• Zniesienie obliga Autor: ~DDDM [85.221.143.*]
    Szacujecie ile mln pójdzie bokiem, jeżeli chodzi o zysk GPW, na tej zmianie. W pierwszym półroczu zysk z TGE wynosił 24,1 ml zł. Pewnie to nie pozostanie bez wpływu na wypłacaną dywidendę. Tylko błagam nie piszcie niech spada i wtedy dokupię, bo mam wrażenie że bez końca dokupujecie a cena idzie cały czas w dół, a mniejsza dywidenda która wyjdzie ze zniesienia obligo, nie napawa optymizmem.
  • Re: Zniesienie obliga Autor: ~Leszcz [109.241.109.*]
    Wszystko zależy od preferencji .Od kilku lat 30% kasy mam w IKE obligacje 10 letnie , 50% w obligacjach 4 letnich , 20% w akcjach GPW SA . Nie bardzo ruszają mnie spadki na GPW. Jeśli rośnie oprocentowanie obligacji to cena akcji spada bo ludzie tam przenoszą kasę . Jeśli oprocentowanie jest prawie zerowe to kupują akcje dla dywidendy - o graczach nie piszę bo oni są zawsze. I muszę napisać że jeśli spadnie do historycznego minimum to dobiorę bo to dobry czas na kupno :)
  • Re: Zniesienie obliga Autor: ~Leszcz [109.241.109.*]
    Co do wysokości dywidendy to jeśli wprowadzą ten podatek to jej wysokość spadnie . Pytanie na jak długo zostanie wprowadzony ?
  • Re: Zniesienie obliga Autor: ~MW [31.61.224.*]
    Prezes GPW powiedział, że w tym roku z TGE pochodziło ok. 1 zł w dywidendzie.
  • Re: Zniesienie obliga Autor: ~asd [89.64.55.*]
    i tak politycy psują dobrą spółkę
  • Zniesienie obliga Autor: ~As [89.78.57.*]
    No to jedziemy tak jak PZU.
    Na 20 z hakiem.
  • Re: Zniesienie obliga Autor: ~Jo [31.0.79.*]
    Bez TGE i NC można żyć. Naprawdę nic się bez tych tworów nie stanie. Najwyżej zniknie kilka zbędnych stołków. Śrubowanie cen energii na kontraktach nikomu nie służy.
  • Re: Zniesienie obliga Autor: ~LESZCZ [31.1.34.*]
    Ja tam bym się tym nie przejmował . Stopa zwrotu przy niższej cenie pewnie będzie podobna . Co przyniesie przyszłość to się okaże
  • Re: jak tam rubliczki z Armenii??? Autor: ~tom [146.70.85.*]
    ciekawe ile zysku przynosi aktualnie kupno giełdy w Armenii ?????????????????????????
  • Re: jak tam rubliczki z Armenii??? Autor: ~LESZCZ [31.1.93.*]
    • Finanse. Po pierwsze, AMX jest rentowna. Jest to mikroskopijna giełda, ale zarabia. W 2019 roku skonsolidowane przychody grupy AMX wyniosły 6,4 mln zł, EBITDA sięgnęła 2,0 mln zł, a zysk netto 1,3 mln zł. Na dzień 31 grudnia 2019 r. aktywa ogółem grupy AMX wyniosły 6,5 mln zł. Tymczasem w połowie 2020 roku aktywa GPW – która miała w 2019 roku 336 mln zł przychodów i 119 mln zł zysku - wynosiły 1,38 mld zł. „Ważne, że ASX jest już zyskowna. Ma około 20% rentowności, co jest bardzo dobrym wynikiem przy tej skali działalności. Jest to dla nas okazja, ponieważ wycena jest zbliżona do aktywów netto” – zdradzał we wrześniu w wywiadzie dla „Parkietu” prezes Dietl.

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [198.8.85.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Zniesienie obliga Autor: ~ZeŚląska [89.200.160.*]
    Leszcz:" Wszystko zależy od preferencji .Od kilku lat 30% kasy mam w IKE obligacje 10 letnie , 50% w obligacjach 4 letnich , 20% w akcjach GPW SA . Nie bardzo ruszają mnie spadki na GPW. Jeśli rośnie oprocentowanie obligacji to cena akcji spada bo ludzie tam przenoszą kasę . Jeśli oprocentowanie jest prawie zerowe to kupują akcje dla dywidendy - o graczach nie piszę bo oni są zawsze. I muszę napisać że jeśli spadnie do historycznego minimum to dobiorę bo to dobry czas na kupno"

W jakim DM masz na jednym rachunku obligacje 10 letnie, 4 letnie i akcje.
    O ile wiem takie obligacje sprzedaje bank PKO BP a akcje Domy Maklerskie? Czy to można mieć na jednym rachunku?
[x]
GPW -0,31% 79,45 2026-05-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.