerskiego i odblokują. A kto przedarł w ostatnie trzy dni nie ma akcji i kasy.mialem tak na idea banku.***** ***.
Nic Ci nie zabiorą!!! Spij spokojnie. Jak sprzedałaś wczoraj to po transakcji zobaczyłaś kasę za którą mogłaś kupić inne akcje i tak zrobiłaś. Nie słuchaj baranów :))
mylisz sie. bedzie miec minus na koncie skoro kupila inne akcje. raczej dm sprzeda inne akcje aby byl bilans na zero lub wczesniej zarzada doplaty na konto
Transakcje z wczoraj i z przedwczoraj zostana anulowane. Sprzedającym umorzą akcje a kupującym zwrócą kasę. Jeśli sprzedajacy za kase ze sprzedazy kupil cos innego to prawdopodobnie bedzie koniecznośc wplaty drodkow na rachunek na porycie transakcji, albo bedzie mozna samemu sprzedać to co sie nabylo po aktualnej cenie. Nie sadze, aby biuro maklerskie mialo uprawnienie do samodzielnej sprzedazy instrumentow nabytych za srodki ze sprzedazy umorzonych akcji.
patowa sytuacja bo gdyby kupila innego bankruta? lub za wszystko inne akcje co spadaja w dol? bm bedzie chcialo miec jak najmniejsza strate. dla mnie nierealne jest aby anulowali zakup kghm aby byc na zero
To ciekawe, czyli dziewczyna nie dość że straciła kasę, nie ma akcji to jeszcze będzie musiała zapłacić prowizję od kupna, sprzedaży akcji+ do tego pokryć spadki jakie zaliczy kghm przez te kilka dni
Też tak myślę że nic już nie zrobią, za dużo zamieszania. Żeby się jeszcze lepiej zabezpieczyć sprzedałbym KGHM, kupił kolejne akcje i tak kilka razy obrócić kasą ale na noc zostawać z akcjami, to już nie do odwrócenia :) Ale lepiej to robić po kawałku żeby całej kasy nie przyblokowali jakby coś.
Wszyscy który sprzedali wczoraj akcje są bezpieczni. Mylicie pojęcia........Te 3 dni o których piszecie dotyczy praw z akcji, np. gdy chcecie dostać dywidendę. Ma to też znaczenie w przypadku zapisywania się na akcje w ofercie publicznej nowej spółki. Pieniądze pozyskane z transakcji sprzedaży można natychmiast wykorzystać. Albo do zakupu innych akcji, spłaty zadłużenia czy zrobienia przelewu do innego banku. Zatem suma jaką uzyskała Ala ze sprzedaży jest nietykalna.
Dnia 2022-09-30 o godz. 14:04 ~WzK napisał(a): > Wszyscy który sprzedali wczoraj akcje są bezpieczni. Mylicie pojęcia........Te 3 dni o których piszecie dotyczy praw z akcji, np. gdy chcecie dostać dywidendę. Ma to też znaczenie w przypadku zapisywania się na akcje w ofercie publicznej nowej spółki. > Pieniądze pozyskane z transakcji sprzedaży można natychmiast wykorzystać. Albo do zakupu innych akcji, spłaty zadłużenia czy zrobienia przelewu do innego banku. Zatem suma jaką uzyskała Ala ze sprzedaży jest nietykalna.
ps. dokładnie jak prawisz WzK . TRZY DNI to księguje dom maklerski- w przypadku wypłaty tych środków, ale jest jeszcze jedna opcja - dzwonisz do domu maklerskiego żeby zwolnili Ci Alu te środki KASĘ pobierają prowizję i kasę przelewam na wskazane prywatne konto.
w KDPW figurujesz jako posiadaczka akcji na dzień dzisiejszy ale jutro już nowym włascicielem tych akcji bedzie ten kto kupił od Ciebie wczoraj. Dla mnie to oczywiste że Ci sie udało
Ludzie, po pierwsze 2 dni a nie 3. Po drugie, kupiła akcje za kasę z należności za Getin. Transakcja sprzedaży Getinu będzie anulowana więc i należności będą. Oczywiście akcji KGHM nikt Ci nie zabierze ale będziesz miała zobowiązanie do domu maklerskiego za ich zakup. Jeżeli go nie spłacisz to DM ma prawo sprzedać twoje akcje aby zaspokoić zobowiązanie (zapraszam niedowiarków do lektury umowy i regulaminów). Jednym słowem, kasa za Getin przepadła.
Oczywiście ja na swoje nieszczęście 28 kupowałem 100k akcji a wczoraj konto wyczyszczone. Dzwoniłem 30 do dm i niestety nie będzie już z tego kasy ten co mi sprzedał to szczęśliwie ma kase
Ale tu jest ciemnota. Zacznijmy od początku 1. Na koncie w Domu Maklerskim masz akcje Getinu. Akcje te są również zapisane w KDPW . tj. Krajowym Depozycie Papierów Wartościowych. 2. 29 września 2022 r złożyłeś dyspozycję sprzedaży tych j papierów w Domu Maklerskim. Twoja dyspozycja została zrealizowana 29.09,2022. Zamiast akcji pojawiły się pieniądze ale nie do wypłaty. 3. I tu wkracza wyżej wspomniany KDPW. To jest w uproszczeniu księgowy GPW. Ma on dwa dni robocze na rozliczenie tej transakcji. a więc 3 października 2022 ,srodki ze sprzedaży akcji możesz dopiero wypłacić, natomiast nabywca Twoich akcji ( o ile ich nie sprzedał również 29 września 2022, STRACIŁ WSZYSTKO (jego akcje ulegną umorzeniu )
Tylko pierwsza częsć postu jest w miarę poprawna. Na DZISIAJ wlascicielem akcji jest autorka posta. Akcje zmienilyby wlasciciela dopiero w poniedzialek ale to sie juz nie stanie. Wiec ostatecznie to ona stracila kase. Sprzedaz nie zostanie rozliczona, osoba ktora kupila od niej akcje dostanie kase spowrotem a autorka zostanie z minusem na koncie za zakup kghm. Dom maklerski upomni sie o ten minus, bez obaw. W poniedzialek po poludniu bedzie wszystko jasne dla watpiacych.