podbitka nie podbitka, ale muszą kupić - a o to chodzi :) kiedyś, któryś kamyczek przechyli szalę :) Coś do kursu USD - to tylko połowicznie - co już tu kiedyś opisywałem :) PLI ma cześć przychodów w USD, ale też część kosztów ma w USD (np. licencje, sprzęt, pensje na off-shore - które rosną wraz z zatrudnianiem nowych offszorowych pracowników) Ma też trochę kredytu w EUR. Poza tym spółka nie trzyma koncie 100 mln USD, których wartość rośnie wraz z przeceną PLN :) To wszystko fluktuuje, a poza tym spółka zabezpiecza część płatności ze zleceń walutowych kontraktami forward (opcji nie stosują :) - które neutralizują wszelkie zmiany kursu. Resumując - ma to pewien pozytywny wpływ, ale ten czynnik nie podwoi zysku netto w 3Q - za wzrost wyniku będę odpowiadały inne czynniki.
"Standardowa podbitka na koniec kwartału do 25 żeby fundy nie pokazały straty" Moja odpowiedź dotyczyła tego postu. Kurs na koniec 1Q=31zł na koniec 2Q=26zł (potrzebowali aż prawie 9k akcji) strata 5zł na akcji!!! Na koniec 3Q=? To mogli sobie pozwolić na stratę 5zł na papier w 2Q, a teraz w takiej sytuacji makro wyciągają kurs bo strata 1,5-2zł jest nie do zaakceptowania? No elegancko!!!
p.s 7.09.2022 kurs np 22,8zł ot i wyciągnęli kurs o 2,2zł jak na razie przez 3 tygodnie :)
w kwestii dolara - rok temu był po 4 zeta a dziś jest 25% wyżej! kwartał temu był 10% niżej więc jutro kurs się liczy do rachunkowości w księgach przychody wzrosną z przeliczenia aczkolwiek to nie gł nurt a taka wartość dodana z pkt widzenia biznesu pli silne waluty są korzystne co zaś do fundów to należy się cieszyć, że to fizany i nie muszą na gwałt umarzać jednostek jak przysłowiowy kowalski ucieka w popłochu... 3 kwartał od strony wynikowej powinien zadowolić największych malkontentów
hehe, skąd ty się urwałeś? funduszy w akcjonariacie platige jest kilka! żaden nie przekroczył 5% więc nie muszą się afiszować jednak wiadomo, że była emisja po 25 zeta i były też duże pakietówki w okolicach 100 k akcji, blisko związany ze spółką wydaje się sugalski - przewodniczący rn image games do tego pewnie jakiś fizan z kręgu rockbridge i mniejsze pakiety w rękach innych fizanów, nazw niestety nie znam, ale spoko, fundusze są tu na pewno obecne, co można też zaobserwować również na notowaniach...
wyjaśni mi ktoś sprawę z fundami? Widać duży ruch na papierze ale nie wiem z czego to wynika. Dzisiaj się pozbyłem 2/3 akcji po 26.20 PLN. Zostawiłem trochę pod scenariusz "że to wystrzeli"