Szacujecie ile mln pójdzie bokiem, jeżeli chodzi o zysk GPW, na tej zmianie. W pierwszym półroczu zysk z TGE wynosił 24,1 ml zł. Pewnie to nie pozostanie bez wpływu na wypłacaną dywidendę. Tylko błagam nie piszcie niech spada i wtedy dokupię, bo mam wrażenie że bez końca dokupujecie a cena idzie cały czas w dół, a mniejsza dywidenda która wyjdzie ze zniesienia obligo, nie napawa optymizmem.
Wszystko zależy od preferencji .Od kilku lat 30% kasy mam w IKE obligacje 10 letnie , 50% w obligacjach 4 letnich , 20% w akcjach GPW SA . Nie bardzo ruszają mnie spadki na GPW. Jeśli rośnie oprocentowanie obligacji to cena akcji spada bo ludzie tam przenoszą kasę . Jeśli oprocentowanie jest prawie zerowe to kupują akcje dla dywidendy - o graczach nie piszę bo oni są zawsze. I muszę napisać że jeśli spadnie do historycznego minimum to dobiorę bo to dobry czas na kupno :)
Bez TGE i NC można żyć. Naprawdę nic się bez tych tworów nie stanie. Najwyżej zniknie kilka zbędnych stołków. Śrubowanie cen energii na kontraktach nikomu nie służy.
Finanse. Po pierwsze, AMX jest rentowna. Jest to mikroskopijna giełda, ale zarabia. W 2019 roku skonsolidowane przychody grupy AMX wyniosły 6,4 mln zł, EBITDA sięgnęła 2,0 mln zł, a zysk netto 1,3 mln zł. Na dzień 31 grudnia 2019 r. aktywa ogółem grupy AMX wyniosły 6,5 mln zł. Tymczasem w połowie 2020 roku aktywa GPW – która miała w 2019 roku 336 mln zł przychodów i 119 mln zł zysku - wynosiły 1,38 mld zł. „Ważne, że ASX jest już zyskowna. Ma około 20% rentowności, co jest bardzo dobrym wynikiem przy tej skali działalności. Jest to dla nas okazja, ponieważ wycena jest zbliżona do aktywów netto” – zdradzał we wrześniu w wywiadzie dla „Parkietu” prezes Dietl.
Leszcz:" Wszystko zależy od preferencji .Od kilku lat 30% kasy mam w IKE obligacje 10 letnie , 50% w obligacjach 4 letnich , 20% w akcjach GPW SA . Nie bardzo ruszają mnie spadki na GPW. Jeśli rośnie oprocentowanie obligacji to cena akcji spada bo ludzie tam przenoszą kasę . Jeśli oprocentowanie jest prawie zerowe to kupują akcje dla dywidendy - o graczach nie piszę bo oni są zawsze. I muszę napisać że jeśli spadnie do historycznego minimum to dobiorę bo to dobry czas na kupno"
W jakim DM masz na jednym rachunku obligacje 10 letnie, 4 letnie i akcje. O ile wiem takie obligacje sprzedaje bank PKO BP a akcje Domy Maklerskie? Czy to można mieć na jednym rachunku?