- wartość księgowość 115 zł - zarobek w 1 kwartale około 9 zł na akcję - zbyt na wydobywany surowiec, generalnie nieograniczony - zadłużenie - praktycznie brak - perspektywy rozwoju, jedna z najbardziej perspektywicznych spółek surowcowych, energia elektryczna z węgla zostanie na dziesiątki lat - dywidendę wypłacają TAK, w 2023 może być bardzo wysoka
Kolejny raz piszę, na bananowej GPW rosną tylko zadłużone balony zarabiające grosze na akcję bo jest info. Ciekawe co wymyśli SP żeby przetransferować akcje od ENEA, jedyne uczciwe rozwiązanie to wezwanie przynajmniej w cenie wartości księgowej ale patrząc na obecną sytuację zaczynam w to wątpić.
Przepraszam Cie, bo widze, ze ktos myślący, ale szkoda czasu tutaj... ani do inwestowania, ani tym bardziej do pisania tutaj, nie ma min IQ wymaganego, a zaraz na Ciebie wyleją wiadro pomyj goście, którzy nie mają co robić z czasem. Wiem, że czasem się zdarzają wartościowe informacje, ale chyba nie są tyle warte, żeby brnąć przez ten ściek strumienia świadomości, z dużym stezenien czzych inwektyw, zeby tutaj pisać.
Jest gdzies moze forum dla inteligentnych?
Pozdrowienia dla moderatora, na jego miejscu dawno bym zwariowal, a on/ona daje rade, szacun:). Ale na terapię chodzą jak nic, i na pewno mają dodatek za szkodliwe:)
Zaufałam w solidność to teraz tracę , bo od ponad miesiąca idzie w dół. Nie ma bocznego tylko dół. I to boli. Jest szansa w okresie grzewczym , że będzie lepiej? Bo już panikuję ale rozsądek mówi STOP. Komu wierzyć? panice? czy rozsądkowi?
Spada, bo wszystko spada. lanxess dzisiaj na minimum od 5 L, aktywa są tanie, a na Bogdance dodatkowo jest gra agresywna. Zauważ, że na razie nie spadło poniżej 37, zauważ, że podaż atakuje tutaj zawsze falami, i tak samo popyt. Tutaj na razie nic nie jest przypadkowe. Wiele wskazuje na to, że bierzemy udział w ciekawszej grze. Może być tak, że będzie kilka "wybić", jak wczoraj, a potem dołowania - to chodzi o to, żebyśmy na wybiciu wyskakiwali z akcji, bo za parę dnie będzie mozna odkupić taniej, i na tych "wybiciach" sprzedawali. A ostatnie okaże się prawdziwe:) Ja osobiście myślę, że wezwanie będzie, pewnie ok wartości księgowej w Enei, czyli 60 parę złotych. Nie wiem, czy na 66%, czy na całość, obstawiam całość, bo ma wejść do NABE, a Bogdanka w NABE jest super ważna, najważniejsza (złoża na Lubelszczyźnie, koncesje itp). Jak masz słabe nerwy, sprzedaj i obserwuj, jak przekroczy 42, kup znowu. Jak spadnie na 17, kupuj PKC:). Jak masz mocniejsze nerwy pamiętaj, że fortuny rodzą się w kryzysie, psy ujadają, karawana jedzie dalej. A ja codziennie dokupuję.
Naucz się standardów księgowości a wtedy zrozumiesz według jakich zasad ENEA ewidencjonuje i dokonuje uaktualnienia wartości posuadanego aktywa Syfianka. Zaprawdę jesteście nieudolnymi amatorami.
Cena w księgach ENEA jest okolice 67 zł, ale to było kilka lat temu i nie ma szans teraz na tą sama cenę. Z drugiej strony powiedźmy że to będzie te 115 zł razy ilość akcji daje prawie 4 miliardy. W komunikacie jest informacja że Bogdanka ma zostać spółką giełdową, a znowu ustawa zobowiązuje po przekroczeniu progu 50% ogólnej liczby głosów powstaje obowiązek ogłoszenia wezwania na wszystkie pozostałe akcje danej spółki.
