Szukam chętnych do dołączenia do pozwu zbiorowego przeciwko skarbowi państwa, żądam zwrotu wartości akcji po cenie ich zakupu wraz z należnymi odsetkami
W razie czego można na mnie liczyć. Podaj proszę jakiegoś maila i działajmy!! Dlaczego zwykły akcjonariusz ma być w tej sytuacji najbardziej poszkodowany?? 35tys w plecy!!
Wy naprawdę nie rozumiecie, że jesteście współwłaścicielami banku, który przez swój upadek naraził na straty właścicieli innych banków? I jeszcze chcecie za to odszkodowania xD Waszych akcji już nie ma.
Nie ma akcji nie ma obligacji to koniec pozwy nie pomogą tylko kasa w błoto! Tak było na PBS, Idea Bank. Zobaczcie jakie to wyrafinowane skur... akurat dziś miała nastąpic spłata kolejnej raty na obligi serii GNB0323 i dziś umoyli obligacje, więc nie zapłacą tej raty! perfidja nie zna granic akurat dziś w ostatnim dniu! Karma wraca!
W jaki sposób naraził? Bank normalnie funkcjonował i zarabiał kasę to pisowskie śmiecie go zniszczyły przypomnij sobie Plan Zdzisława
ale macie rację w jednym, polskie sądy nic z tym nie zrobią, trzeba od razu uderzać do Strasburga
Wiesz jakie miał wskaźniki tier? Co ty piszesz że normalnie funkcjonował. Poza tym mechanizm który tu zastosowano jest mechanizmem unijnym i na zachodzie tak ingerowano w zagrożone instytucje finansowe po 2008 roku.
Jedynie co zostało to nagłośnić to medialnie i złożyć pozew. Są stoicy, którzy łatwo się z tym pogodzili. Jak na razie nie zamierzam. Jeżeli znajdziecie informacje na temat składania podpisów pod pozwem to proszę wstawcie pod wątkiem.
Obligacje były podporządkowane, czyli też już ich nie ma! Strate ponieśli i akcjonariusze i obligatariusze! I pozwy nic nie pomogą szkoda tylko kasy na sądy. Wystarczy przeanalizowac sytuację na PBS i Idea Banku Tam tez się ludzie i instytucje sądzili i nic nie wskrali! Nie pisze tego, że jestem złośliwy, niestety też posiadałem obligacje GNB i wiem, że straciłem kase na amen i nawet nie odpisze sobie straty. To jest chamstwo największe, zanotowac strate i nie móc jej odpisać, ale przerabiałem to już na PBS i nic nie pomoże!
Ewentuala szansa to zgonić na okoliczność kowidowo - wojenne
A z tego wynika to że nie sposób przewidzieć stopy % , wakacji kredytowych kursu chf pln , (to dotyczy planu naprawczego) który oficjalnie nie został odrzucony
Może jest coś w prawie - czego można się chycić , ale Leszek ma tylko 62% reszta mogła zwołać WALNE i emisję - jak Leszek by dał się przegłosować
No tylko że bank nie zniknął. BFG zabiera wszystkie depozyty i część aktywów. Zostaje tak zwany "Bad bank" z hipotekami w walutach - no tylko przypominam że dalej idą spłaty. To że bank ma restrukturyzację nie zwalnia ludzi z obowiązku spłaty kredytu hipotecznego.
Interesuje mnie co BFG i grupa banków wrzuci po stronie pasywów do bilansu. Na toksycznych aktywach to można nawet niezły interes robić (pamiętam lata temu RBS miał taki i tak całkiem niezłe dochody kroili). Taki bank to wtedy przypomina bardziej Kruka niż bank - ma aktywa i ściąga należności.
Tylko pytanie co z waszymi akcjami ? Jak wyparowały to przecież nie jest piard na wietrze - KDPW gwarantuje że macie je zarejestrowane - skoro bank nadal istnieje to ma też akcje.
Buhahahaha dobre
Na Idea Banku tez pozwami straszyli i na forum Idea Banku juz tylko zostal mike75 hahaha
Nie wiem co ma w glowie ten co zakladam watek ale powiem tak inwestycja w akcje tk ryzyko, kupuja akcje bankruta z luka kapitalowa 4,5 mld zlotych to ryzyko utrath 100% srodkiw.
O resolution pusalem juz od ponad roku zreszta te nie tulko ja ale i innk. Nawet dzis komentarz analityka byl taki:
"Transakcja zmniejsza ryzyko w sektorze, ale raczej nie powinna być niespodzianką. Pozytywnie oceniam zapowiedzi, że raczej nie powinno być wyższej składki na BFG" - powiedziała PAP Biznes analityczka Ipopema Securities Marta Czajkowska-Bałdyga.
"Dzisiejsze informacje nie powinny zaskakiwać, dziwić powinno raczej tylko to, dlaczego stało się to tak późno" - powiedział PAP Biznes jeden z ekspertów rynku.
Jeśli było głośno od lat że podmiot nie spełnia wymogów a i tak kupowaliscie to wasze ryzyko są podmioty co z dnia na dzień zawieszono bez ostrzeżenia przy publikacji fałszywych danych
To wtedy ludzi szkoda
STRASBURG wspomnicie moje słowa to im tak nie przejdzie łatwo , zeby tak poprostu ukrasc akcjonariuszom pieniadze Jezeli by był przymusowy skup po cenie zamkniecia na 0,15 to by jeszcze mieli wytłumaczenie z w dniu zamkniecia płacą tyle co jest kurs akcji
Przede wszystkim pytanie na ile banki wycenią ich "gigantyczną pomoc" w tym cyrku. Prawdopodobnie tym obciążą bilans Getin Banku i w ten sposób wydrenują wszystkie przyszłe przepływy z kredytów hipotecznych. Ich roszczenia będą miały pierwszeństwo przed roszczeniami akcjonariuszy więc jak nie wiecie gdzie popłyną wasze pieniądze to rozejrzyjcie się po bankach. A ten jednorazowy strzał w dopięciu bilansu BFG Bank SA (start już w poniedziałek) wrzucą sobie jako strata do wyniku i w ten sposób nie zapłacą złotówki podatku na koniec roku.
Przykre ale prawdziwe - Banki wyjdą na tym najlepiej. Ja bym śledził komunikaty w przyszłym tygodniu jak wygląda bilans Bad banku Getin i co zostało tam poza aktywami dodane. BFG prawdopodobnie umorzy akcje ale jeśli nie to jest szansa na wyciągnięcie kasy - ale to raczej po latach.
No cóż
Po postach widac ze za inwestowanie na giełdzie biora się osoby które liczą na szybki zysk nie mając o tym zielonego pojęcia
Zalecam edukację
A teraz krotko i na temat
Akcje i obligacje zostały umozone
Żaden pozew zbiorowy tu nie pomoże
Poprostu takie są przepisy od początku istnienia gpw
Caly majątek został przejety przez inne podmioty a akcje i obligacje zostały w tym momencie umozone poprostu nie istnieja
Koniec kropka