• Mega zyski Pli Autor: ~Icek [5.184.121.*]
    Kontrakty w dolarach. Sam kurs daję lekko 30% lepszy wyniki r/r
  • Re: Mega zyski Pli Autor: bialoczerwony1972 [79.191.129.*]
    PLI na tle NC jest bardzo mocne od 2 lat!!! https://stooq.pl/q/?s=ncindex&d=20220928&c=2y&t=c&a=lg&r=pli ktoś pakuje do wora te papiery...
    Pewnie nasz dyżurny troll kibic ;)
  • Re: Mega zyski Pli Autor: tankad0 [78.10.211.*]
    No i co z tego? Całe GPW leci na łeb. Na NASDAQu obniżka o 1% a u nas jutro rano będzie -2 -5%. Trzymam PLI bo liczę że w długim terminie zyskam.
  • Re: Mega zyski Pli Autor: ~Reggaer [87.207.84.*]
    Standardowa podbitka na koniec kwartału do 25 żeby fundy nie pokazały straty
  • Re: Mega zyski Pli Autor: ~qwerty [185.151.75.*]
    podbitka nie podbitka, ale muszą kupić - a o to chodzi :) kiedyś, któryś kamyczek przechyli szalę :)
    Coś do kursu USD - to tylko połowicznie - co już tu kiedyś opisywałem :)
    PLI ma cześć przychodów w USD, ale też część kosztów ma w USD (np. licencje, sprzęt, pensje na off-shore - które rosną wraz z zatrudnianiem nowych offszorowych pracowników)
    Ma też trochę kredytu w EUR.
    Poza tym spółka nie trzyma koncie 100 mln USD, których wartość rośnie wraz z przeceną PLN :)
    To wszystko fluktuuje, a poza tym spółka zabezpiecza część płatności ze zleceń walutowych kontraktami forward (opcji nie stosują :) - które neutralizują wszelkie zmiany kursu.
    Resumując - ma to pewien pozytywny wpływ, ale ten czynnik nie podwoi zysku netto w 3Q - za wzrost wyniku będę odpowiadały inne czynniki.
  • Re: Mega zyski Pli Autor: bialoczerwony1972 [31.61.178.*]
    Jakoś na koniec 2q nie wyciągali za uszy kursu :) Po drugie to takie olbrzymie tu fundy mają pozycję, że na bank maja wpływ na ich zyski lub straty :)
  • Re: Mega zyski Pli Autor: ~Reggaer [5.173.64.*]
    Nie widac ? Zobacz na kurs od 15 do 31 marca i 15 - 30 czerwca a potem co na rozoczecie kolejnego kwartalu z kursem sie dzialo
  • Re: Mega zyski Pli Autor: bialoczerwony1972 [79.191.129.*]
    "Standardowa podbitka na koniec kwartału do 25 żeby fundy nie pokazały straty" Moja odpowiedź dotyczyła tego postu. Kurs na koniec 1Q=31zł na koniec 2Q=26zł (potrzebowali aż prawie 9k akcji) strata 5zł na akcji!!!
    Na koniec 3Q=? To mogli sobie pozwolić na stratę 5zł na papier w 2Q, a teraz w takiej sytuacji makro wyciągają kurs bo strata 1,5-2zł jest nie do zaakceptowania? No elegancko!!!

p.s 7.09.2022 kurs np 22,8zł ot i wyciągnęli kurs o 2,2zł jak na razie przez 3 tygodnie :)
  • Re: Mega zyski Pli Autor: ~fanpli [89.64.70.*]
    w kwestii dolara - rok temu był po 4 zeta a dziś jest 25% wyżej!
    kwartał temu był 10% niżej więc jutro kurs się liczy do rachunkowości w księgach
    przychody wzrosną z przeliczenia aczkolwiek to nie gł nurt a taka wartość dodana
    z pkt widzenia biznesu pli silne waluty są korzystne
    co zaś do fundów to należy się cieszyć, że to fizany i nie muszą na gwałt umarzać jednostek jak
    przysłowiowy kowalski ucieka w popłochu...
    3 kwartał od strony wynikowej powinien zadowolić największych malkontentów
  • Re: Mega zyski Pli Autor: ~benus [165.225.212.*]
    Jakie fundy? Zaorski tu wchodzi :) Kiedy mowil ze ta spolka bedzie jak CDP w przyszlosci....
  • Re: Mega zyski Pli Autor: ~fanpli [89.64.70.*]
    hehe, skąd ty się urwałeś?
    funduszy w akcjonariacie platige jest kilka!
    żaden nie przekroczył 5% więc nie muszą się afiszować jednak
    wiadomo, że była emisja po 25 zeta i były też duże pakietówki
    w okolicach 100 k akcji, blisko związany ze spółką wydaje się sugalski - przewodniczący rn image games
    do tego pewnie jakiś fizan z kręgu rockbridge i mniejsze pakiety w rękach
    innych fizanów, nazw niestety nie znam, ale
    spoko, fundusze są tu na pewno obecne, co można też zaobserwować również na notowaniach...
    To niewiedzialem, ze tak fundy sa zaangazowane. Czyli malo akcji w obrocie. Od jakiegos czasu widac ze trwa zbieranie. Kwestia czasu to wystrzeli.
  • Re: Mega zyski Pli Autor: tankad0 [78.10.211.*]
    wyjaśni mi ktoś sprawę z fundami? Widać duży ruch na papierze ale nie wiem z czego to wynika. Dzisiaj się pozbyłem 2/3 akcji po 26.20 PLN. Zostawiłem trochę pod scenariusz "że to wystrzeli"

• Re: Mega zyski Pli Autor: bialoczerwony1972 [31.61.178.*]
    W poniedziałek pozbądź się reszty! To nigdy nie wystrzeli :D
    Buduje nam sie trojkat na wykresie, w ktoras musi isc...
[x]
PLATIGE 0,00% 5,90 2026-05-14 13:22:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.