To będzie wezwanie zgodnie z ustawą czy nie ?
Po drugie, standardy ochrony inwestorów w zakresie ceny minimalnej oferowanej w ramach wezwania zostały teoretycznie wzmocnione przez zastrzeżenie, że cena oferowana w wezwaniu nie może być niższa niż cena jaką wzywający i podmioty wobec niego dominujące oraz zależne zapłacili wcześniej, nabywając pośrednio akcje, w okresie 12 miesięcy poprzedzających przekazanie do KNF stosownego zawiadomienia dotyczącego ogłaszanego wezwania.
MSR-y mówią tyle, że trzeba aktywa wyceniać według wartości godziwej, i dokonywać ich aktualizacji (w dół). Z ciekawości, sprawdziłem na koniec 2021 (testu na utratę wartości aktywów dokonuje się co roku, chyba że zajdą okoliczności szczególne) , co ciekawsze fragmenty podkreśliłem, całość dostępna w sprawozdaniu rocznym Enei, gdyby jakiś kopacz chciał doczytać, zanim będzie (nieudolnie) próbował obrazić innych, fragmenty:
CGU Wydobycie (Bodanka) wartość odzyskiwalna 3 269 264 wartość ksiegowa 2 781 049
okres prognozy od 2022 do 2051 r. – został oszacowany na podstawie posiadanych przez spółkę na dzień bilansowy zasobów operatywnych węgla (dostępnych do wykorzystania przy pomocy obecnej – tj. istniejącej na dzień bilansowy – infrastruktury, głównie w odniesieniu do szybów co jest wynikiem wyczerpywania się złóż w polu „Bogdanka” oraz przyjętego założenia wykorzystywania jedynie obecnie dostępnej infrastruktury);
w porównaniu do roku ubiegłego dostępne zasoby operatywne węgla uległy zwiększeniu o ok. 17 mln ton; wynika to z uwzględnienia w modelu dodatkowych ścian, m.in. w wyniku uwzględnienia w planie produkcji pokładu 377 w polu „Bogdanka”, rozszerzenia eksploatacji w obszarach „K6” i „K7” oraz „Ostrów” dostępnych do wykorzystania przy pomocy obecnej infrastruktury, oraz uwzględnienia obszarów zlokalizowanych w pobliżu szybów wydobywczych;
ceny węgla w latach 2022-2027 przyjęto na podstawie opracowań dokonanych na potrzeby własne LWB; średnią cenę sprzedaży węgla w tym okresie oszacowano na poziomie 11,45 zł/GJ, przy założeniu trendu bocznego w przedziale +/- 3%; cena węgla w latach 2028-2049 przyjęta została na podstawie średnioważonej ceny sprzedaży z lat 2022- 2027; [obecnie cena to ok 25 PLN/GJ]
Wpływ zmiany ceny węgla Zmiana wartości odzyskiwalnej - cena węgla wyższa o 0,5 p.p, daje 117 M PLN + w wartości odzyskiwalnej. Czyli zgodnie z modelem, który był podstawą sporządzenia raportu rocznego Enei, wzrost do 25 PLN/GJ daje ponad 3 MLD extra w wartości odzyskiwalnej, czyli księgowej/rynkowej.
Tak górnik się przyczynił do dyskusji metorytoczynej, co raczej jest ewenementem (dla górnika: ewenement - osobliwe, rzadko występujące zdarzenie).
Oczywiście, że nie będę mówił, gdzie masz pisać, cieszymy się wszyscy, że umiesz, to wolny kraj, ale zachęcam gorąco do znalezienia osób na tym samym poziomie intelektualnym, wtedy dyskusja wyda Ci się ciekawsza. Wątków wiele, czemu się upierasz, żeby tutaj wyciągać swoje trageditalia? (Witkacy, Szewcy, neogolizm, licuem, żart).